Een roestend schip moet China op afstand houden

Zuid-Chinese Zee Rond een zandbank in de Zuid-Chinese Zee komt het regelmatig tot aanvaringen tussen de Filippijnse en de Chinese kustwacht – soms letterlijk. De spanning in het al decennia betwiste gebied loopt op.
Een schip van de Chinese kustwacht probeert een bevoorradingsboot voor Second Thomas Shoal te blokkeren.
Een schip van de Chinese kustwacht probeert een bevoorradingsboot voor Second Thomas Shoal te blokkeren. Foto Jam Sta Rosa/AFP

Amsterdam. De BRP Sierra Madre heeft al veel grote conflicten meegemaakt. Het landingsschip voer in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog met voorraden tussen Amerikaanse bases in de Stille Oceaan, en diende tijdens de Vietnamoorlog als drijvende legerpost in de Mekongdelta. Na de val van Saigon in 1975 evacueerde het zo’n drieduizend vluchtelingen naar de Filippijnen, die het schip zijn huidige naam gaven en nog ruim twintig jaar in de vaart hielden.

Strijd om zandbanken

In 1999 liep de Sierra Madre aan de grond bij Second Thomas Shoal, een zandbank die de Filippijnen Ayungin noemen, en daar ligt het schip sindsdien weg te roesten. Toch is de rol van de Sierra Madre in de geopolitiek na bijna tachtig jaar nog steeds niet uitgespeeld: weliswaar is het schip – met grote gaten in de romp – allang niet meer zeewaardig, maar het is nog altijd bemand en in gebruik als militaire observatiepost.

De bewuste stranding van de boot was bedoeld om het Filippijnse gezag te onderstrepen over de zandbank in de Zuid-Chinese (of: West-Filippijnse) Zee. Second Thomas Shoal, dat deel uitmaakt van de Spratly-eilanden, ligt binnen de Exclusieve Economische Zone van de Filippijnen, maar wordt tevens geclaimd door de Volksrepubliek. Die had enkele jaren eerder zelf militaire bouwwerken opgericht op het zo’n veertig kilometer noordwestelijker gelegen Mischief Reef.

De spanningen rond de zandbank liepen de afgelopen maanden flink op. In februari richtte de Chinese kustwacht een sterke laser op een Filippijns bevoorradingsschip, waarbij enkele bemanningsleden volgens de Filippijnse marine tijdelijk blind raakten. In augustus zette ze een waterkanon in om te verhinderen dat de bemanning van de Sierra Madre werd voorzien van water, voedsel, brandstof en andere goederen.

Begin oktober voeren een Chinees en een Filippijns schip rakelings langs elkaar, en op 22 oktober ramde de Chinese kustwacht een schip van zijn Filippijnse tegenhanger en een bevoorradingsschip die op weg waren naar de BRP Sierra Madre. Niemand raakte gewond. Afgelopen vrijdag trachtte China weer een Filippijnse bevoorradingsmissie te verjagen, volgens Manila opnieuw met een waterkanon. Volgens China begaven de schepen zich „zonder toestemming” in de wateren rond wat Beijing het Ren’ai-rif noemt, en waarover het „onbetwistbare souvereiniteit” zegt te hebben.

Lees ook Chinese vissers weten het zeker: ‘Die zee is altijd al van ons geweest’

Strategisch belang

De Zuid-Chinese Zee wordt geheel of gedeeltelijk geclaimd door China, Taiwan, Vietnam, de Filippijnen, Maleisië, Brunei en Indonesië. China beschouwt vrijwel de hele zee als zijn territorium – „historische nonsens die is verzonnen in de jaren dertig en veertig”, aldus Bill Hayton, als onderzoeker verbonden aan het Asia-Pacific-programma van de Britse denktank Chatham House. Het gebied is rijk aan vis en bodemrijkdommen. Daarnaast is het voor China, dat er de afgelopen jaren militaire bases en vliegvelden aanlegde, van strategisch belang – bijvoorbeeld bij een eventueel gewapend conflict met Taiwan. „Deze bases zouden Amerikaanse versterkingen uit zuidelijke richting in dat geval blokkeren.”

Bovendien ziet de Volksrepubliek het geschil in de Zuid-Chinese Zee als onderdeel van een grotere strijd, zegt Hayton. „Ze menen dat de Amerikanen alles controleren, en dat het allemaal deel uitmaakt van een grote samenspanning van Taiwan, Japan en de Filippijnen tegen China. In werkelijkheid is het veel chaotischer, en hebben die landen allemaal hun eigen belangen.”

Aan de Filippijnse kant speelt mogelijk de aanwezigheid van een groot gasveld onder de Reed-bank een rol, even ten noorden van Second Thomas Shoal en eveneens in de Filippijnse EEZ. Het land zou dat graag exploiteren, zeker nu het Malampaya-gasveld – dat goed is voor 40 procent van de energiebehoefte van het eiland Luzon met miljoenenstad Manila – vrijwel is uitgeput.

