Een week mét, dan weer een week zónder zoon – ‘Ik ben niet de enige die hierdoorheen moet’

‘Als hij net een week bij mij is geweest, dan zijn die eerste dagen nadat hij weg is zo confronterend. Dan liggen de boeken waar ik hem net uit voorgelezen heb er nog. Er slingert speelgoed op de vloer. Z’n olifant-gietertje ligt bij de zandbak waar hij een dag eerder nog aan het kliederen was. Ik ruim zo snel mogelijk alles uit het zicht. Ik vind het lastig om zijn spullen de hele tijd te zien. Zonder hem hebben ze zo weinig betekenis. Dat staat daar maar te staan. De deur van de lege kinderkamer trek ik dicht. Daar wil ik dan niet zijn.”

Documentaire fotograaf Milan Schellingerhout (37) en zijn vriendin gingen vorig jaar uit elkaar. In de omgangsregeling spraken ze af dat hun inmiddels 3-jarige zoontje de ene week bij haar is, en de andere bij hem. Dat houdt in: één keer in de week een grote tas in- of uitpakken. Het houdt ook in: de ene week een huis waar de hele dag een kind rent, kletst, lacht, huilt en jengelt – terwijl het die andere week stil is, rustig, ordelijk, één ontbijtbord op de eettafel.

Foto’s: Milan Schellingerhout

„Je leeft twee verschillende levens. Ik ben er nog steeds niet aan gewend. Het is elke keer weer opnieuw afscheid nemen en schakelen. Ik ben begonnen er foto’s van te maken om het voor mezelf een plek te kunnen geven.”

Het is de eerste keer, vertelt Schellingerhout, dat hij een serie maakt die over zijn eigen leven gaat en die zo intiem is. Hij maakte een serie over daklozen in Arnhem, waarvoor hij in 2021 de zilveren Paul Peters Fotoprijs kreeg, een prijs voor sociaal geëngageerde fotografie in Nederland. En hij maakte series over de bewoners van de vele Arnhemse parkhuizen en, verder weg over het massatoerisme in de Alpen, een zilvermijn op 4.000 meter hoogte in Bolivia. „Ik ben als documentaire fotograaf altijd gericht op de ander. Ik wil iets vertellen over andere mensen, hoe die leven, waar zij mee bezig zijn. Zij staan in het middelpunt. Het is spannend dat het nu mijn eigen verhaal is. Toch heb ik geprobeerd vast te houden aan mijn professionele blik en het ook benaderd als een onderwerp dat breder is. Veel ouders maken dit mee. Hopelijk herkennen ze er iets in en vinden ze er misschien zelfs steun in, dat ze weten: ik ben niet de enige die hier doorheen moet.”

Foto’s: Milan Schellingerhout

Behalve het gemis van zijn zoon, is er ook, zegt Schellingerhout, soms het gevoel gefaald te hebben, niet goed genoeg te zijn als ouder. „Dat soort gedachten passeert allemaal de revue. Tegelijkertijd weten we allebei, mijn ex-vrouw en ik, dat het beter is voor ons en dus ook voor onze zoon. Hij is relaxter nu, er is meer ontspanning. Je moet je eigen gevoelens en belangen altijd opzijzetten voor zijn welzijn. En: als we samen zijn, die ene week, dan zijn we ook echt de hele tijd samen. Ik kan niet even aan iemand vragen: neem het even over, ga jij er even uit ’s nachts. Dat is soms zwaar, maar het heeft ook iets heel fijns. Zo intensief tijd met hem doorbrengen schept een speciale band.”

Vooral dat moment, dat zijn zoontje dan wordt opgehaald en in de auto zit en naar hem zwaait, en dat Schellingerhout dan weet dat hij hem de hele week niet zal zien, „dat is echt wel even moeilijk ja”.

Foto Milan Schellingerhout


Foto’s: Milan Schellingerhout

Foto Milan Schellingerhout