Escher-veiling in New York brengt recordbedrag op: 7,7 miljoen dollar

Een online veiling in New York met zestig tekeningen en prenten van de in Friesland geboren grafisch kunstenaar M. C. Escher (1898-1972) heeft omgerekend 6,7 miljoen euro opgeleverd. Dat heeft veilinghuis Christie’s woensdag bekendgemaakt.

Alle aangeboden kunstwerken werden verkocht voor gemiddeld ruim vier keer de verwachte opbrengst. Twee kleine voorstudies voor bekende prenten resulteerden met opbrengsten van ruim 4 ton in dikke veilingrecords voor Escher. De potloodschets voor Relativiteit, een onmogelijke architectonische ruimte met trappen die alle kanten op gaan, bracht 429.000 euro op, tien keer de verwachte opbrengst. Een studie voor Reptielen, een prent waarbij uit een opengeslagen tekenschrift driedimensionale reptielachtige figuren kruipen, bracht zelfs nog meer op: omgerekend 448.000 euro. Het veilingrecord voor een Escher-tekening stond op 92.000 dollar, nu 78.000 euro.

Alle werken uit de veiling kwamen uit de verzameling van Robert Owen Lehman Jr., een 88-jarige Amerikaanse filmmaker. Lehman verzamelde bijna een halve eeuw lang zeldzame bladen grafiek van Escher en ook vele tekeningen en voorstudies. Deze werken stammen uit de collectie die de Nederlandse kunstenaar vele jaren in bruikleen had gegeven aan het Haagse Gemeentemuseum, nu het Kunstmuseum Den Haag. In 1980 verkochten de erven Escher een deel van deze nalatenschap aan de Amerikaanse verzamelaar en handelaar Michael Sachs. Lehman behoort tot de klanten van Sachs.

De voorstudie voor de prent ‘Reptielen’ van Escher. Foto Christie’s

Groot in de VS

De veilingopbrengst gaat naar een door Lehman opgerichte stichting voor de promotie van klassieke muziek. Een beredeneerde keuze, vertelde de verzamelaar voor de veiling in een door Christie’s verspreid persbericht. „Aangezien Escher net zo gepassioneerd was door muziek als ik, vertrouw ik erop dat hij hiermee zou instemmen.”

Of Nederlandse verzamelaars of musea tot de kopers behoren, is een vraag die het veilinghuis niet wil beantwoorden. Alles wat een woordvoerder wil zeggen is dat een derde van de bieders en kopers nieuw was en dat ruim een kwart van de kopers nog geen vijftig jaar oud is. Dat is een opvallend hoog percentage. Judith Kadee, conservator bij Escher in Het Paleis, het in 2002 geopende Escher-museum in het voormalige Paleis Lange Voorhout in Den Haag, legde eerder in NRC uit dat Amerikanen ontvankelijk zijn voor Eschers grenzeloze fantasie. „Hij is in de VS larger than life, veel groter nog dan hier.”

Het spectaculaire resultaat komt niet uit de lucht vallen. De laatste jaren stegen de veilingopbrengsten voor Escher al enorm. Een ongesigneerd exemplaar van de litho Tekenende handen (1948) werd anderhalf jaar geleden bij het Zeeuws veilinghuis afgehamerd op 200.000 euro, vier keer de hoogste richtprijs.


Lees ook

Uitzonderlijk, maar ook logisch: Christie’s veilt zestig werken van Escher in New York

Zelfportret van M.C. Escher uit circa 1929, potlood op papier. Richtprijs: 15.000-20.000 dollar. Beeld Christie’s