Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt: Griekenland schuldig aan pushback van migrant

Griekenland is schuldig bevonden aan het terugsturen van een Turkse migrant via een zogeheten pushback, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dinsdag. Griekenland moet de Turkse vrouw een schadevergoeding van 20.000 euro betalen. Een andere zaak over een pushback, aangespannen door een Afghaanse man, is niet-ontvankelijk verklaard door gebrek aan bewijs, oordeelde het hof.

De Turkse vrouw, die de zaak zelf aanspande tegen Griekenland, stak als politiek vluchteling in 2019 de grensrivier tussen Turkije en Griekenland over. Bij haar aankomst werd ze samen met anderen op een opblaasbare boot teruggestuurd naar Turkije. Daar werd de vrouw, die volgens Turkije aanhanger is Gülen-beweging, gearresteerd en gevangengezet.

In de zaak van de Afghaanse man ontbrak het bewijs om een pushback te kunnen aantonen. De man zou in 2020, toen hij vijftien jaar oud was, na aankomst op het Griekse eiland Samos in een rubber boot terug de Egeïsche Zee op zijn gestuurd.

Griekenland wordt regelmatig bekritiseerd om de illegale pushbacks van migranten. Vorig jaar onthulde de BBC in een documentaire dat tussen 2020 en 2023 zeker 43 mensen om het leven kwamen door zulke gedwongen terugreizen door de Griekse kustwacht. In de documentaire, getiteld Dead Calm: Killing in the Med? komt een oud-medewerker van de Griekse kustwacht aan het woord. Hij noemde de praktijken van de kustwacht „overduidelijk illegaal” en „een internationale misdaad”.