EU-buitenlandchef Borrell benadrukt Europese steun bij verrassingsbezoek aan Kyiv

EU-buitenlandchef Borrell benadrukt Europese steun bij verrassingsbezoek aan Kyiv

De EU gaat volgend jaar in totaal 5 miljard euro vrijmaken voor steun aan Oekraïne. Dat heeft EU-buitenlandchef Josep Borrell maandag gezegd tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv. Het betreft grotendeels reeds gedane toezeggingen. Borrell treft in de Oekraïense hoofdstad met Europese ministers van Buitenlandse Zaken vertegenwoordigers van de Oekraïense regering, onder wie president Volodymyr Zelensky. Ook wil de EU zo’n 40.000 Oekraïense militairen opleiden en samenwerkingen opzetten tussen Europese en Oekraïense wapenbedrijven, zo zei Borrell volgens internationale persbureaus. De lidstaten moeten de plannen nog wel goedkeuren.

In Slowakije, buurland en bondgenoot van Oekraïne, won de populistische partij Smer van Robert Fico met een pro-Russische campagne zaterdag de parlementsverkiezingen. De vraag is of het land nu een draai naar Rusland zal maken en Hongarije achterna gaat met een ambivalente houding jegens Oekraïne. Tot een regering is gevormd blijft die vraag moeilijk te beantwoorden, maar Borrell twijfelt niet aan de eenheid van de Europese steun: „Ik zie geen enkele lidstaat die past voor zijn inzet.”

‘Existentiële bedreiging’
„De oorlog heeft grote consequenties voor de hele wereld, maar voor Europeanen betekent het een existentiële bedreiging”, aldus Borrell tijdens een persconferentie met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba. De belangrijkste veiligheidsgarantie die de EU kan bieden is dan ook toetreding tot de Europese Unie, aldus Borrell. Enkele dagen na de Russische invasie vroeg Oekraïne EU-lidmaatschap aan en sinds juni afgelopen jaar is Oekraïne officieel kandidaat-lid. Voordat Oekraïne lid kan worden moet echter een zogenoemd harmonisatieproces worden doorlopen – iets dat jaren kan duren.

Het uitzonderlijke bezoek, waaraan ook de Nederlandse demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) deelneemt, komt op een precair moment. In de Verenigde Staten kwamen Republikeinen en Democraten afgelopen weekend op de valreep tot budgetafspraken, zónder een steunpakket voor Oekraïne van 6 miljard dollar (omgerekend 5,7 miljard euro). De Republikeinse Partij verzet zich onder invloed van oud-president Donald Trump tegen de steun aan Oekraïne. Daardoor moest er een compromis nodig om een shutdown, het sluiten van de overheid, te voorkomen.

Lees ook: Waarom Duitse wapenfabrikanten moeite hebben de productie op te voeren

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba (rode stropdas) en EU-buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell (blauwe das) lopen door de straten van Kyiv. Foto Persdienst Oekraïens ministerie van Buitenlandse Zaken via Reuters