Een nieuw record van de AEX. Maar wat zegt dat nou eigenlijk?

De belangrijkste index op de Amsterdamse beurs, de AEX, bereikte in de loop van dinsdag een nieuw record: 831,48 punten. Daarmee werd het vorige record (829,66) verbroken van tijdens coronajaar 2021. Voor beleggers die hun mandje vullen met AEX-aandelen goed nieuws. Maar wat zegt het over de Nederlandse economie?

De hoogste stand van de AEX is in ieder geval niet een teken dat het nu ook crescendo gaat met de Nederlandse economie. De 25 bedrijven die deel uit maken van de AEX, samengesteld op basis van hoogste beurswaarde, zijn namelijk absoluut geen doorsnede van de Nederlandse economie.

Een belangrijke aandrijver van de recordstand deze dinsdag was bijvoorbeeld Prosus. Dat Zuid-Afrikaanse investeringsfonds kreeg een zet omhoog van beleggers omdat er geruchten gaan dat de Chinese regering van plan is de financiële markten in China te ondersteunen, onder meer door staatsfondsen te laten instappen in aandelen. Als reactie op die geruchten steeg de Chinese beurs. Prosus profiteert daarvan omdat het bedrijf grootaandeelhouder is van het Chinese Tencent.

Dat leverde Prosus een plus op van 4 procent, waarmee ook de AEX een opkontje kreeg – maar over de Nederlandse economie zegt dat weinig. Hetzelfde geldt voor een bedrijf als ArcelorMittal. Het grootste staalbedrijf ter wereld heeft sinds 2011 een notering aan de Amsterdamse beursindex, maar heeft geen grote activiteiten in Nederland.

Maar ook de Nederlandse bedrijven in de AEX zijn niet per se een goede indicator van specifiek de Nederlandse economie. Neem ASML, dat zwaar meeweegt in de AEX. De prestaties van de chipmachinefabrikant zeggen vanwege het internationale karakter van de chipmarkt meer over de wereldhandel, dan over de groei van het Nederlandse bbp. En ook bedrijven als Shell en Unilever haalden zelfs voor zij hun hoofdkantoor uit Nederland weghaalden hun omzet al voornamelijk van buiten de Nederlandse grenzen.

AEX is techindex geworden

Wat zegt de hoge stand van de AEX dan wel? Vooral dat de AEX een techindex is geworden. Waar vroeger de index veel waarde haalde uit financiële instellingen als ABN Amro, Fortis en ING, zijn financiële aandelen nu tot een (negatieve) bijrol veroordeeld. Een groot deel van de stijging in het afgelopen jaar en afgelopen weken komt door techaandelen: het eerdergenoemde ASML bijvoorbeeld, dat vorige week beter dan verwachte jaarresultaten presenteerde. Maar ook de kleinere concurrenten Besi en ASM International droegen flink bij met respectievelijk 117 en 63 procent stijging van de beurskoers in een jaar.

De AEX is niet de enige beursindex waar records worden gehaald. Ook in de Verenigde Staten schommelen indexen rond recordstanden, en in Duitsland, waar de economie toch niet erg goed draait, is de DAX niet ver verwijderd van recordhoogte.


Lees ook
Waarom de AEX vaak niet het beste ijkpunt is voor beleggers

<strong>De Nasdaq-index</strong> is een benchmark voor snelgroeiende, relatief jonge techbedrijven op de gelijknamige beurs in New York. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/een-nieuw-record-van-de-aex-maar-wat-zegt-dat-nou-eigenlijk.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Het is altijd moeilijk om één reden voor een beursbeweging aan te wijzen, maar een groot deel van de huidige hoge koersen heeft te maken met de verwachting dat de centrale banken in de Verenigde Staten en Europa in 2024 zullen beginnen met het verlagen van de rentetarieven, oftewel het weer verruimen van de leenmogelijkheden voor bedrijven. Dat zóú de groei voor bedrijven kunnen aanjagen, en daarmee hogere beurskoersen kunnen rechtvaardigen. </p>
<p>Maar ook: hoe lager de rente, hoe aantrekkelijker aandelen sowieso worden omdat obligaties minder opleveren met lagere rentes. Met de huidige hoge beurskoersen speculeren beleggers erop dat centrale banken ook echt tot renteverhogingen besluiten.</p>
<p><dmt-util-bar article=