Een sf-thriller over realiteitslagen die zich als een ui laat pellen

Recensie Film

Sciencefiction Veteraan Robert Rodriguez bewijst in ‘Hypnotic’ weer eens zijn talent als pulpfilmer.

Het is een genre waar je van houdt of niet. De realiteit is een illusie. Die illusie is een droom. Die droom is een realiteit. Film is geschapen om te spelen met wisselende realiteiten. Het vereist slechts een klein knipje in een strook celluloid, maar kan heel desoriënterend en griezelig uitpakken.

Hypnotic is een overwegend geslaagd voorbeeld van dat genre. Supermensen zetten via hypnotische suggestie andermans realiteitsbesef naar hun hand. Een overheidsorgaan exploiteert dat talent met sinister oogmerk. Althans: alle werknemers dragen rode jasjes, dus dat geeft te denken.

Regisseur Rodriguez had het script naar eigen zeggen al sinds 2002 in een lade liggen; toch lijkt de film schatplichtig aan droomthrillers als Inception (2010) en de Japanse anime Paprika (2006). Ben Affleck speelt de depressieve inspecteur Daniel Rourke, wiens relatie op de klippen liep nadat zijn dochtertje Minnie was ontvoerd uit een speeltuin. De kidnapper is gevonden, Minnie niet. Als Rourke en zijn partner getipt worden over een bankoverval, treft hij de formidabele Dellrayne (Fichtner), die mensen als marionetten bestuurt of tot zelfmoord dwingt. De ontdekking dat zijn dochter nog leeft, brengt Rourke naar een waarzegster (Braga) die hem vagelijk bekend voorkomt. Zij behoorde tot een geheimzinnig genootschap van ‘hypnotics’ die de realiteit manipuleren. Is Rourke er zelf één? Bestaat zijn dochter wel?

Hypnotic is een ingenieuze film die zich laat pellen als een ui: telkens beland je in een diepere realiteitslaag. Dat resulteert in opwindende paranoia, al is er soms irritatie over Rodriguez’ gemakzucht. Moet je dertien jaar na Inception nou echt dat special effect van de gekromde stad uit de mottenballen halen om te illustreren dat de realiteit een illusie is?

En moet op de ontknoping nou echt zo’n lange uitleg volgen, voor het geval er zich amoebes onder het publiek bevinden? Enkele minuten voor tijd vertrekken voorkomt gekromde tenen, maar als pulpfilmer bewijst veteraan Rodriguez in Hypnotic weer eens zijn talent.

https://www.youtube.com/watch?v=bx3PYlXtzWE