Eerste Franse troepen trekken zich terug uit Niger

Frans-Nigerese relaties Donderdag vertrekt de eerste groep Franse militairen uit Liptako. Ze reizen terug naar de Nigerese hoofdstad Niamey en vliegen vanuit daar terug naar Frankrijk.
Frankrijk heeft troepen in Niger gestationeerd voor de strijd tegen jihadisten.
Frankrijk heeft troepen in Niger gestationeerd voor de strijd tegen jihadisten. Foto Alain Jocard/AFP

Franse troepen beginnen donderdag met hun terugtrekking uit Niger, meldt persbureau AFP donderdag. Volgens de top van het Franse leger verloopt de terugtrekkingsoperatie „in goede orde, veiligheid en coördinatie met de Nigerezen”. Het gaat om een groep van ongeveer vierhonderd militairen die gestationeerd waren in de Liptako-regio, bij de grens met Mali en Burkina Faso.

Franse troepen kwamen negen jaar geleden naar de Sahelregio om vanuit hun voormalige kolonies Mali, Burkina Faso en Niger de strijd aan te gaan met aan Al-Qaida en Islamitische Staat (IS) gelieerde fundamentalisten. Maar de zogeheten missie Barkhane slaagde er niet in hun opmars te stoppen. De afgelopen twee jaar, na opeenvolgende staatsgrepen, zagen de Franse troepen zich al gedwongen om Mali en Burkina Faso te verlaten.

De Fransen verlegden daarop hun focus naar Niger, waar zij goede relaties onderhielden met president Mohamed Bazoum. In onder meer het door IS geplaagde noordwesten van Niger werkten honderden Franse militairen samen met de plaatselijke troepen om de jihadisten te bestrijden. Maar in juli werd Bazoum bij een staatsgreep afgezet en al snel verzuurden de verhoudingen tussen de oud-kolonisator en de nieuwe machthebbers.

Lees ook: Vertrek Franse soldaten uit Niger pijnlijke knieval Macron

Frans neokolonialisme

De militairen eisten in navolging van hun buren het vertrek van de Franse troepen. Frankrijk weigerde hier aanvankelijk aan mee te werken. Aanhangers van het nieuwe regime gingen de afgelopen twee maanden veelvuldig de straat op om te demonstreren tegen de Franse aanwezigheid en het – in hun woorden – Franse neokolonialisme. Onlangs bond de Franse president Emmanuel Macron toch in en kondigde het vertrek aan van de Franse ambassadeur, die zich tot dat moment opgesloten hield in de Franse ambassade, evenals de 1.500 in Niger gestationeerde soldaten.

Het is de vraag hoe goed de ‘coördinatie’ daadwerkelijk is, waar het hoofd van de Franse strijdkrachten aan refereerde. Zo ontkende de junta de afgelopen dagen juist dat er van een dergelijke coördinatie sprake was. De vraag is wat dit zal betekenen voor de ontmanteling van de Franse luchtmachtbasis in Niamey. Veel materieel zal via de weg en een haven naar Frankrijk teruggebracht moeten worden. De haven in Cotonou, Benin, ligt daarbij voor de hand, maar sinds de staatsgreep houden de militairen de grens met Benin gesloten.

Van de Franse missie Barkhane, die vorig jaar al werd omgedoopt tot de ‘Franse troepen in de Sahel’, zijn straks alleen nog pakweg duizend soldaten over in buurland Tsjaad, waar ze onder meer een luchtmachtbasis hebben in de hoofdstad Ndjamena. Maar ook daar borrelt de onvrede over hun aanwezigheid.