EU ziet ‘zorgwekkende toename’ moslimhaat, ook in Nederland

Iets meer dan de helft van de moslims in Nederland ervaart wel eens discriminatie op basis van geloof of etniciteit. Dat blijkt uit een deze week gepubliceerd rapport van het Europees Bureau voor de grondrechten (FRA), onderdeel van de Europese Unie. Volgens de onderzoekers maken moslims in de EU zich steeds vaker zorgen over hun veiligheid.

In de EU wonen 26 miljoen moslims, ongeveer 5 procent van de totale bevolking. Voor dit onderzoek ondervroeg het EU-agentschap 9.604 eerste en tweede generatie immigranten met een moslimachtergrond, verspreid over dertien EU-landen. Daaruit blijkt dat 47 procent van hen in de voorbije vijf jaar te maken had gehad met „rassendiscriminatie”: discriminatie op basis van hun geloof, etniciteit of migratieachtergrond. Bij de vorige editie van het onderzoek, in 2016, was dat nog 39 procent.

Bijna normaal

In Nederland meldde 55 procent van de moslims te maken te hebben gehad met rassendiscriminatie. Moslims met een Noord-Afrikaanse achtergrond kwamen er in Nederland bijzonder slecht vanaf: 58 procent van hen zei in de voorbije vijf jaar op deze manier gediscrimineerd te zijn. Bij moslims met een Turkse achtergrond was dat 53 procent; bij Syrische moslims 48 procent.

Moslimdiscriminatie is „bijna normaal geworden”, schrijft het FRA. Dat heeft volgens de onderzoekers gevolgen voor de levens van moslims in Europa. „Veel moslims hebben tijdelijke banen, die geen zekerheid of stabiliteit bieden. Ook hoogopgeleide moslims hebben moeite om geschikt werk te vinden; velen zijn overgekwalificeerd voor het werk dat ze doen.”

Het FRA merkt daarnaast op dat een derde van de moslims op de woningmarkt te maken krijgt met discriminatie, een sterke toename ten opzichte van 2016. Volgens het agentschap maken evenwel maar zeer weinig moslims melding van discriminatie, omdat „ze geloven dat het niet tot echte verandering zal leiden”.

7 oktober

De data in het rapport zijn eigenlijk alweer achterhaald: de interviews vonden plaats in 2021 en 2022, vóór de aanval van Hamas op 7 oktober 2023 en de Israëlische oorlogen in Gaza en Libanon. Sindsdien zijn zowel antisemitisme als moslimhaat in Europa toegenomen, schrijft het FRA.

“We zijn getuige van een zorgwekkende toename van racisme en discriminatie tegen moslims in Europa”, zegt FRA-directeur Sirpa Rautio. „Dit wordt aangewakkerd door conflicten in het Midden-Oosten en verergerd door de ontmenselijkende antimoslimretoriek die we overal op het continent zien.”

In plaats van verdeeldheid te zaaien, zegt Rautio, „moeten we ervoor zorgen dat iedereen in de EU zich veilig, gerespecteerd en deel van de samenleving voelt, ongeacht huidskleur, achtergrond of godsdienst.”


Lees ook

Meer meldingen van discriminatie: ‘Ik moest oprotten naar mijn eigen land’

Moslims delen korans uit in Arnhem en vertellen over de islam.