
In één jaar speelde actieheld Joel Kinnaman een dove én een stomme wreker. Beide films hebben zelfs het woord ‘silent’ in de titel. In Silent Night raakt hij zijn stem kwijt na een confrontatie met drugsdealers. In het deze week uitkomende The Silent Hour verliest hij zijn gehoor na een confrontatie met een drugssmokkelaar. In beide gevallen laat hij zijn vuisten voor zich spreken.
Kinnaman heeft een eigenaardige niche gevonden. (Wat volgt? Een detective die niet kan proeven?) Maar zó toevallig is het niet. Een beetje actieheld heeft tegenwoordig een fysiek obstakel. Ouderdom (alle Liam Neeson films), gehoorproblemen, stemproblemen, visuele beperkingen (Blind Man), of dementie (Knox goes away, Memory).
Ook op grotere schaal, in het genre van de post-apocalyptische actie, is een soortgelijke trend te zien. In steeds meer films doden meedogenloze monsters alle mensen ténzij ze zich aan één zotte regel houden. In A Quiet Place mocht je niet praten, in Bird Box niet kijken. En deze week, in Elevation, mag de mens van het monster niet onder de 8000 voet (2.438 meter) komen.
In het beste geval voelt de actie door dit soort beperkingen frisser, zoals in A Quiet Place. Je kan je makkelijker in het verhaal verplaatsen omdat het zo zintuigelijk is. En het dwingt filmmakers tot creativiteit: in de beperking toont zich de wreker. Maar de films die deze week uitkomen laten zien dat zo’n beperking ook een likje verf op een schimmelende muur kan zijn.
In The Silent Hour is Kinnaman detective Frank Shaw, een cowboy met een geweten. Als hij tijdens een heldendaad gehoorschade oploopt denkt hij dat zijn carrière afgelopen is. Maar dan is er plots een dove moordgetuige om te ondervragen. En dat leidt al snel tot een appartementencomplex vol corrupte agenten om kreupel te slaan.
The Silent Hour zit vol kosmische ironie. Shaw genoot zo van jazz. Hij heeft zijn dochter net een gitaar gegeven! In Boston hangen borden tegen gentrificatie: „Laat je horen!” En wie had verwacht dat gehoorproblemen een vóórdeel zijn in het gevecht? Maar verder dan dat gaat het niet. The Silent Hour is vooral een voorspelbare Die Hard-kloon met gebarentaal.
Stel geen relevante vragen
In Elevation wordt de grens met het ridicule royaal overschreden. Alleenstaande vader Will en zoontje Hunter houden zich al drie jaar schuil in de Rocky Mountains. Zo hoog kunnen de monsters niet komen. Er is schaarste, maar ze hebben macaroni met kaas, kogels en genoeg kaarsen om hun huis sfeervol te verlichten. Ze leven in een idylle, ware het niet dat Hunter een ziekte heeft die zeldzame ‘filters’ behoeft. Will moet samen met hoopvolle Katie en cynische wetenschapper Nina naar het ziekenhuis om medicijnen te halen. En dat ligt ónder de 8000-voet-grens.
Waarom houden de monsters zo’n hoogtegrens aan? Nina: „Ik hoop gewoon dat ze niet van gedachten veranderen.” Elke relevante vraag in de film wordt cynisch weggewuifd. Hoe weet die tiener hoe je een granaatwerper gebruikt? Katie: “Ehm, ik kom uit Texas, Will.”
De film is spannend in momenten van actie, als het gezelschap hijgend de hoogte opzoek of schiet vanuit een skilift. En zolang het monster niet in beeld komt: het ziet eruit als de miskraam van een schorpioen en een bizon. Maar zodra de personages praten wordt het onbedoeld grappig. Trauma’s worden opgediept en opgelost in een tempo dat psychiaters zal verbijsteren. Pogingen tot filosofische en wetenschappelijke diepgang zijn sketchwaardig. „Natuurkundigen verdienen hun brood met het ontrafelen van Gods geheimen.” Ook filmsterren als Anthony Mackie en Morena Baccarin kunnen zulke dialogen niet reanimeren.
Er is wel potentie voor een culthit die over dertig jaar op studentenkamers gedraaid wordt. Na Elevation kan je de avond vullen met speculatie: wat wordt de volgende post-apocalyptische beperking? ‘In een wereld waarin alleen een feesthoedje monsters op afstand houdt…’
