Er staat een camera op het eten en de bak van mijn oppaskat. Wat zou u doen?

Onlangs vroegen onze buren of wij tijdens hun vakantie de poes wilden verzorgen. Met alle liefde: aardige buren, leuke poes. Eenmaal daar zagen we dat een camera gericht stond op de plek van het eten en de bak. Misschien stond de camera wel uit, maar we voelden ons toch een beetje bespied. We hebben niet geprobeerd wat er zou gebeuren als we een dag zouden overslaan. En we hebben ook niet naar de camera gevraagd toen ze weer thuis waren. We twijfelen nu wel of we nog een keer willen oppassen.

Vrouw, 19 (naam bekend bij de redactie)


Wat fijn dat je leuke buren hebt, met een lieve kat. Opeens vrees je nu wat kilte te voelen in dit warme contact. Maar misschien moet je dat beeld bijstellen. Het kan immers zijn dat die webcam niks met jou en alles met de poes te maken heeft. De buren, vast dol op dat beest, wilden het in hun vakantie misschien elke dag even zien. De kans dat ze de kat in beeld kregen, was het grootst bij het voederbakje. Dan is het logisch daarop de camera te richten.

Zo kun je dus ook naar de webcam kijken. Gouden tip van de Amerikaanse psycholoog Becky Kennedy, uit haar bestseller Good Inside: zoek als regel naar de „most generous interpretation”. Til niet meteen zwaar aan dingen die van zichzelf heel goed licht kunnen zijn.


Jullie werden naar alle waarschijnlijkheid ook bespied, en het is niet zo netjes dat de buren dat van tevoren niet gemeld hebben. Maar neem het een kattenliefhebber niet kwalijk, nu er mogelijkheden zijn om te zien of het hun geliefde huisdier goed gaat, en het is steeds gewoner geworden om andere mensen in de gaten te houden (zie ook de opkomst van de videodeurbel, of het volgen van anderen via de smartphone). Vraag er gewoon alsnog een keertje naar. Waren ze misschien bezorgd dat jullie de poes zouden vergeten? Ongeacht het antwoord: jullie zijn niet verplicht nog een keer op te passen. Dat zullen de buren ook heus begrijpen.


Het lijkt me verstandig eerst te vragen aan de buren of ze inderdaad een nannycam voor hun kat hadden aanstaan. Is het antwoord ja? Dan heeft u meteen een goede reden om niet meer op te passen, want een oppas bespieden is gewoon stom. Als je iemand niet vertrouwt, vraag hem of haar dan niet om hulp. Maar misschien was het helemaal geen camera en maakt u zich nu zorgen om niets. Uw buren kunnen natuurlijk ook liegen en ontkennen. Maar ik hoop dat u dan de nodige signalen zult opvangen. Een ongemakkelijke houding en niet kunnen maken van oogcontact of zo.

NRC-redacteuren uit drie verschillende generaties bespreken sociale dilemma’s. Heeft u een vraag die u beantwoord zou willen zien? Mail naar [email protected].