Estheticus Van Persie gelooft niet in vernederingen in het voetbal

Robin van Persie raakt niet snel in paniek. Of hij kan zijn ontreddering goed verbergen.

Op 28 augustus 2011 leed Van Persie de grootste nederlaag uit zijn spelersloopbaan. Als spits en aanvoerder van Arsenal werd hij die zomerdag met 8-2 verslagen door rivaal Manchester United. Van Persie scoorde een keer, maar hij miste ook een penalty en speelde net zo zwak als zijn teamgenoten.

„Alleen de aanvoerdersband maakte van hem een aanvoerder”, oordeelde The Guardian. „Hij liet zijn hoofd hangen zodra De Gea [de keeper van Manchester United] zijn penalty stopte”. De krant gaf Van Persie een 4 voor zijn optreden.

Toch stond hij na afloop ontspannen de pers te woord. Manchester United was „veel beter” geweest en er waren „geen excuses”, zei hij in de catacomben van Old Trafford. Maar waar de interviewer hengelde naar woorden als schaamte en vernedering, sprak Van Persie over niets meer en niets minder dan een verloren competitieduel. Geen big deal, op naar de volgende wedstrijd. „Ik kijk ernaar uit”, zei Van Persie met een glimlach op de wangen.

Zaterdagavond sloeg Van Persie, sinds deze zomer trainer van sc Heerenveen, een vergelijkbare toon aan na de 9-1-nederlaag tegen AZ. Dit is nu eenmaal het risico van een aanvallende speelstijl, had hij zijn spelers voor het seizoen al gewaarschuwd. Voordat je die goed beheerst, zul je een paar keer hard onderuit gaan. „Ik geloof in de spelers en ben ongelooflijk trots hoe goed ze het iedere dag doen”, zei hij tegen de NOS.

Mikel Arteta

Het is een benadering die past bij Van Persie, meer estheticus dan resultaatgericht. Het is de vraag of zijn werkgever net zo relativerend en geduldig is. Arsenal greep direct in na het debacle bij United. De Londense club kocht vlak voor het verstrijken van de transferdeadline nog vijf nieuwe spelers, onder wie de toen 29-jarige Mikel Arteta.

Daarmee brak het Arsenal van coach Arsène Wenger met jarenlang beleid om vrijwel uitsluitend jonge talenten aan te trekken. Arteta groeide uit tot clubicoon, eerst als middenvelder, sinds 2019 als trainer.

„Die nederlaag [tegen United] is bepalend geweest voor wat er nu bij Arsenal gebeurt”, concludeerde The New York Times enkele jaren geleden.

Van Persie wil met sc Heerenveen, nu dertiende met vier punten uit vier wedstrijden, juist door op de ingeslagen weg. Daarvoor moet hij zijn spelers en het clubbestuur er voortdurend van kunnen overtuigen dat die uiteindelijk leidt tot spelplezier én resultaat.

Voorlopig lijkt dat te lukken. „Wij zijn een team dat te allen tijde wil blijven voetballen”, zei aanvoerder Luuk Brouwers na de nederlaag tegen AZ tegen ESPN. „Wij geloven dat, als we elke keer hetzelfde blijven doen, dat op de lange termijn veel meer oplevert, dan als we hier [met een meer behoudende speelwijze] met 4-1 hadden verloren.”

Misschien heeft hij gelijk. Maar zelfvertrouwen is ook belangrijk in topsport. En dan helpt dit soort uitslagen niet, weet Brouwers, die nog geen half jaar geleden mocht uitleggen hoe het kon dat zijn team (toen nog onder trainer Kees van Wonderen) de thuiswedstrijd tegen PSV met 0-8 had verloren. Brouwers, zaterdagavond: „Het is verschrikkelijk, deze komt heel hard binnen.”

Dinsdag wacht de uitwedstrijd tegen FC Twente. Van Persie heeft er zin in.