Elon Musk verliest mogelijk kwart vermogen na uitspraak rechter over megabonus Tesla

Zielig nieuws uit de Verenigde Staten: de rijkste man ter wereld raakt mogelijk een kwart van zijn vermogen kwijt. Elon Musk – topman van onder meer Tesla, SpaceX en X – heeft toch geen recht op een hem in 2018 toegezegd pakket aandelenopties ter waarde van 55 miljard dollar, zo oordeelde een rechter in de Amerikaanse staat Delaware dinsdag. Als hij de miljardenbonus definitief kwijtraakt, daalt Musks vermogen van 210 miljard tot een schamele 155 miljard dollar — en is hij niet langer de rijkste man ter wereld.

De toegezegde aandelenopties vormden destijds de grootste bonus voor een bestuurder ooit. Doordat de aandeelwaarde van Tesla in de daaropvolgende jaren enorm steeg, is het pakket inmiddels zo’n 55 miljard dollar waard, omgerekend ruim 50 miljard euro. Ter vergelijking: dat is bijna vier maal zo veel als het totale vermogen van de rijkste Nederlander, Heineken-erfgename Charlene de Carvalho-Heineken, geschat op 13 miljard euro.

‘Buitensporig’

Een aandeelhouder van Tesla, Richard Tornetta, vond het megabonuspakket van de 52-jarige Musk buitensporig en stapte vijf jaar geleden naar de rechter. Die stelde Tornetta dinsdag in het gelijk. Ook speelde mee dat het pakket werd goedgekeurd door een groep onderhandelaars die als bestuurders verbonden waren aan Tesla en zo niet onafhankelijk waren van Musk — onder wie zijn eigen broer Kimbal Musk. Ook zouden de aandeelhouders die de bonus goedkeurden dat op basis van onvolledige en misleidende informatie hebben gedaan. Dit werd weersproken door de advocaten van Musk, die zeggen dat er wel degelijk sprake was van een onafhankelijke commissie en een transparante procedure.

Musk kan nog tegen de uitspraak in beroep gaan. De miljardair heeft nog niet laten weten of hij dat van plan is, maar plaatste na de uitspraak wel een tweet met zijn typische venijnige toon: „Registreer je bedrijf nooit in de staat Delaware.” Die tweet werd gevolgd door een poll waarin volgers konden stemmen voor het verplaatsen van Tesla naar Texas en een artikel over het slechte vestigingsklimaat voor bedrijven in Delaware. Tussendoor had de in Zuid-Afrika geboren Musk ook nog tijd om twee posts te wijden aan hoe illegale migratie in de VS oploopt tot problematische proporties.

Elon Musk is een van de oprichters van Tesla en voert sinds de economische crisis van 2008 het dagelijks bestuur over de autofabrikant. Momenteel bezit hij 13 procent van de aandelen van het bedrijf, dat de afgelopen jaren goed presteerde op de beurs.

Op dit moment wordt het vermogen van Musk, inclusief het betwiste aandelenpakket, geschat op 210,6 miljard dollar. De op een na rijkste man is Bernard Arnault van LVMH, dat luxeproducten als Moët & Chandon, Dom Pérignon en Louis Vuitton bezit. Hij is net iets ‘armer’ met een vermogen van 208,7 miljard dollar. Nummer drie is Amazon-topman Jeff Bezos, goed voor 181,2 miljard dollar.