Ernstig tekort aan kankermedicijn dwingt tot verandering in behandelingen

Er is een ernstig tekort aan het kankermedicijn etoposide, een middel dat de groei van tumoren afremt. Daarvoor waarschuwt het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) vrijdag. Artsen wordt geadviseerd om de behandeling aan te passen.

Etoposide is een middel dat in chemokuren wordt gebruikt om de deling van lichaamscellencellen tegen te gaan in het DNA. Daardoor groeien kankercellen niet verder. „Het is een vrij effectief middel”, zegt Nicole Hunfeld. Zij is voorzitter van de landelijke commissie Acute Tekorten Geneesmiddelen en ziekenhuisapotheker bij het Erasmus MC in Rotterdam. „Daardoor wordt het in zeker dertig behandelschema’s voor verschillende kankersoorten gebruikt.”

Europees bureau EMA

Het middel is naar verwachting tot eind september „zeer beperkt” beschikbaar, zegt het CBG. Normaal gesproken wordt bij dit soort acute medicijntekorten naar het buitenland gekeken. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft dan toestemming om het middel uit het buitenland te importeren. Die toestemming is ook voor etoposide gegeven, maar omdat de tekorten wereldwijd spelen, levert dat geen oplossing op.

Het CBG heeft het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) op de hoogte gesteld van het tekort. Dat onderzoekt nu of er in andere Europese landen toch nog voorraden zijn die naar Nederland gestuurd kunnen worden. „Niet iedereen komt tegelijk in de problemen”, zegt Hunfeld. „Duitsland houdt bijvoorbeeld over het algemeen meer voorraad aan, dus die krijgen er pas later mee te maken.”

Er zijn slechts twee fabrikanten die etoposide maken, die allebei met problemen kampen. Ze zeggen niet waar die door komen. „Als fabrikanten wereldwijd niet leveren, dan moet het probleem wel in de productie zitten”, vermoedt Hunfeld. „Dan is de grondstof er niet. Maar ik snap niet waarom ze dat niet gewoon willen zeggen, dan kunnen artsen hun patiënten informeren.”

Vijfhonderd tot duizend patiënten

Doordat het medicijn zoveel verschillende toepassingen heeft, is het volgens Hunfeld moeilijk te zeggen hoeveel mensen het middel gebruiken. „De ziekenhuizen schatten dat het aantal patiënten tussen de vijfhonderd en duizend ligt. Het lastige is dat de ene persoon aan het begin van de kuur zit en nog een hele tijd moet, terwijl de ander net zijn laatste toediening krijgt.”

Etoposide wordt alleen in ziekenhuizen gebruikt en via een infuus toegediend. Het middel wordt daarom rechtstreeks door de fabrikant aan de ziekenhuizen geleverd, en niet via een groothandel zoals bij andere apotheken gebruikelijk is. „Ziekenhuizen bepalen zelf de voorraad die ze aanhouden, daar zijn geen regels voor. Normaal gesproken hebben ze voor twee à drie weken voorraad, wat betekent dat het over twee weken landelijk op is als we nu niks doen. Ooit moesten leveranciers een ‘ijzeren voorraad’ van zes weken aanhouden, maar zij zeggen dat dit niet haalbaar is.”

Aanpassingen aan behandelingen

Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen heeft een advies uitgebracht voor aanpassingen aan behandelingen. Ook krijgen behandelingen waarbij het doel genezing is voorrang op palliatieve zorg met etoposide. Met de maatregelen moet het gebruik van etoposide met de helft worden teruggedrongen, zodat de resterende voorraad beschikbaar blijft voor behandelingen waar geen alternatief mogelijk is. „Als dat allemaal direct gebeurt, houden we het de komende zes weken vol”, zegt Hunfeld.

Een alternatieve behandeling moet wel onderzocht worden, en dat kost tijd. „Met name bij kinderkanker zijn er geen alternatieven”, zegt Hunfeld. Goede alternatieven voor etoposide zijn er wel bij de behandeling van zaadbalkanker en longkanker. „Dan ga je naar twee middelen in plaats van één.” Met name het omschakelen van de behandeling van longkankerpatiënten levert veel op, omdat dat een grote groep mensen is. „Het is een puzzel die we moeten leggen om genoeg over te houden voor de kankersoorten waar geen alternatief mogelijk is.”