N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Migratie Al wordt de rest van de EU steeds strenger voor migranten, Polen en Hongarije blijven zich verzetten tegen gezamenlijke migratieafspraken.
Europa mag wat betreft migratiestandpunt opgeschoven zijn in de richting van Viktor Orbán, Orbán zelf heeft daaraan een broertje dood. Met zijn Poolse collega Mateusz Morawiecki gijzelde de Hongaarse premier deze donderdag en vrijdag – niet voor het eerst – urenlang een EU-topontmoeting. De twee verhinderden uiteindelijk dat de regeringsleiders met een gezamenlijke verklaring over migratie konden komen.
Volgens Hongaarse media sprak Orbán van een „migratieoorlog” en zou hij benadrukt hebben dat Hongarije geenszins van plan is Europese afspraken na te leven. Tegenover Poolse journalisten trok premier Morawiecki een vergelijking met Frankrijk, waar de nacht ervoor rellen hadden plaatsgevonden, om het belang van strenge grenscontroles te benadrukken. „Is dit wat we in Polen willen zien?”, aldus Morawiecki.
Directe consequenties voor het Europese migratiebeleid heeft de blokkade niet. Maar het verzet onderstreept wel dat het migratieakkoord dat EU-lidstaten onlangs bereikten nog altijd kwetsbaar is, en het succes ervan allerminst gegarandeerd. In dat akkoord spraken landen onlangs af migranten beter te screenen en vluchtelingen vervolgens binnen Europa te herverdelen. Dat laatste leidt tot woede in Polen en Hongarije, die eisen dat de migratieafspraken met consensus tot stand komen – iets wat niet hoeft volgens het EU-verdrag.
Vertraging
Premier Mark Rutte (VVD) deed het conflict vrijdag af als een „familieruzie” en omschreef de houding van de twee dwarsliggers als een „kleuter die speelgoed uit de box gooit omdat hij boos is”. Ook andere EU-leiders benadrukten dat de overgrote meerderheid van lidstaten zich wel achter de onlangs gemaakte afspraken kon scharen. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen onderstreepte dat de komende maanden gewoon met het Europees Parlement wordt verder onderhandeld over de migratiedeal.
Maar de botsing toont wel dat het langlopende conflict over het verdelen van asielzoekers in de EU niet is opgelost. De twee dwarsliggers verzetten zich al zo’n tien jaar tegen gezamenlijke Europese migratieafspraken, waarin vluchtelingen verdeeld worden. Het was een van de redenen dat het migratiedossier in Brussel de afgelopen jaren muurvast zat.
Recent kwam in die discussie weer beweging, deels onder aanvoering van Rutte die de samenwerking met zijn Italiaanse collega Giorgi Meloni opzocht. Onlangs reisden de twee samen met Von der Leyen naar Tunesië om de basis te leggen voor een akkoord over het tegenhouden van migrantenboten. Dat akkoord had eigenlijk afgelopen week getekend moeten zijn maar liep vertraging op. In Brussel verwacht men nu dat het volgende week rond komt.
De deal betekent naar verwachting dat Tunesië tot 1 miljard euro aan begrotingssteun en goedkope leningen krijgt, deels in ruil voor versterkte grensbewaking en hulp bij het terugsturen van migranten. Volgens Rutte is zo’n akkoord, waarin ook wordt samengewerkt op het gebied van energie, een voorbeeld voor hoe de EU andere landen in Noord-Afrika zou moeten benaderen.
Rutte benadrukte vrijdag: óók Polen en Hongarije staan achter de ambitie de instroom te verminderen. Dat punt maakte ook Meloni, die vrijdagochtend een bemiddelingspoging deed en na afloop de houding van de twee verdedigde als louter „verdedigen van hun nationale belang”.
Nog restrictiever beleid
Maar of het verzet van de twee snel zal afnemen wordt in Brussel betwijfeld. Hoewel de standpunten van EU-landen als het gaat om het zo veel mogelijk tegenhouden van migranten de afgelopen jaren duidelijk naar die van de ‘hardliners’ zijn opgeschoven, betekent dat niet dat zij zich nu wel voldoende gehoord vinden.
Behalve Hongarije en Polen zijn er binnen de EU meer landen die vinden dat het migratiebeleid nog strenger moet, en dat Europa naar „innovatieve oplossingen” zou moeten kijken. Een groep van acht lidstaten, waaronder Denemarken en Oostenrijk, riep Von der Leyen daartoe een paar maanden geleden op. Wat ze bedoelen is niet duidelijk, maar dat het neerkomt op een nog restrictiever beleid is dat wel. Ook Von der Leyen riep landen deze week op met „out-of-the-box oplossingen” te komen, wederom zonder dat duidelijk werd wat ze precies bedoelde.
Bij binnenkomst bekritiseerde de Luxemburgse premier Xavier Bettel de „alsmaar rechtsere” houding van de EU. „Ik voel me geïsoleerd als ik zeg dat het in de EU eigenlijk gaat om het afbreken van muren in plaats van het opwerpen van nieuwe.”