Een privéles van Stephen Covey

Soms leer je een les die een heel leven meegaat. Dat overkwam mij op 18 april 2002.

Ik bezocht die dag een seminar van de beroemde managementauteur Stephen Covey in de Amsterdam Arena. Hij sprak vanaf een podium op het veld en samen met zo’n 500 andere deelnemers zat ik op de tribune te luisteren naar zijn verhaal over effectief leven en werken.

In de koffiepauze bleef ik nog even zitten om wat aantekeningen uit te werken. Toen ik klaar was en opkeek, bleek dat de hele tribune leeg was. Op mij en één andere persoon na. Twee stoelen verderop zat Covey. Hij was door een fotograaf in een van de gekleurde kuipstoelen geplant.

Ik raapte al mijn moed bij elkaar en zei: „Mag ik u een vraag stellen die mij oprecht bezighoudt?” Ik wist dat Covey – net als ik – gelovig was. Maar het viel me op dat hij daar in zijn seminar niet veel over zei. Mijn gedachte was: als je zo’n groot podium hebt, moet je dan eigenlijk niet wat meer vertellen over je eigen zingevingsbronnen?

Covey, die toen 69 was, vertelde mij, destijds 33, dat hij in de loop van de jaren had geleerd dat niemand zin had om naar al te religieuze verhalen van hem te luisteren.

Waar het ging om geloof en levensovertuiging had hij er uiteindelijk voor gekozen om een van de zeven regels uit zijn Seven Habits-boek te volgen: „Seek first to understand, then to be understood.” Eerst begrijpen, dan begrepen worden.

Vraag eerst wat zingeving en spiritualiteit betekenen voor de ander en luister oprecht. Misschien dat je gesprekspartner vervolgens ook respectvol naar jou wil luisteren.

Covey nam de tijd. In het gesprek dat volgde adviseerde hij me onder meer om een deel van mijn inkomen én een deel van mijn tijd te schenken aan doelen die pasten bij mijn levensovertuiging. Een praktische aanpak waarmee je kunt laten zien waar je voor wilt staan, zonder het er voortdurend over te hebben. Niet preken, maar praktiseren.

Er zijn helaas heel wat momenten geweest waarop ik heb gezondigd tegen Coveys gebod. Momenten waarop ik ongevraagd toch aan het preken sloeg.

Aanvankelijk wilde ik ook deze week, met de kerst in aantocht, iets stichtelijks schrijven op deze plek. Maar toen ik ter voorbereiding een paar van mijn eigen kerst- en oudejaarscolumns teruglas, vond ik sommige ronduit vermoeiend. Het bracht me terug bij de waardevolle les die ik 22 jaar geleden leerde op een plastic stoeltje in Amsterdam.

Eerst begrijpen, dan begrepen worden. Vooral als het gaat om geloof, hoop en liefde. Graag in persoonlijke gesprekken waar je de tijd voor neemt. Ik was het even vergeten, maar ga het gewoon weer opnieuw proberen.

Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.