Europese Commissie wil bescherming wolf terugschroeven

De Europese Commissie wil de bescherming van de wolf flink terugschroeven. Dat maakt de Commissie woensdag bekend in een verklaring. Door de wolven minder strikt te beschermen kunnen ze sneller verjaagd of afgeschoten worden. Voorzitter Ursula von der Leyen zegt dat de commissie gevoelig is voor het beklag van onder meer boeren en lokale bestuurders dat de wolf „een echt gevaar” is geworden.

De wolf is in Europa een strikt beschermde soort. Dat houdt in dat je wolven niet mag doden of zelfs maar verstoren. Von der Leyen vraagt de EU-lidstaten om de Conventie van Bern, een dierbeschermingsverdrag uit de jaren zeventig, aan te passen, zodat de wolf niet meer onder de ‘strikt beschermde’ maar ‘beschermde’ soorten valt. Hierna kan de EU haar eigen regels aanpassen. Als een diersoort ‘beschermd’ is, kan de jacht hierop worden toegestaan. De jacht op een beschermde diersoort moet overigens wel zorgvuldig worden gereguleerd door de lidstaten, omdat ze nog wel verplicht zijn ervoor te zorgen dat een populatie niet uitsterft.

Sinds de wolf in Nederland en andere Europese streken is teruggekeerd, wordt fel gedebatteerd over hoe ons land met het dier om moet gaan. Boeren klagen dat hun vee niet langer veilig is, terwijl natuurbeschermers juist blij zijn met de terugkeer van het roofdier.


Lees ook
Nunspeet wil de wolf mogen doden – wat zijn de regels?

<strong>Protest tegen de wolf</strong> op de Veluwe bij Apeldoorn.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/europese-commissie-wil-bescherming-wolf-terugschroeven.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=

Leeslijst