‘Eeuwigdurende’ cruise, populair onder gepensioneerden, ging eindelijk van start in Belfast. Ver kwamen ze niet

Ze waren inmiddels bekende gezichten geworden in het Noord-Ierse Belfast. De meer dan honderd passagiers van cruiseschip Villa Vie Odyssey. Het schip had daar al op 30 mei moeten vertrekken voor een jarenlange reis rond de wereld maar werd geteisterd door tegenslagen. Eerst was er een defect aan het roer, toen waren er problemen met de papieren. De passagiers mochten overdag op het schip zijn, maar mochten er niet overnachten. Na vier maanden bivakkeren in hotels op kosten van de cruisemaatschappij konden de passagiers maandagavond eindelijk aan boord om varend de haven van Belfast achter zich te laten.

De Villa Vie Odyssey is een zogenoemde residential cruise. Mensen kunnen er een hut huren maar ook kopen. Een aantal passagiers heeft dat gedaan en heeft buiten de hut geen andere woning meer. Het schip heeft daar ook de voorzieningen voor. Naast zwembaden, restaurants en sportfaciliteiten is er ook medische hulp aan boord beschikbaar, evenals werkplekken. Een enkele passagier nam een huisdier mee aan boord.

Trouwplannen

De reis die nu van start gaat, zal naar verwachting drieënhalf jaar duren, waarbij 425 havens worden aangedaan op alle zeven continenten.

Een passagier zei eerder tegen persbureau Reuters: „Natuurlijk zijn we niet blij met de vertraging maar wat is vier maanden op een cruise van drieënhalf jaar?” Twee passagiers die elkaar niet kenden zijn tijdens het oponthoud in Belfast verliefd geworden en zijn van plan aan boord van het schip te trouwen, vertelden zij The Belfast Telegraph.

Passagiers van het cruiseschip worden uitgezwaaid in Belfast.
Foto Clodagh Kilcoyne/Reuters

De passagiers die een hut hebben gekocht, kunnen er wonen zo lang het schip operationeel is. De eigenaar garandeert dat ten minste vijftien jaar. Het bedrijf adverteert met hutten vanaf 900.000 euro, maar de meeste hutten zijn (veel) duurder. Bovendien betaal je een maandelijkse toeslag voor gebruik van de faciliteiten. Er is plaats voor 650 passagiers. Eeuwigdurend cruisen lijkt vooral aantrekkelijk voor gepensioneerden.


Lees ook

De cruiseschaamte voorbij

Foto Herrie Media

Hoewel de meeste passagiers zich lovend uitlieten over Belfast en Noord-Ierland, beledigde de eigenaar van het schip de Noord-Ieren op de valreep diep. De ceo en oprichter van Villa Vie Residences, Mikael Petterson, zei rond het vertrek: „Jullie zomer is vreselijk en jullie kunnen niet koken, maar jullie weten wél hoe je moet drinken!”

Ver is de cruise niet gekomen. Op cruisetrackers was te zien dat het schip minder dan zestien kilometer uit de haven voor anker ging.