Europese leiders in Kyiv, derde jaar sinds de Russische invasie

In de Oekraïense hoofdstad Kyiv heeft president Volodymyr Zelensky maandagochtend een dozijn Europese leiders verwelkomd op het treinstation voor een ‘Steuntop voor Oekraïne’. Deze maandag markeert dat het drie jaar geleden is sinds de Russische invasie, die miljoenen Oekraïners op de vlucht joeg. De politici arriveerden per trein omdat nog steeds geen commerciële vluchten mogelijk zijn naar Oekraïne. Rusland voert dagelijks luchtaanvallen uit.

„In deze strijd voor overleving staat niet alleen het lot van Oekraïne op het spel. Het is het lot van Europa”, schreef Europese Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen op sociale media. Ze kondigde ook een steunbetaling aan van 3,5 miljard euro die in maart aan Oekraïne wordt overgemaakt. Dat bedrag lijkt niet geheel nieuw, maar een onderdeel van een vorig jaar toegezegd bedrag van 50 miljard euro ter ondersteuning van de Oekraïense staat.  

Europa nam een zestiende sanctiepakket aan tegen Rusland. Ze zijn gericht tegen de Russische economie, die de oorlogsindustrie draaiende houdt. Doelwit zijn onder meer de Russische schaduwvloot en aluminiumimport. Het Kremlin heeft volgens persbureau Reuters maandag verbolgen gereageerd: “De Europese aanpak contrasteert met onze vredesinspanningen met de Amerikanen”.


Lees ook

Zelensky zegt dat hij bereid is af te treden, als dat de prijs is voor vrede in Oekraïne

President Volodymyr Zelensky zondag tijdens de persconferentie in  Kyiv.

De Canadese premier Justin Trudeau wordt omhelst door Andri Jermak, het hoofd van de presidentiële staf van Volodymyr Zelensky.
Foto Gleb Garanich / Reuters
De Deense premier Mette Frederiksen met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andri Sybiha op het treinstation in Kyiv.
Foto Gleb Garanich / Reuters
Ook de IJslandse premier Kristrun Frostadottir is in Kyiv.
Foto Gleb Garanich / Reuters
Hier komt ook de Noorse premier Jonas Gahr Store (midden) aan in Kyiv voor de top met Europese leiders.
Foto Javad Parsa / NTB Scanpix / AP
De Zweedse premier Ulf Kristersson arriveert op een centraal station van de Oekraïense hoofdstad.
Foto Gleb Garanich / Reuters
De Deense minister van Defensie Troels Lund Poulsen stapt uit een trein.
Foto Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP

Onzeker

De steunbetuiging van bondgenoten is op deze dag extra belangrijk voor Oekraïne. Nu de Verenigde Staten lijken aan te sturen op een vlug staakt-het-vuren met Rusland, terwijl Europa of Oekraïne aan de zijlijn staan in de gesprekken, staat het belaagde land er onzeker voor. Kyiv wil niets liever dan vrede – maar wel een duurzame vrede met stevige veiligheidsgaranties om een heropvlamming van de Russische agressie te voorkomen. 

Achter de schermen wordt in Kyiv met de Amerikanen overlegd over wat de ‘mineralendeal’ is gaan heten – een overeenkomst die de VS recht geven op Oekraïense staatsinkomsten uit natuurlijke hulpbronnen en logistiek. Trumps team ziet dit als genoegdoening voor eventuele steun die het aan Oekraïne belooft. Over de precieze voorwaarden wordt nog onderhandeld. 

In de nacht van zondag op maandag stuurde Rusland volgens de Oekraïense strijdkrachten 185 kamikazedrones naar Oekraïne – 184 drones bereikten hun doelen niet. Tientallen drones bleken dummy’s zonder explosieve lading, 113 werden neergeschoten, zo schrijven de Oekraïense luchtafweertroepen.  


Lees ook

Van Barendrecht naar Delhi naar Siberië: hoe vliegtuigonderdelen ondanks sancties toch in Rusland belanden

Een Airbus A321-211 van het Russische Aeroflot. De luchtvaartmaatschappij bemachtigde via India spullen uit Alphen aan den Rijn en Lijnden.


Liveblog
Oorlog in Oekraïne


Europese leiders in Kyiv, derde jaar sinds de Russische invasie