Een supervisor moet ‘vastgelopen’ verbouwing museum Boijmans vlot gaan trekken

Ontwerpfase stilgelegd Met een externe expert hoopt Rotterdam stilgelegde verbouwing van museum Boijmans weer opgang te krijgen en het budget te bewaken. Ook de toegang naar het museum moet aangepast.

Gesloten in 2019 wegens slecht onderhoud: het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen
Gesloten in 2019 wegens slecht onderhoud: het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen RAMON VAN FLYMEN/ ANP

De gemeente Rotterdam heeft een externe expert aangetrokken om de verbouwing van museum Boijmans van Beuningen te begeleiden als zogeheten supervisor. De geplande verbouwing zou duurder worden de begrote 223 miljoen euro, daarom greep de gemeente in.

De Amsterdamse architect André van Stigt heeft eerder gewerkt aan vele restauratie- en verbouwingsprojecten, zoals het Groothandelsgebouw (2002-2005) en de Maastunnel (2017-2020).

Volgens wethouder grote projecten Maarten Struijvenberg heeft Van Stigt „in de praktijk laten zien soortgelijke complexe opgaven tot een bevredigende oplossing te kunnen brengen”, schreef hij donderdag aan de gemeenteraad.

De benoeming van Van Stigt is in overleg gegaan met architect Francine Houben die het voorlopig ontwerp voor de verbouwing maakte.

Stilgelegd

Het aanstellen van een supervisor is één van de maatregelen waarmee de gemeente het proces van ontwerp en verbouwing van museum Boijmans Van Beuningen weer op gang wil brengen.

Dat proces ligt feitelijk al stil sinds december vorig jaar, toen architect Francine Houben een voorlopig ontwerp presenteerde waarop door zowel het museum als de commissie welstand en monumenten kritiek was. Toen na doorrekening van het ontwerp in opdracht van Struijvenberg (een ongebruikelijke stap) bleek dat de verbouwing aanzienlijk duurder zou zijn dan de geplande 223 miljoen euro, legde de wethouder het ontwerpproces ook formeel stil.

Verstoorde verhoudingen

De pauze was ook bedoeld om de ernstig verstoorde verhoudingen tussen de museumdirectie, de gemeente en in het kielzog daarvan de architect te verbeteren. Door slecht onderhoud moest het museum in 2019 abrupt zijn deuren sluiten, waarna de renovatieplannen niet vlekkeloos verliepen. Zo mocht de museumdirectie geen rechtstreeks contact hebben met de architect, die op haar beurt moeite had om binnen de gemeente een consistent aanspreekpunt te vinden.

Die problemen lijken in ieder geval voorlopig opgelost. Struijvenberg schrijft dat de renovatie vanuit een „kleinere organisatievorm” wordt begeleid, waarbij de museumdirectie op ieder niveau betrokken is. En er is nu „een kopgroep” van museumdirecteur Ina Klaassen, die in september Charles Ex opvolgde, architect Francine Houben en ambtelijk opdrachtgever Tom Knipping. Francine Houben kan nu doorgaan met het maken van een aangepast ontwerp, dat verder gaat dat puur renovatie (de zogeheten ambitievariant) maar binnen het budget blijft. Daarbij moet de geplande logistieke oplossing van toevoer door het museumpark mogelijk goedkoper en eenvoudiger.

‘Verloren tijd inhalen’

Wethouder Struijvenberg wil vaart maken met het ontwerp en de verloren tijd gaan inhalen, schrijft hij aan de gemeenteraad. Dat wil hij ondermeer doen door zogeten no regret-ingrepen naar voren te halen. Dat zijn ingrepen die hoe dan ook gedaan moeten worden, onafhankelijk van hoe het integrale ontwerp eruit zal zien, zoals restauratie van het dak van het Van der Steur-deel van het gebouw en van de monumentale lambriseringen.

Het eerste dat Van Stigt voor de gemeente gaat doen is een zogeheten erfgoedvisie maken. Daarin moet duidelijk worden hoe de monumentale waarde van de verschillende onderdelen van het museum kan worden behouden in de nieuwe situatie. Eerder was er kritiek op het ontwerp dat voorzag in de sloopt sloop van een portierswoning in het oudste deel van museum Boijmans, het Van der Steur-gebouw. Die sloop was volgens de commissie voor welstand en monumenten onvoldoende beredeneerd.