EU bijt harder van zich af en dreigt Trump met tegenacties, na nieuwe heffingen op staal en aluminium

De handschoenen gaan uit. Als de Amerikaanse president Donald Trump zijn plannen doorzet en over een maand hoge importheffingen op staal en aluminium invoert, zal de Europese Unie niet aarzelen om met eigen heffingen en andere acties terug te slaan. Het was de eensgezinde boodschap waarmee Europese politici dinsdag Trump van repliek dienden.

„Ongerechtvaardigde heffingen op de EU zullen niet onbeantwoord blijven”, aldus Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. „Ze zullen gevolgd worden door forse en evenredige tegenmaatregelen.”

Zo probeert de Commissie de rijen te sluiten en eenheid te tonen. Nog altijd zit niemand in Brussel en in de Europese hoofdsteden op een handelsconflict met de Verenigde Staten te wachten. Maar na de eerste inleidende beschietingen van Trump richting Mexico en Canada – die een maand uitstel kregen na beperkte toezeggingen van hun kant – en China – dat nu te maken heeft met heffingen van 10 procent – wil de EU absoluut niet verdeeld of besluiteloos overkomen.

Trump kondigde zijn nieuwste heffingen zondag aan, in het vliegtuig op weg naar de Super Bowl. De uitwerking ervan konden Europese diplomaten pas maandagnacht of dinsdagochtend lezen, toen het presidentiële decreet met de officiële aankondiging werd gepubliceerd. Ze waren niet van tevoren ingelicht, wat een snelle reactie bemoeilijkt.

Als de heffingen van 25 procent op alle staal en aluminium dat de VS binnenkomt doorgaat zoals aangekondigd, is de EU niet de zwaarst getroffen handelspartner. Dat zijn opnieuw Mexico, Canada en China, die verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van het staal en het aluminium dat de VS importeren. Maar de Europese staalindustrie heeft het toch al moeilijk en kan zich weinig extra klappen veroorloven.

Straffend of structureel

Belangrijker nog: de rappe opeenvolging van heffingen laat volgens diplomaten zien dat Trump handelspolitiek een stuk serieuzer neemt dan in zijn eerste termijn. Republikeinen maken inmiddels openlijk onderscheid tussen ‘straffende heffingen’, bedoeld om ongerelateerde concessies af te dwingen, en ‘structurele heffingen’, bedoeld om het Amerikaanse handelstekort te verkleinen en de eigen industrie weer te versterken ten koste van de concurrentie.


Lees ook

Heffingen op staal en aluminium raken vooral China, Mexico en Canada. Maar ook Tata in IJmuiden is kwetsbaar

Binnen bij de Tata Steel-fabriek in IJmuiden.

Het eerste scenario biedt ruimte om te onderhanden. Mexico en Canada wisten hun heffingen voorlopig af te wenden door extra maatregelen aan te kondigen tegen drugssmokkel. Maar het is de vraag of een tegenreactie Trump tot inkeer brengt in het tweede, structurele scenario.

De opgave wordt nog eens lastiger gemaakt door het algehele gebrek aan communicatie tussen Europa en de VS. Onder het presidentschap van Joe Biden kreeg Europa ook met handelsmaatregelen te maken, maar die werden van tevoren via diplomatieke kanalen aangekondigd. Onder Trump is daar, net als in diens eerste termijn, geen sprake van.

Een diplomaat: „We zijn als een soort Sherlock Holmes aan het uitzoeken wat eraan komt en wat erachter zit.” Er is de afgelopen jaren een gereedschapskist aan mogelijke tegenacties klaargezet, maar daaruit kiezen is met weinig informatie niet eenvoudig. Dezelfde diplomaat: „Wat wil Trump? Heb je een hamer of een schroevendraaier nodig?”

Ontmoeting in Parijs

Dat Trump zijn heffingen niet alleen wil inzetten als onderhandelingstactiek lijkt bevestigd te worden door een andere uitspraak die hij zondag deed aan boord van Air Force One. „Het is simpel: als zij ons laten betalen, laten wij hen betalen.”

Dat opent een deur naar tal van opties. De president kan zich in directe zin bijvoorbeeld richten op de invoerheffingen voor auto’s die de EU binnenkomen. Die zijn 10 procent, veel hoger dan de 2,5 procent die de VS hanteren op alle geïmporteerde auto’s. Maar Trump heeft ook andere Europese beprijzingen, zoals klimaatmaatregelen en btw, afgedaan als de facto importheffingen voor Amerikaanse bedrijven, al worden deze in veel gevallen ook door Europese bedrijven betaald.


Lees ook

Heffingen op staal en aluminium raken vooral China, Mexico en Canada. Maar ook Tata in IJmuiden is kwetsbaar

Binnen bij de Tata Steel-fabriek in IJmuiden.

Het onderwerp stond hoog op de agenda bij een gesprek dat Commissievoorzitter Von der Leyen dinsdag had met J.D. Vance, de Amerikaanse vicepresident. Beide waren in Parijs voor een door Frankrijk georganiseerde top over kunstmatige intelligentie. Von der Leyen, die nog altijd geen contact gehad heeft met Trump sinds zijn herverkiezing, bedankte Vance na afloop voor „een goede discussie over onze gezamenlijke uitdagingen als partners”.

Woensdag belt Eurocommissaris Maros Sefcovic (Handel) met Howard Lutnick, de beoogde minister van Handel in de regering-Trump. Hij heeft daarna telefonisch overleg met alle EU-ministers van Handel, onder wie Reinette Klever (PVV). Naar verwachting zullen de ministers onder meer spreken over de mogelijkheid om oude importheffingen die de EU tijdens Trumps vorige regeertermijn als tegenreactie introduceerde, en later in de ijskast plaatste, weer te activeren.