Enkel koplampen en kaarsen in door stroomstoringen geteisterd Cuba

Bijna alle 10 miljoen Cubanen kampten afgelopen weekend (van vrijdag tot en met zondag) met een landelijke stroomstoring. De belangrijkste elektriciteitscentrale van het land viel vrijdag definitief uit, nadat het al een aantal weken kampte met stroomonderbrekingen. Het elekticiteitsnetwerk in Cuba is zeer verouderd en vertoont al langer kuren.

Cubanen komen samen in een smal steegje naast een woonhuis waar, net als in de rest van Cuba, de stroom is uitgevallen.
Foto Norlys Perez / Reuters

De stroomstoring was al voorzien: donderdag kondigde de Cubaanse premier Manuel Marrero een „energienoodtoestand” uit en een dag later werden alle scholen en essentiële voorzieningen uit voorzorg afgesloten van het stroomnet. Rond het middaguur gaf de centrale, de Antonio Guiteras-centrale in de provincie Matanzas, het inderdaad op.

Het silhouet van een Cubaan in een klassieke Amerikaanse auto. Alleen de koplampen en het display lichten op in de verder donkere straat.
Foto Ramon Espinosa / AP
Een groepje bewoners maakt een soep op een open vuur bij gebrek aan werkende elektriciteit in de keuken.
Foto Ramon Espinosa / AP

Volgens de premier van het communistische land zijn er een aantal oorzaken voor de stroomstoring. Een toegenomen vraag naar stroom zou een rol spelen, maar ook de teruglopende levering van brandstof vanuit Rusland, Mexico en Venezuela, omdat de landen de brandstof zelf willen houden.

Door orkaan Milton, die de afgelopen weken ook veel schade aanrichtte in de Verenigde Staten, konden olietankers Cuba bovendien minder goed bereiken dan anders.

Zondag aan het eind van de dag zaten miljoenen Cubanen nog steeds zonder stroom. Volgens de regering gaat het nog enige tijd duren voordat de elektriciteitsvoorziening weer volledig hersteld is.

De silhouetten van een aantal Cubanen, van achteren verlicht door koplampen van een voertuig in een verder donkere straat.
Foto Norlys Perez / Reuters

Een motorrijder in de garage van zijn woning in Cuba, waar slechts het licht van de koplamp de ruimte verlicht.
Foto Antonio Levi / AFP

Een vrouw zit in het donker op de stoep voor haar huis te wachten tot de stroomstoring is opgelost. Achter haar verlicht een kaars een ruime in haar woning.
Foto Ramon Espinosa / AP
Een aantal Cubanen speelt Domino, buiten op straat. Door de landelijke stroomstoring zijn veel scholen en fabrieken gesloten en moeten mensen zelf de tijd zien te doden.
Foto Yamil Lage / AFP

Cubanen ‘s nachts op straat met slechts een paar kleine lichtbronnen.
Auto’s verlichten een duistere straat in het door stroomstoringen geteisterde Cuba.

Foto’s: Adalberto Roque / AFP

Cubanen lopen langs een donkere weg op de derde dag van de stroomstoring in Cuba.
Foto Ramon Espinosa / AP