Een speelfilm blijkt heel wat anders dan een korte sketch

Als de komedie Please Don’t Destroy: The Treasure of Foggy Mountain al een tijdje bezig is, stelt de voice-over zich voor: „Ik ben John Goodman, van The Big Lebowski en een hoop andere shit”. Het is een van de beste grappen uit een film die verder behoorlijk teleurstelt, gezien het talent van de makers: Martin Herlihy, Ben Marshall en John Higgins. De naam waaronder dit komische trio opereert, Please Don’t Destroy, maakt deel uit van de filmtitel. Ze braken tijdens de coronapandemie door met een serie leuke sketches op Twitter en TikTok, waarna ze aan de slag mochten bij het fameuze comedy-programma Saturday Night Live (SNL). Hun ‘digital shorts’, ook te zien op YouTube, zijn vaak erg geestig. Maar het maken van een film met een lengte van 90 minuten blijkt een ander vak dan het maken van absurdistische korte sketches, zo blijkt. En dat vak beheersen ze nog niet, ondanks hulp van komediekoning Judd Apatow als producent en SNL-regisseur Paul Briganti. Een van de andere beste grappen betreft een cameo van Stranger Things-acteur Gaten Matarazzo, ook kan de komedie bogen op een aardige bijrol van voormalig talkshowhost Conan O’Brien. Dat de film in Amerika rechtstreeks naar een streamingdienst ging, zegt veel.

Er is een plot waarin het trio op zoek gaat naar een in de bergen verstopte schat, een buste van Marie Antoinette. Die plot, gefilmd als een pastiche op jeugdavonturenfilms als The Goonies, is slechts kapstok voor een serie grappen die op enkele uitzonderingen na middelmatig zijn. Ook zijn er sketches die ver over de datum zijn, zoals die waarin het trio koddige dansjes uitvoert. Een beetje komedieliefhebber heeft dat al duizend keer gezien, evenals penisgrappen, onvolwassen kindmannen en gesprekjes over het belang van vriendschap.

Maar dit soort films krijgt vaak een tweede leven als vermaak na een avondje stappen, met een joint in de aanslag. Het is de makers gegund.

https://www.youtube.com/watch?v=pVQe8VAYqFQ

Leeslijst