‘EU-geld financiert mensenrechtenschendingen in Noord-Afrika’

Geld en middelen van de Europese Unie en van EU-lidstaten worden in Noord-Afrika gebruikt om migranten zonder hulp achter te laten in afgelegen gebieden, zoals woestijnen. De financiering voor onder andere Marokko, Mauritanië en Tunesië is bedoeld om grenzen te bewaken teneinde de migratie van Afrikanen richting Europa te beperken. Maar uit een groot project van journalistiek onderzoekscollectief Lighthouse Reports, samen met onder andere de kranten Le Monde, Der Spiegel en in Nederland Trouw, blijkt dat autoriteiten niet terugdeinzen voor clandestiene operaties waarbij mensenrechten op grote schaal geschonden worden.

De meer dan vijftig interviews met migranten die het konden navertellen tonen volgens de onderzoekers een duidelijk patroon. Zo vertelt een 25-jarige man uit Guinee dat hij in 2023 zes keer in Marokko is opgepakt door zogenoemde forces auxiliaires (veiligheidstroepen) en na de laatste keer aan de andere kant van het land is achtergelaten.

In Mauritanië hebben twee andere Guineeërs, de twintigers Bella en Idiatou, een vergelijkbare ervaring. Zij probeerden via zee de Canarische Eilanden te bereiken, maar werden aangehouden door de Mauritiaanse kustwacht. Dat ze in dat land een verblijfsvergunning hebben, maakte geen verschil: ze worden helemaal in het zuiden, bij de grens met Mali, in gevaarlijk niemandsland uit de bus gezet en richting het Malinese stadje Gogui gedreven „alsof we dieren waren”, zegt Idiatou in Le Monde.

De Kameroener François wordt, met 29 anderen, in de bergen op de grens van Tunesië en Algerije achtergelaten en wordt na dagenlang dwalen in zeer slechte gezondheid gered door een olijvenboer.

Deals

De drie onderzochte landen hebben samen tussen 2015 en 2021 meer dan 400 miljoen euro ontvangen uit een noodfonds van de EU voor Afrika. Sinds de invoering van dat fonds is het aantal deals met landen die migratie naar de EU moeten beperken alleen maar toegenomen.

Vorig jaar nog sloot de EU, met de Nederlandse premier Mark Rutte als een van de onderhandelaars, een deal met Tunesië om illegale migratie aan te pakken. Meer recent, in februari, kwam EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen voor een bedrag van 210 miljoen euro tot vergelijkbare afspraken in Mauritanië.

Het bewijs dat het Europese geld wordt gebruikt om migranten te „dumpen”, zoals Lighthouse schrijft, komt niet alleen uit gesprekken, maar ook van video-opnamen. Pick-up-trucks van het merk Nissan die de Tunesische politie gebruikt om migranten mee op te pakken zijn volgens het onderzoekscollectief tussen 2017 en 2023 door Duitsland en Italië geleverd. Ook op beelden uit Mauritanië zijn pick-ups te herkennen die uit Europa komen. De door Spanje geleverde Toyota’s zouden geregeld worden ingezet bij het naar het zuiden van het land verplaatsen van inwoners. Een deel van de 65 miljoen euro die Marokko tussen 2017 en 2024 van de EU kreeg om migratie in te dammen gaat volgens de onderzoekers rechtstreeks naar de forces auxiliaires.

Al-Qaida

Volgens eigen statistieken heeft Marokko in 2023 bijna 59.000 migranten aangehouden. Een deel van hen is naar het zuiden of het binnenland overgebracht. Volgens Le Monde vertrekken er vanuit de Mauritaanse hoofdstad Nouakchott dagelijks bussen met migranten naar de grens met Mali, een gebied waar een aan Al-Qaida gelieerde groep actief is. In Tunesië zijn er tussen juli 2023 en mei 2024 elf gevallen gedocumenteerd waarbij veiligheidstroepen grotere groepen Afrikaanse migranten naar de grenzen met Algerije of Libië hebben gebracht. Ten minste 29 mensen zijn daarbij in de woestijn om het leven gekomen, concludeerden de Verenigde Naties in april in een rapport. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt volgens het onderzoekscollectief vermoedelijk veel hoger.

Dit soort praktijken „vindt niet onder ons toezicht plaats en maakt geen deel uit van onze akkoorden”, zei vicevoorzitter Margaritis Schinas van de Europese Commissie vorig jaar september in het Europees Parlement, in antwoord op vragen over het drama in Tunesië. „Europees geld financieert dit soort tactieken niet.” Ook de drie in het onderzoek van Lighthouse genoemde landen ontkennen de door het onderzoekscollectief beschreven mensenrechtenschendingen.