EU dreigt Google met gedwongen verkoop van advertentietechniek

Boete Google misbruikt zijn dominante positie in adtech, concludeert de EU na twee jaar onderzoek. De enige remedie lijkt opsplitsing van Googles advertentienetwerk te zijn.
Het hoofdkantoor van Google in Californië.
Het hoofdkantoor van Google in Californië. Foto John G. Mabanglo/EPA

De Europese Commissie klaagt Google formeel aan wegens machtsmisbruik van zijn advertentiehandel. Het bedrijf trekt achter de schermen zijn eigen diensten voor en moet mogelijk een deel van zijn advertentienetwerk afsplitsen. Woensdagmiddag gaf Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) toelichting op de beslissing tijdens een persconferentie in Brussel.

Google beheert het grootste deel van de waardeketen van online advertenties. Het verzamelt informatie over interesses van gebruikers via de zoekmachine, kaartdiensten en YouTube, webbrowser Chrome en besturingssysteem Android. Niet zichtbaar voor de gebruiker is de advertentietechniek die Google levert: een combinatie van diensten waarmee onlineuitgevers advertentieruimte aanbieden, adverteerders die ruimte kunnen kopen en een veiling die adverteerders koppelt aan de individuele gebruikers.

Uit het voorlopige onderzoek van Europese Commissie is gebleken dat Google de geautomatiseerde veilingen van online advertenties in zijn eigen voordeel ombuigt ten opzichte van concurrenten.

Amerikaans onderzoek

In de Verenigde Staten is Google het doelwit van soortgelijke aanklachten door het Amerikaanse ministerie van Justitie en een groep Amerikaanse staten onder aanvoering van Texas. Vestagers team werkte tijdens het vooronderzoek nauw samen met het Amerikaanse ministerie van Justitie, aldus de Eurocommissaris.

Google is de grootste advertentieverkoper ter wereld; de omzet van Googles moederbedrijf Alphabet bedroeg in 2022 ruim 282 miljard dollar, grotendeels verdiend met online advertenties.

Google heeft een lange geschiedenis van mededingingszaken in Brussel achter de rug. Het bedrijf kreeg voor meer dan 8 miljard euro aan boetes opgelegd: voor machtsmisbruik in prijsvergelijkingsdienst Shopping (2017, 2,4 miljard), besturingssysteem Android (2018, 4,3 miljard) en Adsense, een advertentienetwerk voor bedrijven die de Google-zoekbalk op hun eigen site gebruiken (2019, 1,49 miljard).