Een sluis ‘van wereldformaat’: dankzij Nieuwe Sluis kan Terneuzen grotere schepen aan

Vrijdagochtend was het zover: koning Willem-Alexander en koning Filip van België drukten op een grote rode knop die rookwolken in de kleuren van de Nederlandse en Belgische vlaggen de lucht in schoot aan weerszijden van het eerste schip dat door de Nieuwe Sluis in Terneuzen voer. Van Filip kreeg Willem-Alexander een foto van hun beider grootouders, koning Boudewijn en koningin Juliana, die samen in 1968 de twee buitenste sluizen openden. In 1910 had koningin Wilhelmina de middelste sluis geopend, die nu vervangen is.

De Nieuwe Sluis is „van wereldformaat”, zegt de Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas, die over infrastructuur en mobiliteit gaat. „Hier mogen we best trots op zijn als Nederland, zeker als Zeeuwen.” Het complex is 427 meter lang, 49 meter breed en 14,5 meter diep, vergelijkbaar met de sluizen in Panama, IJmuiden en Antwerpen.

Schepen werden te groot voor de oude sluis, waar de maximale breedte 37 meter en de maximale diepte 12,5 meter was. Ook staan er steeds vaker files bij de sluis, omdat het aantal schepen toeneemt. „Met grotere schepen bespaart de vervoerder op transportkosten”, zegt Daan Schalck, topman van North Sea Port. „En op brandstof, omdat ze meteen kunnen doorvaren.”

Uitbaggeren

De bouw van de Nieuwe Sluis duurde zeven jaar en kostte zo’n 1,2 miljard euro. Nederland betaalde 190 miljoen euro, North Sea Port (het samenwerkingsverband tussen de havens van Terneuzen, Vlissingen en Gent) 100 miljoen euro, de Europese Unie 48 miljoen euro en Vlaanderen 863 miljoen euro.

De wens voor de Nieuwe Sluis kwam dan ook uit Vlaanderen, met name uit het havengebied van Gent. Daar huizen onder andere een grote Volvo-fabriek en staalproducent ArcelorMittal, waar vrijdag de Bregaglia aanmeerde, het schip vol erts dat onder toeziend oog van de koningen uit Terneuzen was vertrokken.

Deze sluis is een belangrijke schakel

Daan Schalck
North Sea Port

Ondanks de opening van de Nieuwe Sluis kunnen bedrijven als ArcelorMittal nog geen diepere (en dus zwaarder beladen) schepen verwelkomen. Het kanaal zelf is vanwege een snelwegtunnel bij het Belgische grensplaatsje Zelzate niet diep genoeg voor schepen van 14,5 meter diep. Volgens het FD was dat bij de bouw in 1968 al duidelijk en werd de tunnel daarom „een van de twee stroppen om de nek van Gent” genoemd, naast de toen al te klein geachte zeesluis in Terneuzen.

„We zijn al tweehonderd jaar bezig het kanaal aan te passen, dat in 1827 is geopend”, nuanceert Schalck. „Deze sluis is een belangrijke schakel daarin.” De eerstvolgende stap is het uitbaggeren van de eerste kilometers na de Nieuwe Sluis, zodat diepe schepen daar kunnen aanmeren en een deel van de lading kunnen afladen om verder te kunnen. Voorheen deden ze dat aan de Westerschelde, voor de sluis. Verdere uitdieping van het kanaal en de aanleg van een nieuwe, dieper gelegen tunnel kunnen volgens Schalck zo’n vijftien jaar duren.

Parijs

De Nieuwe Sluis moet het havengebied tussen Gent en Terneuzen aantrekkelijker maken als vestingslocaties voor nieuwe bedrijven. Het effect ervan is al te merken. Zo verkoos West-East Soda, een van de grootste mondiale sodaleveranciers, een opslagplaats van het Zeeuwse familiebedrijf Verbrugge bij Terneuzen boven een locatie bij de Kieldrechtsluis in Antwerpen, de grootste sluis ter wereld. Het Turkse mijnbouwbedrijf, dat met soda een belangrijke grondstof voor de glasindustrie levert, zocht een opslagplek in West-Europa om dichter bij klanten te zitten voor grote ladingen om zo voor te sorteren op stijgende CO2-heffingen in die sector.

Het vestigingsklimaat is niet de enige reden voor Zeeland om blij te zijn met de Nieuwe Sluis. „Dit versterkt onze concurrentiepositie ten opzichte van andere havens”, zegt gedeputeerde Van der Maas. „En uiteindelijk kan het ook onze arbeidsmarkt versterken. We hopen dat meer jongeren hier willen blijven als de bedrijvigheid toeneemt.”

Uiteindelijk moeten de Noordzeesluizen in Terneuzen, zoals de drie gezamenlijk heten, de poort naar Parijs vormen – met name voor aanvoer van goederen uit de haven van Rotterdam. De komende jaren worden vanuit Gent de eerste wateren vrijgemaakt voor de zogenoemde Seine-Scheldeverbinding, die schepen in de toekomst ook doorgang moet geven naar Franse havens en de hoofdstad. Maar volgens Schalck zal het nog tientallen jaren duren voordat die bereikbaar zijn.