Volgens Hayton proberen de Filippijnen de laatste tijd druk op China uit te oefenen door de confrontaties rond de zandbank breed uit te meten in de media: ze nemen journalisten mee naar de zandbank en verspreiden video’s van incidenten. „De vorige regering, onder Rodrigo Duterte, probeerde die juist te bagatelliseren om de relatie met China te herstellen, maar ik denk dat de huidige regering van Ferdinand Marcos Jr. heeft geconcludeerd dat die strategie niet heeft gewerkt.”

Een bemanningslid van de Filippijnse kustwacht kijkt naar een schip van de Chinese maritieme militie bij Second Thomas Shoal, een betwiste zandbank in de Zuid-Chinese Zee. Foto Jim Gomez/AP

Hof van Arbitrage

Ook zo’n vierhonderd kilometer noordelijker, bij het Scarborough-rif, kwam het meermaals tot confrontaties. In september verwijderde de Filippijnse kustwacht daar een drijvende barrière die de Chinezen er eerder hadden aangelegd om Filippijnse vissersboten uit het atol te weren, en in oktober verjoeg de Chinese kustwacht er een Filippijns marineschip.

Het Scarborough-rif staat sinds een wekenlange patstelling tussen marineschepen uit beide landen in 2012 onder Chinese controle, al ligt het net als Second Thomas Shoal in de Filippijnse EEZ. De Chinese inname van het atol was de aanleiding voor een klacht die Manila indiende bij het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag, dat in 2016 oordeelde dat de Chinese claims in het gebied niet rechtsgeldig zijn. Beijing heeft die uitspraak naast zich neergelegd.

Lees ook China heeft grensconflicten met veel van zijn buren

Volgens Hayton zal China ook Second Thomas Shoal „in zo’n dertig minuten” bezetten als de Filippijnen gedwongen zouden worden om de Sierra Madre te verlaten. „Het schip valt uit elkaar, het ligt er al zo’n 25 jaar. De Chinezen willen uiteraard voorkomen dat de Filippijnen materiaal kunnen aanvoeren voor reparaties.”

De schermutselingen in het gebied zijn niet zonder escalatierisico. Na de botsing op 22 oktober onderstreepte Washington dat aanvallen op Filippijnse marine- en kustwachtschepen onder het bilaterale defensieverdrag vallen dat de landen met elkaar hebben, iets waar de Amerikanen tot het aantreden van de regering-Trump volgens Hayton „jarenlang heel vaag” over waren. Begin deze maand doorkruiste een Amerikaans marineschip het gebied rond de Spratly-eilanden. Een Chinees gevechtsvliegtuig scheerde eind oktober rakelings langs een Amerikaanse B-52-bommenwerper die boven de Zuid-Chinese Zee vloog.

Rechtstreeks contact

Volgens het Pentagon zijn dergelijke incidenten sterk in aantal toegenomen, wat des te meer zorgen baart omdat de Chinese en Amerikaanse militaire top geen rechtstreeks contact onderhouden om eventuele misverstanden weg te nemen. Herstel van zo’n hotline – verbroken na het bezoek van Nancy Pelosi, de toenmalige voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, aan Taiwan in augustus vorig jaar – zou volgens ingewijden op de agenda staan bij de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese leider Xi Jinping, deze woensdag in San Francisco. „Dat wijst er misschien op dat ze zich toch zorgen maken dat het uit de hand kan lopen”, zegt Hayton.

Intussen lijken de oplopende spanningen China’s rivalen in de regio nader tot elkaar te brengen. Bij een bezoek aan Manila beloofde de Japanse premier Fumio Kishida de Filippijnse president Ferdinand Marcos Jr. de onderlinge defensiesamenwerking te versterken. De regering-Marcos breidde eerder dit jaar ook een militaire overeenkomst met de VS verder uit.

Vriendelijke beraadslaging

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi waarschuwde onlangs dat maritieme geschillen moeten worden opgelost door „vriendelijke beraadslaging tussen direct betrokkenen” en dat confrontaties moeten worden vermeden. Hij waarschuwde, zonder de VS te noemen, voor de bemoeienis van „klieken” van landen, vooral die niet rechtstreeks met het geschil te maken hebben.

China lijkt er daarbij op te rekenen dat het de tijd aan zijn kant heeft, zegt Hayton. Beijing doet geen concessies en treedt zelf terughoudend op. „Ze zouden Second Thomas Shoal in een middag kunnen innemen als ze het zouden willen, maar dat doen ze niet. Evenmin proberen ze overeenstemming te bereiken. Ik vermoed dat ze denken dat hun sterke economie en hun groeiende krijgsmacht onvermijdelijk zullen zorgen dat ze winnen.”