Eieren rondom Chemours zijn zo vervuild met PFAS dat eten schadelijk kan zijn. RIVM en GGD raden af hobby-eieren te eten

Het RIVM en de GGD adviseren bewoners van de regio Zuid-Holland-Zuid, zo tussen Dordrecht en Gorinchem, om voorlopig geen eieren van hobbykippen meer te eten. Eieren uit de regio bevatten te hoge concentraties van verschillende soorten PFAS. Dat advies volgt uit onderzoek van adviesbureau Arcadis, in opdracht van de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden.

Onderzoekers verzamelden eieren op 33 locaties in de regio. Allemaal van hobbykippen: die worden gehouden op kinderboerderijen, in tuinen van particulieren en moestuincomplexen. Driekwart van de eieren bevatte meer PFAS dan volgens Europese normen is toegestaan. Het onderzoek is nog niet afgerond, maar op basis van de tussentijdse bevindingen besloten RIVM en GGD om inwoners nu al te informeren.

Het onderzoek bevestigt bevindingen van NRC van afgelopen zomer, toen het op eigen initiatief eieren van hobbykippen rondom de chemische fabriek Chemours in Dordrecht liet testen op PFAS. Het ging onder meer om eieren uit achtertuinen en om eieren die onder andere door kleine boeren en hobbyisten langs de weg werden verkocht. In veel eieren werden toen zulke hoge PFAS-waarden aangetroffen dat regelmatige consumptie ervan de gezondheid kan schaden. In sommige gevallen was de aangetroffen PFAS te linken aan de chemische fabriek Chemours in Dordrecht.


Lees ook
Gevaarlijk veel PFAS in eieren van hobbykippen in de buurt van chemiefabriek Chemours

Kinderboerderij de Bolderhoeve in Sliedrecht.

Eieronderzoek

Ook het nieuwe onderzoek vond rondom de fabriek te hoge PFAS-waarden in de eieren van hobbykippen. De hoeveelheid PFOA, een stof die in Dordrecht tot 2012 werd geproduceerd, was in sommige eieren 22 keer boven de norm. Daarnaast werden, net als in het NRC-onderzoek, grote hoeveelheden PFOS aangetroffen, een vorm van PFAS die voor zover bekend nooit door Chemours is geproduceerd of uitgestoten. De bron van die vervuiling is onbekend, schrijven de onderzoekers. GenX, de stof waarmee Chemours PFOA heeft vervangen, werd niet of nauwelijks in de eieren gevonden. Die stof breekt veel sneller af dan PFOA en wordt mede dankzij strengere vergunningen minder uitgestoten.

Het nieuwe eieronderzoek volgt in een reeks onderzoeken naar de PFAS-vervuiling in de regio rond de Chemours-fabriek. Afgelopen jaren werden onder meer in moestuinen en zwemplassen al zorgwekkend hoge PFAS-waarden aangetroffen. Omwonenden werd daarom aangeraden niet meer uit de eigen moestuin te eten of in sommige recreatieplassen te zwemmen.


Lees ook
Chemours maakt bezwaar tegen dwangsom om lozing

Een pleziervaartuig met op de achtergrond <strong>de teflonfabriek Chemours</strong>. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/eieren-rondom-chemours-zijn-zo-vervuild-met-pfas-dat-eten-schadelijk-kan-zijn-rivm-en-ggd-raden-af-hobby-eieren-te-eten-1.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=

Leeslijst