Eerste Kamer verklaart spreidingswet niet controversieel

De zogeheten spreidingswet, die moet zorgen voor een eerlijker verspreiding van asielzoekers over Nederland, wordt niet controversieel verklaard en kan dus nog onder het huidige demissionaire kabinet worden behandeld door de senaat. Dat heeft de Eerste Kamer dinsdagmiddag bekendgemaakt. Of binnen de senaat een meerderheid te vinden is voor de wet, is nog allerminst zeker.

Eerder deze maand ging de Tweede Kamer akkoord met de spreidingswet, die een oplossing moet bieden voor de capaciteitsproblemen binnen de Nederlandse asielopvang. Vorig jaar moesten honderden migranten buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel slapen, omdat meer asielzoekers naar Nederland kwamen dan er plekken waren. Binnen brachten mensen soms de nacht noodgedwongen op stoelen door.

Geregeld lukt het niet om opvang te vinden voor asielzoekers en ook de laatste weken stuit Ter Apel, dat ruimte heeft voor tweeduizend mensen, weer op zijn grenzen. De spreidingswet moet asielzoekers eerlijk over alle 340 Nederlandse gemeenten verdelen.


Lees ook
Staatssecretaris leurt met asielwet die hij eigenlijk ook niet ziet zitten

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) in de Tweede Kamer.

Weerstand

Daarom is een dergelijke wet hard nodig, zo benadrukte demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg (VVD). Daarbij stuit hij op flinke oppositie bij meerdere partijen, ook bij leden van zijn eigen VVD. De Eerste Kamer kent een grote rechtse meerderheid, de vraag is of de wet daar op een meerderheid kan rekenen. Onder meer de BBB, met zestien zetels de grootste in de senaat, heeft gezegd tegen te zullen stemmen.

De SGP en PVV hadden gevraagd om de spreidingswet controversieel te verklaren, waardoor die pas door een volgende kabinet kan worden behandeld. Op dinsdag stemden hier slechts 21 senatoren voor, 54 stemden tegen. Het is nog niet bekend wanneer de Eerste Kamer nu over de wet gaat stemmen.

Het niet controversieel verklaren van de spreidingswet gebeurde in de afwezigheid van Van der Burg, die momenteel herstelt van een zware voedselvergiftiging. Hij wordt voorlopig vervangen door demissionair staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat (VVD), wiens portefeuille nu wordt waargenomen door demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66). Die moet ook de komende tijd weer op zoek naar extra opvangplekken voor asielzoekers, omdat Ter Apel opnieuw bijna vol is en er wederom mensen op stoelen moesten slapen.