Een kwikdampgelijkrichter zoals de Duitsers nog gebruikten voor het Bunker Museum

Bunker Museum Het Bunker Museum op Terschelling is een mysterieuze installatie rijker. „Alsof je in het hart van een ruimteschip staat”, zegt maker Michel Thieme.

Michel Thieme in het Bunker Museum op Terschelling bij de door hem gemaakte kwikdampgelijkrichter.
Michel Thieme in het Bunker Museum op Terschelling bij de door hem gemaakte kwikdampgelijkrichter. Foto Neeke Smit

Hille van Dieren, vrijwilliger van het eerste uur van het Bunker Museum op Terschelling, weet het zeker. Bezoekers gaan van verbazing steil achterover slaan, zegt hij, zo mooi is de machine die sinds deze week in het museum staat opgesteld. Van Dieren spreekt van „een kunstwerk,” en ook van „een publiekstrekker van jewelste”.

Wat heeft het Bunker Museum verworven? In de voormalige commandobunker Bertha, de grootste van de honderd bunkers van de Duitse radarstelling Tiger op het Waddeneiland, staat in de vroegere radio-ontvangst- en zendruimte een geheimzinnige installatie in een metalen frame, ter grootte van een garderobekast. Op ooghoogte geeft een 50 centimeter hoge, veelarmige glazen buis een blauw-violetachtige gloed af die de betonnen ruimte extra sinister maakt. Daaronder weerstanden en vier brommende transformatoren, die veel warmte afgeven.

De installatie is geen kunstwerk in de strikte zin van het woord, maar een werkend demonstratiemodel van een apparaat voor het omzetten van wisselstroom in gelijkstroom, een zogenoemde kwikdampgelijkrichter. Vanaf de jaren twintig stonden zulke apparaten op tal van plekken, maar dan in dichte, goed beveiligde stalen kasten. Ze voorzagen de gelijkstroommotoren van bijvoorbeeld trams en treinen van energie, en in bunkers de motoren van de radarschotels. Kwikdampgelijkrichters verdwenen vanaf de jaren zestig na de introductie van siliciumdiodes.

Atlantikwall

De honderd bunkers van de radarstelling Tiger maakten deel uit van de Atlantikwall, de 5.000 kilometer lange verdedigingslinie die Nazi-Duitsland langs de westkust van de bezette gebieden in West-Europa aanlegde ter voorkoming van een geallieerde invasie. Door de 200 Duitse soldaten die in de radarstelling op Terschelling woonden en werkten, zijn zeker 150 Britse oorlogsvliegtuigen neergehaald.

Na de oorlog verdwenen de meeste bunkers onder het duinzand. In 2012 begonnen vrijwilligers bunkers bloot te leggen, op te knappen en opnieuw in te richten, om het voor belangstellenden aanschouwelijk te maken hoe ze in de Tweede Wereldoorlog functioneerden. De vier bunkers die tezamen het Bunker Museum vormen, trekken jaarlijks nu zo’n 30.000 bezoekers.

Dat het museum een kwikdampgelijkrichter in de collectie kreeg, is te danken aan Michel Thieme (52), handelaar in etnografica én parttime tatoeëerder in Amsterdam. Hij bouwde de machine en bood haar in langdurig bruikleen aan het museum aan.

Thieme heeft verstand van oude elektrische installaties. Op school lette hij vroeger goed op bij natuurkunde, zegt hij gekscherend. En verder deed hij als fanatiek verzamelaar van Nederlandse vuurtorenlampen en andere technologie van weleer veel zelfstudie naar elektrotechniek.

Thieme’s kunsthandel dicht bij het Rijksmuseum is een rariteitenkabinet. Tussen de voorouderbeelden, dansmaskers en schilden uit Afrika en Oceanië heeft hij diverse oude sciencefiction-achtige machines en vuurtorenlampen opgesteld, maar ook opgezette vogels en houten scheepsmodellen.

Zo’n ratjetoe aan mysterieuze voorwerpen is historisch verantwoord, zegt hij. „De voorlopers van musea voor tribale kunst waren Wunderkammers met etnografica, wetenschappelijke instrumenten, mineralen, opgezette neushoorns en andere tot de verbeelding sprekende objecten.”

Ziekenhuis

De onderdelen van de kwikdampgelijkrichter in het Bunker Museum scharrelde Thieme bij elkaar. De weerstanden haalde hij uit terrasverwarmers, de transformatoren uit een operatiekamer van het gesloten Slotervaartziekenhuis en de zeker tachtig jaar oude vacuüm gezogen glazen buis met op de bodem een laagje vloeibaar kwik als kathode (negatieve pool) is afkomstig uit de collectie van het gesloten elektriciteitsmuseum in Hoenderloo.

De bunker op West-Terschelling waar de installatie staat.
Foto Neeke Smit

Thieme heeft zich ontwikkeld tot specialist op het gebied van kwikdampgelijkrichters. Onlangs vroeg een Frans museaal restauratie-atelier hem om hulp bij het repareren van een zogenoemde Télélumière van Takis (1925-2019). Deze Griekse kunstenaar maakte in de jaren zestig kinetische kunstwerken, onder meer met gelijkrichters.

Zijn werkende demonstratiemodel voor het Bunker Museum noemt Thieme „een Takis-achtige installatie”. Met gevoel voor symmetrie en esthetiek heeft hij de dikke elektriciteitskabels tussen de glazen buis, de weerstanden en de transformator-units bevestigd. Hij spande zich in om er een zo mooi mogelijke installatie van te maken, zegt Thieme: aangenaam om naar te kijken en zonder tierlantijnen. Hij trekt een vergelijking met zijn werk als tatoeëerder. „In dat vak voel ik me ook geen kunstenaar maar eerder een industrieel ontwerper. Ik wil mooie dingen maken die de tand des tijds kunnen doorstaan.”

Uv-straling

Zo’n gelijkrichter is niet ongevaarlijk. In werking staat op sommige onderdelen grote spanning en in het hart van de glazen buis loopt de temperatuur op tot zo’n 2.300 graden Celsius. De gloed van de buis geeft bovendien gevaarlijke uv-straling af. Een centimeter dikke plaat polycarbonaat fungeert als ultravioletfilter, zegt Thieme. Het demonstratiemodel slaat na drie minuten vanzelf af, en in de bunker is om de installatie een hek geplaatst.

Doorsnede van de commandobunker van de Tigerstelling. In de voormalige radio-ontvangst- en zendkamer (ruimte 12) staat de gelijkrichter opgesteld.

Niettemin zijn sommige van de vrijwilligers die bezoekers rondleiden nog als de dood voor het apparaat, zegt Hille van Dieren. Het museum heeft voor de zekerheid ook een video van het demonstratiemodel gemaakt om aan bezoekers te tonen.

Thieme is van plan zelf af en toe demonstraties te verzorgen. Het effect van zijn flikkerende en knetterende installatie, omringd door 2,5 meter dik beton, maakt indruk, zegt hij. „Alsof je in het hart van een ruimteschip staat.”

Het Bunker Museum Terschelling is in de zomer van di t/m zon geopend. Rondleidingen zijn alleen online te boeken. Zie: bunkersterschelling.nl