Emma Stone stoomt als Bella Baxter op naar haar tweede Oscar

Waggelend, woest en geil speelt Emma Stone (35) Bella Baxter van Poor Things. Een volwassen vrouw die een babybrein kreeg geïmplanteerd en in recordtempo de wereld én haar lichaam ontdekt. Ze omarmt grootogig iedere nieuwe ervaring.

Volledig terecht is Stone dit jaar genomineerd voor de Oscar voor best vrouwelijke hoofdrol. De kans is zeer groot dat ze het beeldje, voor de tweede keer, wint en zo haar status als een van de grootste Hollywoodsterren bestendigt.

Stones rol in Poor Things verrast: zelden zie je in Hollywood zo’n verfrissend pleidooi tegen het beteugelen van vrouwelijke lust. Maar het is ook een originele aanvulling in het al diverse oeuvre van de actrice. Bella begint met de motoriek van een peuter en ontwikkelt dan een scala aan emoties in een rol die voor Hollywoodbegrippen ‘dapper’ is. Dat wil zeggen: niet per se flatterend én met veel naakt en seks. In haar vorige samenwerking met regisseur Yorgos Lanthimos, The Favourite in 2018, bleek de actrice niet preuts en evenmin bang om onsympathieke personages te spelen.

Stone is bij het kiezen van rollen even gulzig als Bella met bedpartners. Ze was nog geen vijftien toen ze haar ouders met een powerpoint-presentatie van haar ‘project Hollywood’ overtuigde. Ze woonde op dat moment in Arizona, heette Emily Jean Stone en volgde acteer- en improvisatielessen tegen paniekaanvallen en verlammende verlegenheid.

Emma Stone zoekt de grenzen op met over the top, ingewikkelde en onsympathieke personages

Na de presentatie verhuisde ze met haar moeder naar LA en terwijl ze thuisonderwijs kreeg, schuimde ze audities af. Dat leidde tot een nooit uitgezonden tv-serie en enkele bijrollen, onder meer in de enorm populaire sekskomedie Superbad (2007). In deze tienerfilm, een carrièreboost voor de halve cast, is al duidelijk dat Stone de perfecte kwaliteiten heeft om schrandere ‘girls next door’ te spelen.

Haar echte doorbraak was de slimme highschoolcomedy Easy A (2010), gebaseerd op roman The Scarlet Letter. Hierin speelt ze een middelbare scholier die lak heeft aan een maagdelijk imago. Ook deze tienerfilm werd een enorme hit, vooral dankzij het charisma en de komische timing van Stone, die gevatte oneliners kan afvuren alsof het spreektaal is. Ze heeft grote, groen-blauwe ogen die je niet snel vergeet, een bewegelijke mimiek en een opmerkelijke, licht hese stem. Tegelijkertijd straalt ze iets kwetsbaars en alledaags uit.

Een carrière als romkom-ster lag daarna voor de hand, Stone speelde in films als Crazy Stupid Love (2011), maar liet zich niet in een hokje stoppen. Zo kreeg ze haar eerste Oscarnominatie voor een bijrol in het tragikomische Birdman (2014) als destructieve, ex-drugsverslaafde dochter van een voormalige superheld-acteur die een gedenkwaardig bittere monoloog afsteekt. Haar snedige dictie werkte ook daar prima.


Lees ook
een profiel van regisseur Yorgos Lanthimos

Op de set van ‘Poor Things’: regisseur <strong>Yorgos Lanthimos</strong> (midden) bespreekt een scène met zijn hoofdrolspeelster Emma Stone.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/emma-stone-stoomt-als-bella-baxter-op-naar-haar-tweede-oscar.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Haar eerste Oscarnominatie voor beste hoofdrol was als wannabe actrice Mia in musicalfilm <em>La La Land </em>(2017). Naast haar komische en dramatische vaardigheden kon ze daar ook haar zang- en danstalent etaleren. Mia wisselt vlotjes tussen onderdrukken van tranen bij een geflopte auditie, smelten voor de charmes van Ryan Gosling en <a rel= tapdansen in de heuvels van Hollywood. Ze had een vrij vlak personage kunnen zijn, Stone geeft haar charme én houdt haar menselijk. Zo danst en zingt Mia goed, maar net niet zó goed dat het onrealistisch voelt. Dit keer mocht Stone de Oscar ook mee naar huis nemen.

Nu lijken de bakens opnieuw verzet: Stone zoekt de grenzen op met over the top, onsympathieke en ingewikkelde personages. Een intrigante in de zwarte kostuumkomedie The Favourite (2018), haar tweede Oscarnominatie voor beste bijrol. Cruella (2021), waar ze toont hoe de bontjasdragende slechterik uit 101 Dalmatians zo werd. In de serie The Curse op SkyShowtime als hypocriete filantroop. Het maakt nieuwsgierig naar Stones toekomstige keuzes.