EU sluit akkoord over soepeler begrotingsregels

Vertegenwoordigers van de lidstaten van de Europese Unie en het Europees Parlement hebben een akkoord gesloten over soepeler nieuwe regels voor begrotingstekorten en staatsschulden, meldt het Europees Parlement in de nacht van vrijdag op zaterdag. Landen krijgen meer tijd om hun staatsschuld af te bouwen en ook meer ruimte om ondertussen te investeren in zaken als vergroening en digitalisering.

De huidige begrotingsregels, waarbij de staatsschuld maximaal 60 procent van het bruto binnenlands product mag bedragen en het begrotingstekort maximaal 3 procent, werden nooit gehandhaafd. Zo hebben belangrijke lidstaten als Frankrijk en Italië bijvoorbeeld nog altijd een veel grotere staatsschuld dan 60 procent. De nieuwe regels zijn flexibeler en maken maatwerk mogelijk, waardoor landen met een te hoge staatsschuld meer tijd krijgen om weer financieel gezond te worden. Maar aan de normen van 60 procent en 3 procent wordt niet getornd. In december waren de Europese ministers van Financiën het al eens geworden over de hervorming van de begrotingsregels.

Compromis

„Er was dringend een nieuw economisch raamwerk nodig”, zegt europarlementariër en mede-onderhandelaar Esther de Lange (CDA) in een persbericht over het akkoord. „We hebben onze verantwoordelijkheid genomen door ervoor te zorgen dat de nieuwe begrotingsregels solide en geloofwaardig zijn, maar ook ruimte laten voor noodzakelijke investeringen.” Het was de laatste grote klus van De Lange als europarlementariër, want zij wordt vanaf 15 februari de nieuwe kabinetschef van Eurocommissaris Wopke Hoekstra.

Het principe-akkoord is een compromis tussen landen die een streng begrotingsbeleid voorstaan zoals Nederland en Duitsland en landen in met name het zuiden van de EU die wat soepeler met financiën om willen gaan. Het akkoord moet nog goedgekeurd worden door het volledige Europees Parlement en alle individuele lidstaten. Dat zou dan net op tijd zijn voor de Europese verkiezingen in juni.