Armoede aanpakken, inwoners gezonder maken, het onderwijs verbeteren: deze grote doelen moeten de kwaliteit van leven in Groningen en Noord-Drenthe komende jaren verbeteren. Nadat de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning onderzocht in 2023 had geconcludeerd dat de staat een ‘ereschuld’ aan Groningen moet inlossen, maakte het vorige kabinet geld vrij voor dit Nij Begun (Nieuw Begin).
De sociale agenda, die deze donderdag in Hoogezand is gepresenteerd, is daar onderdeel van. Dertig jaar lang is 100 miljoen euro beschikbaar om de leefbaarheid, kansengelijkheid, gezondheid en bestaanszekerheid te verbeteren. De agenda heeft drie hoofdlijnen: gemeenschapszin bevorderen, trots sterker uitdragen en eerder hulp bieden. Zestien maatregelen, waarvan de eerste dit jaar ingaan, moeten dat verwezenlijken.
Gemeenschapszin en trots, dat vonden Groningers en Drenten belangrijk
Waardeer wat er al is en gooi niet alles weer op de schop. Inwoners van Groningen en Noord-Drenthe gaven dat duidelijk te kennen tijdens de vier bijeenkomsten die Henk Nijboer vorig jaar organiseerde. Als kwartiermaker van de sociale agenda sprak het voormalig Tweede Kamerlid (PvdA) honderden inwoners over hoe ze hun leven, of dat van latere generaties, beter willen maken. „Gemeenschapszin en trots, dat vonden ze belangrijk”, zegt Nijboer.
Binnen één generatie moet de kwaliteit van leven in Groningen en Noord-Drenthe structureel beter. Nu heeft nog meer dan 10 procent problematische schulden. Armoede, onderwijsachterstanden, laaggeletterdheid en gezondheid moeten worden aangepakt, met extra lesuren voor kinderen, meer geld voor initiatieven in dorpen en wijken en extra ondersteuning in de zorg.
Lees ook
In Groningen vertrouwen kinderen zelfs de eigen leraar niet meer, zien onderzoekers
Theater
De focus ligt op de jeugd, zegt Nijboer. „Als je intergenerationele problemen als armoede, onderwijsachterstanden en schulden wil aanpakken, begin je daar.” 36 miljoen van de 100 miljoen, die elk jaar beschikbaar komt, wordt dan ook besteed aan extra lesuren. 71 basisscholen in Groningen en Noord-Drenthe begonnen daar al mee, andere scholen kunnen vanaf september aansluiten, vanaf dan is het geld voor alle scholen beschikbaar. Leerlingen kunnen per week twee tot zes uur extra les krijgen, van rekenen en muziekles tot sport. „Zo kunnen ze een instrument leren spelen, op theaterles of sporten”, zegt Nijboer.
Afgelopen jaar sprak de kwartiermaker kinderen en jongeren op scholen. Die laatsten gaven aan eerder hulp nodig te hebben. „Hun mentale gezondheid staat onder druk”, legt Nijboer uit. „In heel het land is dat zo, maar hier komen de aardbevingen er nog bovenop. Er komt daarom geld beschikbaar om jongeren mentaal weerbaarder te maken, door onder andere op school daar aandacht aan te besteden.”
Inwoners van Groningen en Noord-Drenthe zijn – zeker in het aardbevingsgebied – aan de ene kant gekrenkt, merkte Nijboer. Aan de andere kant zijn ze trots op wat ze organiseren in hun dorpen of wijken, zoals samen eten, samen sporten (een fietsdriedaagse onder meer) of computercursussen. „Alleen willen ze dat wel zonder te veel bemoeienis van de overheid regelen”, zegt Nijboer. Elk initiatief dat de gemeenschap, sport of cultuur stimuleert, krijgt daarom een vrij te besteden budget van maximaal 10.000 euro. Ook komt geld beschikbaar voor dorpsondersteuners, die de activiteiten coördineren.
Banen
Maar dan moeten de Drenten en Groningers wel een plek hebben om hun activiteiten te ontplooien. Elk dorp of wijk moet daartoe een ontmoetingsplek krijgen. Voor 276 plekken, denk aan dorpshuizen, is geld beschikbaar gesteld. Daar kunnen ook mensen werken die al lange tijd geen baan hebben, bijvoorbeeld als dorpsondersteuner of conciërge. Met het onderdeel ‘Nij Begunbaan’ worden namelijk banen gecreëerd in dorpshuizen, bibliotheken of bij sportverenigingen.
De problemen in Groningen en Noord-Drenthe laten zich niet snel oplossen, zegt Nijboer. „Het is niet zo dat als wij drie of vijf jaar investeren in het verbeteren van de taalvaardigheid, dat we over vijf jaar boven aan de statistieken staan. Daarom is dit ook structureel, voor dertig jaar.”
Lees ook
Het ‘Nij begun’ voor Groningen na de gaswinning loopt stroef