Europa wekt in ‘historische verschuiving’ voor het eerst meer zonne- en windenergie dan fossiele brandstoffen op

Nooit eerder werd in Europa zo’n lage afhankelijkheid van fossiele brandstoffen gemeten als in de eerste helft van 2024, terwijl de wereldwijde vraag naar energie groeit en de gasprijzen weer terug zijn op het niveau van voor de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van de Amerikaanse energiedenktank Ember. De verminderde afhankelijkheid is voornamelijk toe te schrijven aan de groeiende opwekking van zonne- en windenergie: voor het eerst werd in Europa meer energie opgewekt door wind- en zonne-energie dan door fossiele brandstoffen.

De opwekking van fossiele brandstoffen daalde in de eerste helft van dit jaar met 17 procent, een record binnen dat tijdsbestek, aldus het rapport. Daarmee werd 31 procent minder fossiele brandstof opgewekt dan in de eerste helft van 2022. De auteurs van het rapport spreken van een „ongeëvenaarde daling in zo’n korte periode”.

Meer zon en wind dan fossiel

In dertien lidstaten werd van januari tot en met juni meer zonne-en windenergie dan fossiele energie opgewekt. Voor Nederland, Duitsland, België en Hongarije was dat dit jaar voor het eerst. Dertig procent van de hele Europese energievoorziening kwam in die periode uit zon en wind, ten opzichte van 27 procent fossiele brandstoffen. Dat heeft deels te maken met de flinke uitbreiding van groene stroomvoorzieningen, en deels met de gunstige weersomstandigheden; het waaide behoorlijk hard in de eerste helft van 2024.

Volgens de auteurs van het rapport is „een Europese elektriciteitstransitie in volle gang” te zien, nu de opwekking van zonne- en windenergie zo snel groeit dat het „fossiele brandstoffen uit het speelveld verdrijft”. Volgens Chris Rosslowe, een van de onderzoekers van de denktank, is die groei „voorbij de tijdelijke schommelingen en variaties in omstandigheden” en zijn we getuige van een „historische verschuiving”.

Wel maken de auteurs de kanttekening dat, als de EU op dit tempo wil blijven verduurzamen, er betere plannen moeten komen om zonne-en windenergie op grote schaal te kunnen gebruiken. Onder meer overbelaste stroomnetwerken en problemen met netaansluitingen staan dat op dit moment in de weg.