Een snor, een meedeinende tribune en liefde voor het Hollandse lied: dat was Chiel Montagne

In de jaren dat het Nederlandstalige repertoire in Hilversum een ondergeschoven kindje was, hield Chiel Montagne met zijn populaire TROS-programma’s Op Losse Groeven (1971 – 1978) en Op Volle Toeren (1978 – 1990) de belangstelling levend. Alle sterren van het levenslied en het carnaval, van André van Duin tot accordeonduo De Kermisklanten, traden bij hem op. Voor een enthousiast meedeinende en meeklappende tribune zorgde de tv-presentator met de flinke snor voor een gezellig uurtje onversneden volkscultuur op televisie. Chiel Montagne overleed donderdag op tachtigjarige leeftijd aan de longaandoening COPD.

Montagne, die in het oorlogsjaar 1944 werd geboren in Uitgeest als Bertus Arie (Bert) van Rheenen, mag als achtjarige al een gedicht voordragen voor de radio en meedoen aan een hoorspel. Zijn ooms Bull, Dirk en Jaap Verweij hadden in de jaren zestig de illegale radiozender Veronica die uitzond vanaf een schip in de Noordzee – en neefje Bert kon er in 1963 aan de slag. Omdat hij van chansons hield koos hij het pseudoniem Chiel Montagne. Hij bestierde het non-stopmuziekprogramma Muziek terwijl u werkt, waarin verzoeken van luisteraars werden verwerkt.

Op Volle Toeren zorgde meteen voor een flinke toename aan Nederlandstalige hits

Montagne maakte ook zelf muziek. Met De Domino’s had hij in 1968 het hitje ‘Michaela’. Ook produceert hij de single ‘Dancing and Drinking’ van Plastic People (1970). Onder zijn eigen naam probeert hij het met ‘Marja’ (1972) maar die single flopte. Hij had van 1974 tot 1990 zijn eigen opnamestudio, de Dutch Music Center. Verder ontdekte hij de zanger Alexander Curly die vaste gast werd in zijn tv-programma met hits als ‘Guus kom naar Huus’, ‘Aggesus’ en ‘Hollanders’. Hij was ook radio-dj voor diverse zenders.

Nederlandse muziek

Vanaf 1971 kreeg Montagne bij de TROS zijn eigen tv-programma, Op Losse Groeven. Montagne benaderde hierin de Nederlandse muziek op zijn breedst. Naast carnavalsrepertoire van André van Duin en smartlappen van de Zangeres Zonder Naam, was er ook ruimte voor kleinkunst van Ramses Shaffy en Liesbeth List. Het nieuwe programma zorgde meteen voor een flinke toename aan Nederlandstalige hits. Na 1978 nam de belangstelling weer af, het programma veranderde zijn naam in Op Volle Toeren en concentreerde zich op het levenslied. Hierdoor miste Montagne de afslag naar de Nederpop die toen opkwam, met bands als Doe Maar. In 1990 stopte de TROS met het programma.

Montagne bleef zich hierna inzetten voor het Nederlandstalige lied. In 2003 begon hij de Montagne Omroep Nederland (MON), die zich wilde richten op Nederlandstalige muziek. De omroep haalde niet het benodigde ledenaantal en stierf een stille dood. In 2005 presenteerde hij op lokale omroepen de Nederlandstalige Top-20. In februari 2014 was hij met oud-collega’s te gast in een aflevering van De reünie, gewijd aan het zendschip Veronica.

Montagne laat zijn vrouw Tilly, twee kinderen en zeven kleinkinderen achter. De presentator was ridder in de Orde van Oranje-Nassau en werd in 1989 uitgeroepen door de Snorrenclub Antwerpen tot Snor van het Jaar.


Lees ook

André van Duin: ‘Je moet je niet blijven verschuilen achter je simpele typetjes. Dan wordt het triest’

André van Duin: „Vijftig jaar comedy. Maar het grappige is dat ik nu ook jonge mensen tegenkom die zeggen: ‘O, dat is die man van die taartjes’.”  Foto Andreas Terlaak