Elon Musk versus de EU: wie krijgt wie eronder?

De hedendaagse verkiezingsstrijd is een gevecht om online zichtbaarheid. Wie roept het hardst, wat galmt het meest na en bovenal: hoeveel likes, comments en views worden er geteld? Enter Elon Musk. Met zijn platform X heeft hij een omstreden megafoon in handen, die Brussel steeds meer een doorn in het oog is.

Donderdag zet Musk zijn account en platform in om Alice Weidel, topvrouw van de radicaal-rechtse politieke partij Alternative für Deutschland (AfD), live te interviewen in aanloop naar de Duitse verkiezingen eind februari. „Alleen de AfD kan Duitsland redden”, stelde hij eerder.

„Het houdt heel Brussel bezig”, verzucht Bart Groothuis, Europarlementariër voor de VVD. Want buitenlandse inmenging bij democratische processen gaat in tegen de regels van de Europese Unie.

Alice Weidel, co-leider van de AfD, spreekt in de Bundestag.Foto Tobias Schwarz/AFP

Beïnvloeding op Europese bodem

Na directe inmenging in de Amerikaanse verkiezingscampagne als sponsor van Trump en het aanpassen van algoritmes op X, waardoor zijn zichtbaarheid aanzienlijk werd vergroot, spelen Musks pogingen tot politieke beïnvloeding zich steeds vaker op Europese bodem af.

Het live-interview komt daags na politieke bemoeienis in het Verenigd Koninkrijk, waar Musk onder meer een peiling op X plaatste. Bijna twee miljoen mensen brachten hun stem uit over de stelling „Amerika zou het Britse volk moeten bevrijden van hun tirannieke regering”.

Brussel beschikt sinds 2023 over een instrument om Musk mee te beteugelen: de Digital Services Act (DSA), wetgeving inzake online wangedrag. De allergrootste online platforms en zoekmachines moeten zich volgens de DSA houden aan strenge regels, die erop gericht zijn illegale inhoud, desinformatie en de onrechtmatige beïnvloeding van stemgedrag tegen te gaan. Platformen moeten daarnaast transparant zijn over (politieke) reclames.

Musk plakt volgens Groothuis op het digitale dorpsplein de verkiezingsposters van anderen over: „We zien alleen nog maar de poster van Weidel, dat is geen pluriform aanbod. De Commissie moet hier wat mee. We hebben allemaal gezegd: ‘We willen deze regels’, dan moet je ze ook afdwingen.”

Als internetbedrijven niet voldoen aan de DSA, kan de Europese Commissie boetes opleggen tot 6 procent van de mondiale jaaromzet of dwangsommen tot 5 procent van de gemiddelde dagelijkse inkomsten. In het uiterste geval kan de EU onder de DSA een platformverbod instellen.

De Europese Commissie startte in december 2023 al een onderzoek naar Musk vanwege mogelijke overtredingen door X van de digitale dienstenwet. Het Musk-dossier lijkt met de recente politieke bemoeienis van de techmiljardair een van de hoofdpijndossiers van Brussel te worden. Dit is de „grootste stresstest van de DSA tot nu toe”, zegt Kim van Sparrentak, Europarlementariër voor GroenLinks-PvdA.

Minder regels

Waar Musk aanvankelijk alleen ondernemer was, is hij inmiddels uitgegroeid tot Trumps belangrijkste informele adviseur. Musk en Trump denken vanuit commercieel belang: minder regels, minder kosten en gedoe. En het is menens. Zo dreigde vicepresident J.D. Vance zijn steun aan de NAVO in te trekken als Europa achter Musk aangaat.

Musk kreeg in de VS deze week bijval van techtopman Mark Zuckerberg – met Meta als moederbedrijf eigenaar van Instagram, Facebook en Threads – die een duidelijke draai maakte in de richting van Trump. In een videoboodschap liet Zuckerberg weten de „vrijheid van meningsuiting” weer vrij baan te geven. Vaarwel, externe factcheckers en moderatoren.

Dat druist in tegen de code of practice on disinformation van de DSA, die schadelijke online content en nepnieuws tegengaat. In Brussel bestaat er nog onduidelijkheid over de mate waarin Meta met deze stap de internetregels in Europa loslaat. Maar wat in Amerika gepost wordt, komt ook op de tijdlijnen in Nederland terecht. Daarmee lijkt ook Zuckerberg de strijd aan te gaan met EU-regels.

Het baart Europarlementariër Van Sparrentak „ernstig zorgen”. „Als iedereen zelf bepaalt wat waar is of wat niet, dan heb je geen waarheid meer. We begrijpen elkaars wereldbeeld steeds minder. Het fundament van onze democratie wordt zo onderuit geschopt, uitvergroot en gelegitimeerd door types als Musk en Zuckerberg.”

De zwakte van de DSA

Vorige zomer boekte de EU succes met de DSA, nadat het zorgen uitte over de verslavende effecten van de app ‘TikTok Lite’. TikTok trok de versie terug uit Europa. Maar eind december opende de Europese Commissie opnieuw een onderzoek naar TikTok, ditmaal wegens veronderstelde buitenlandse inmenging bij de verkiezingen in Roemenië. Van Sparrentak wijst daarbij op „de zwakte van de DSA: er is geen mogelijkheid snel in te grijpen”.

Musk op voorhand van het AfD-interview afhouden of onmiddellijk straffen, is niet mogelijk. „Zowel de snelheid waarmee Musk opereert als de toon waarmee hij opereert, wordt niet gespiegeld door Brussel”, beaamt VVD’er Groothuis. Maar, voegt hij toe: „Dat is in principe een goede zaak. In Brussel gaan we langzaam, maar als we onze neus dezelfde kant op hebben, dan handhaven we ook.”

Nu nog die neuzen dezelfde kant op krijgen. PVV-leider Geert Wilders sprak eerder zijn sympathie uit voor Musk en het „emanciperende X dat de massa bevrijdt”. Waar Musk in Duitsland en Frankrijk wordt berispt, loopt de Italiaanse premier Giorgia Meloni met hem weg. Ze zijn momenteel „in gesprek” over Musks Starlink-satellieten. Haar timing is pikant, nu Brussel bezig is met een Europees alternatief voor Starlink. Daarop reageerde Meloni donderdag in een persconferentie donderdag: „Ik zie Musk niet als gevaar voor de democratie.”