Een nieuwe waterkering, dijkverzwaringen, een hitteplan – klimaatrisico’s dwingen Londen tot actie

Twee gepensioneerde Londenaren, nylon jasjes om het middel geknoopt, wandelen bijna elk weekend door een ander deel van hun stad. Dit keer werd het een stuk langs de Theems, de rivier die door de stad kronkelt. De zilveren bollen van de Thames Barrier, de waterkering in de rivier, glimmen in de lentezon. Eén van de roestige kleppen zweeft boven het water.

Wanneer werd de Thames Barrier eigenlijk voor het laatst in werking gesteld? Janet Ayres en haar vriendin vragen het zich hardop af, maar ze hebben geen idee. Zoekende blikken op de informatiemuur bij de waterkering, al vinden ze daar het antwoord niet. Er staat wel hoe hoog het water hier kwam op spannende momenten: op 11 januari 1993 ongeveer tot heuphoogte, op 24 december 1998 tot de knieën.

De Thames Barrier is cruciaal in de bescherming van Londen en de waterkering is sinds de voltooiing in 1982 meer dan 220 keer in werking gesteld. Afgelopen winter moesten de kleppen dertien keer dicht vanwege hoog water en stormachtig weer.

Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel, zijn er vaker heftige stormen en wordt de waterkering vaker gebruikt dan vooraf verwacht. Over de vervanging van de Thames Barrier moet daarom tien jaar eerder dan gedacht een besluit worden genomen, in 2040 in plaats van 2050. En ten westen van de Barrier, waar het overgrote deel van de Londenaren woont, moeten dijken en kleinere waterkeringen eerder dan voorzien worden verstevigd. Van de 330 kilometer rivierlijn is maar 9 kilometer (ongeveer 7 procent) robuust genoeg om de stad ook nog na 2050 te beschermen.

Onvoldoende voorbereid

Londen is onvoldoende voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. Dat constateerde begin dit jaar de London Climate Resilience Review, een onafhankelijke onderzoekscommissie, in een tussentijds rapport. „Londen is slecht voorbereid, maar nergens ter wereld gaan die aanpassingen snel genoeg”, staat in hun conclusies. In juli, na de verkiezingen, presenteert de commissie haar eindrapport aan de Londense burgemeester Sadiq Khan. De conclusies en aanbevelingen van de voorlopige versie blijven waarschijnlijk in grote lijnen overeind. De stad moet met een duidelijke visie en plan van aanpak komen over de aanpassingen die nodig zijn tegen 2030. Dat is „in het bijzonder belangrijk omdat zo’n duidelijke strategische visie op landelijk niveau ontbreekt”. Er bestaat bijvoorbeeld ook geen landelijke hitteplan in het Verenigd Koninkrijk.

Een paar van de grootste klimaatrisico’s in Londen zijn hittegolven, periodes van aanhoudende droogte en van overstromingen. Twee jaar geleden nog maar bestond volgens deskundigen „een kleine kans” dat Londen vóór 2040 in de zomer de veertig graden zou halen. Maar in juli 2022 was het ineens al zo ver. De brandweer kreeg in die dagen bijna vijfduizend telefoontjes, de drukste tijd sinds de Tweede Wereldoorlog. Ziekenhuizen moesten operaties annuleren, treinen konden niet rijden door verbogen rails en kapotte bovenleidingen. Een jaar eerder, in juli 2021, ontwrichtten twee zware regenstormen delen van de stad: tweeduizend huizen en tientallen metrostations liepen waterschade op.

De twee wandelaars bij de Thames Barrier staan amper stil bij klimaatverandering. Wat de stad ertegen doet, weten ze niet. En dat Londen kan overstromen, daar denken ze al helemaal niet over na. „Behalve dan dat ik een hogere verzekeringspremie moet betalen voor mijn huis”, zegt Jane Ayres. Ze woont in het westen van Londen, vlakbij de Wandle, een rivier die uitkomt op de Theems. „Maar de Wandle is een verzonken rivier, dus de kans op overstroming is uitermate klein.”

Overstroming van de Theems bij Kew Bridge, februari 2016.
Foto Justin Setterfield/Getty Images

Sociale woningbouw

Ayres en haar vriendin hebben het relatief goed. Ze bezitten een huis en zijn verzekerd voor ongevallen. Voor Londenaren die in flats van de sociale woningbouw wonen geldt dat minder. Armere inwoners en inwoners van etnische minderheden wonen in buurten met een grotere kans op overstromingen en de kans is juist kleiner dat ze daar voldoende tegen zijn verzekerd. En hun huizen zijn vaak slechter bestand tegen hitte. „Klimaatverandering vergroot bestaande ongelijkheden”, staat in het rapport van de Climate Review.

Burgemeester Khan neemt klimaatverandering zeker serieus, zegt Candice Howarth, zij is hoofd van de afdeling adaptatie bij het Grantham onderzoeksinstituut voor klimaatverandering van de London School of Economics. Maar de aandacht ging vooral naar het verminderen van de CO2-uitstoot en minder naar het aanpassen van de stad. „Wat adaptatie betreft is Londen langzaam op gang gekomen.” Parijs bijvoorbeeld heeft al eens oefeningen gehouden voor als het vijftig graden in de stad wordt, om te zien welke gevolgen dat heeft voor scholen, openbaar vervoer en eerstehulpdiensten. In Londen staat later dit jaar voor het eerst zo’n oefening op de agenda..

Naast het werk van het overkoepelende stadsbestuur hebben de 32 stadsdelen van Londen ook hun eigen klimaatbeleid. Alleen hebben ze maar beperkt budget. Howarth: „Ze moeten kiezen hoe ze hun geld uitgeven. Het gaat eerder naar het direct reageren op acute problemen dan naar voorbereiden en aanpassen op de toekomst..”

Spullen op hoge plank

De initiatieven die nu wel worden genomen in de stadsdelen lijken vaak klein. Bij steeds meer metrostations komen bijvoorbeeld stroken groen, zodat verwildering kan plaatsvinden. In buurten worden regentuinen aangelegd, grote bakken met planten erin, zodat regenwater geleidelijker kan wegstromen. Er worden extra bomen geplant. En bewoners van appartementen in kelders krijgen folders in de bus met tips voor overstromingen, om hen bewust te maken van de risico’s: leg waardevolle spullen op een hoge plank om ze tegen waterschade te beschermen. Bereid een pakketje voor dat je kunt meenemen, met medicijnen, een zaklamp en warme kleding.

Dit soort dingen lijken misschien weinig bij te dragen, erkent Candice Howarth van het Grantham instituut. „Toch is aandacht voor gedragsverandering heel belangrijk”, zegt ze. Zelf heeft Howarth de tegels uit haar voortuin weggehaald om regenwater makkelijker te laten wegstromen. Terwijl het in het VK gewoon is om je voortuin te betegelen voor je auto. Ook in dit soort dingen kan een stad sturen, zegt ze: „Vertel inwoners bijvoorbeeld dat het tijdens hitte beter is je gordijnen en ramen overdag dicht te houden, en ze pas als het koeler is weer te openen. Nu ligt er een kans om ons goed voor te bereiden, voor als straks zomers met veertig graden veel vaker voorkomen.”


Lees ook
Plensbui op komst? De zandzak werkt nog altijd het best

Een ondergelopen straat in Buitenpost na extreme regenval en hagelbuien.