Een therapeut als relatiebemiddelaar tussen koeien en een robot

ZAP Als de koeien van Johan van Rijthoven minder melk geven zodra ze aan de melkrobot overgeleverd zijn, schakelt hij een therapeut in. En begint hij een juridische strijd.

Veehouder Johan van Rijthoven (rechts) met zijn advocaat en zijn zoon Chris in de rechtbank.
Veehouder Johan van Rijthoven (rechts) met zijn advocaat en zijn zoon Chris in de rechtbank. Beeld EO/KRO-NCRV

Wat een documentaire, Het mysterie van de melkrobots van Vuk Janic. Dinsdagavond (weer) op televisie. Een herhaling ja, ik kan het niet helpen. Maar wel fijn dat ik hem zo alsnog kon zien. De film stamt uit de tijd dat we boeren niet in één adem noemden met emissie, stikstof en uitkoopsom. Het is 2015, en Johan van Rijthoven uit Casteren zit op het dak van zijn koeienstal en schildert met witte verf in grote letters zijn woede van zich af. Zijn aanklacht is gericht aan de fabrikant van melkrobots en aan het bedrijf dat de robot bij hem onderhield.

Zijn koeien willen de robot niet meer in. Die robot moet u zich voorstellen als een soort bushalte-huisje met een tourniquet ervoor. Het idee is dat koeien zelf dat ding inlopen om te worden gemolken, de machine houdt nauwkeurig bij hoeveel melk er uit elke speen van de uier stroomt. Alleen kwam er steeds minder melk uit de koeien. Twintig procent minder dan toen Van Rijthoven de dieren zelf nog molk.

En waar lág het aan? De boer denkt dat de dieren de robot associeerden met het ongemak van niet goed leeggemolken zijn – ze kregen er ontstekingen van. De advocaat van de boer wijt het aan lek- of zwerfstroom in de machine, waardoor de koe gestresst raakt. „Koeien zijn heel erg gevoelig voor spanningsverschillen.” De fabrikant en het onderhoudsbedrijf leggen de schuld bij de boer, zijn voer, dan wel bij z’n koeien. En dan is er nog Stef Freriks. Hoe moet ik hem noemen? Therapeut, medium, magiër? Hij vóelt dingen. De spanning van Johan van Rijthoven, de stress van z’n koeien, de energetische velden onder zijn bedrijf die belast zijn door een nabijgelegen oorlogsmonument en grafheuvels.

‘Houdoe’

Mooi, het contrast tussen het aardse van het boerenbedrijf en de dolende energieën. De emoties om de kale cijfers. Door het gedoe met de melkrobot is het bedrijf van Van Rijthoven bijna naar de knoppen, en hij zelf ook. Een flink deel van de documentaire wordt besteed aan de rechtsgang. De melkrobot moet uiteindelijk door de fabrikant worden teruggekocht, maar dat maakt de geleden schade nog niet ongedaan. Van Rijthoven moet zijn grond (40 hectare) verkopen om zijn schuld bij de bank af te lossen en procedeert door. Ondertussen filmt Janic door op de boerderij waar Maria van Rijthoven, de boerin, onnadrukkelijk de leiding op zich neemt. Ze begint een kinderopvang op de boerderij om de lasten te verlichten. De kringen onder haar bruine ogen worden dieper en dieper, maar ze blijft overeind. Steeds vangt de camera haar blik gericht op Johan die met collega-boeren aan de keukentafel zit te luisteren naar Stef Freriks die zegt dat ze hun bedrijf „vanuit hun gevoel” moeten beheren en beheersen. Zij denkt er het hare van. De documentaire eindigt met een vonnis: er is onvoldoende verband aangetoond tussen de melkrobot en de schade van Van Rijthoven. Hij krijgt geen schadevergoeding, niks.

Niet te doen, zo’n einde. Het enige dat ik kon vinden was dat Van Rijthoven in 2020 nog in hoger beroep is gegaan, samen met collega-boeren die deze documentaire zagen en zich bij hem aansloten. Maar hoe dat dan weer afliep? Toen heb ik hem maar even gebeld. Hij zat net aan de koffie, op de achtergrond hoorde ik spelende kinderen. Het hoger beroep is verworpen, zegt hij, en hij heeft zijn grond (zeven generaties in de familie) nog niet terug kunnen kopen. Maar verder draait hij „super”. Tweehonderd koeien, meer dan voorheen, en ze geven zoveel melk dat ze drie keer per dag gemolken moeten. „Ik heb een Poolse medewerker die het twee keer per dag overneemt.” De melkrobot, zegt hij, was toentertijd een idee van zijn zoons, hoe oud waren ze, 15, 16, 18? „Zij wilden vooruit.” Nu zit zijn oudste zoon Chris bij hem in het bedrijf, en nee, die ziet hij niet gauw weer aan de robot willen. „Dat was het?”, vraagt hij. Dat was het. „Houdoe!”