Een kind krijgen, zo kan het ook


Foto Amy Opstal
Fotograaf Amy Opstal legde in haar afstudeerserie The Parent Act gezinnen vast die niet voldoen aan de heteronorm: het lesbische stel met de bevriende zaaddonor. De bewust alleenstaande moeder die het via de Deense spermabank regelde. De non-binaire ouder. En een mannenstel dat naar Canada moest uitwijken, door “ouderwetse” regels in Nederland.

Als twee mensen een kind krijgen zien we waarschijnlijk een man en een vrouw voor ons. Die in één huis wonen. De vrouw is zwanger, baart. We zien een ‘roze wolk’, romantiek. „Maar voor veel mensen is dat niet vanzelfsprekend”, zegt Amy Opstal, die met haar fotoserie The Parent Act afstudeerde op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Een jaar lang fotografeerde ze allerlei gezinnen. Het lesbische stel met de bevriende zaaddonor. De bewust alleenstaande moeder die het via de Deense spermabank regelde. De non-binaire Riah die door de buitenwereld standaard vader genoemd wordt. Jerome, die met zijn transitie stopte omdat hij een kindje wilde met zijn man.

Naarmate haar project vorderde werd ze steeds activistischer, zegt Opstal. „Ik stuitte op allerlei kromme dingen in het systeem die niet eerlijk zijn. Wat al deze mensen wel niet anders moeten doen dan een heterogezin.”

Maurice Tjokrojoso (42) en Sander Brink (45) willen daar graag over vertellen. Afgelopen jaren botsten zij tegen de grenzen van de Nederlandse regels aan. „Jammer dat we naar Canada moesten uitwijken.”

Eerst probeerden ze het via een co-moeder, die het kind niet alleen baart maar ook mede opvoedt. Het klikte zo goed dat ze voor haar naar De Bilt verhuisden. „Maar op de dag dat we de sleutel kregen heeft ze de stekker eruit getrokken”, zegt Sander.

Saskia en Mandy, hier met hun kinderen Benjamin en Yuna, zijn bevriend met hun zaaddonor.
Foto’s Amy Opstal

Toen besloten ze het via een draagmoeder te proberen. Maar in Nederland is het verboden daarvoor een oproep te plaatsen, dus hoe vind je die? Ook is in Nederland de barende moeder automatisch de juridische moeder van het kind – als de draagmoeder getrouwd is, is haar partner zelfs automatisch ‘de vader’. Maurice en Sander zouden in dat geval na de geboorte het kindje moeten adopteren, en hopen dat de vrouw zich in de tussentijd niet zou bedenken.

Nee, dan Canada. Daar zijn er organisaties die helpen zoeken naar de juiste draagmoeder. Er is plek voor vier ouders op een Canadese geboorteakte.

Maurice en Sander hadden een specifieke wens bij hun zoektocht naar een draagmoeder: ze wilden een tweeling. Het plan: van een eiceldonor zou één eicel worden bevrucht met het zaad van Maurice, de ander met dat van Sander. Samen zouden ze worden ingebracht bij de dragende vrouw. Door deze tweeling-constructie zouden ze allebei biologisch verbonden zijn met hun kinderen en hoefden ze het ingewikkelde traject maar één keer te doorlopen.

De tweeling van Maurice (achter) en Sander is geboren in Canada uit een draagmoeder. Foto Amy Opstal

Ze vonden een vrouw die, uit idealisme, specifiek een homostel wilde helpen. Het hele traject kostte hen 80.000 euro, en dan hadden Maurice en Sander nog geluk. Hun Nederlandse ziektekostenverzekering betaalde de ziekenhuiskosten in Canada. Bovendien konden ze het betalen. Maurice is rijksambtenaar, Sander business-analist.

De mannen storen zich aan de „ouderwetse” en „rigide” regels in Nederland. Met een adviesrapport over het moderniseren van wetgeving rond ouderschap is nauwelijks iets gedaan, terwijl die stamt uit 2016. Daarin wordt bijvoorbeeld gepleit voor de mogelijkheid om meer dan twee juridische ouders te hebben, of voor een wettelijke regeling voor draagmoederschap.

Foto’s Amy Opstal

Bovendien was er drie jaar geleden, toen ze het draagmoedertraject in Canada begonnen, nog geen enkele kliniek in Nederland die een mannenstel hielp met een eiceldonor en draagmoeder. Genetisch materiaal moest 100 procent van de wensouders zijn – een man-vrouw-koppel dus. In 2021 hielp de eerste kliniek ook een mannenstel. Terwijl onvruchtbare heterokoppels al decennia worden geholpen.

„Dat je feitelijk een vrouw nodig hebt voor een kind, daar ontkom je niet aan”, erkent Sander. „Maar we willen wel dezelfde mogelijkheden als een heterostel.” Maurice: „Niemand heeft recht op een kind, maar wel op gelijke behandeling.”

‘Niemand heeft recht op een kind, maar wel op gelijke behandeling’

Maar meer nog dan de rompslomp wil Amy Opstal met haar fotoserie „intimiteit” laten zien. Zo hoopt ze bij te dragen aan gelijke rechten voor alle ouders en een diverser beeld van wat ouderschap kan zijn.

Riah is non-binair maar wordt door anderen vaak de ‘vader’ genoemd Foto Amy Opstal

Jerome (voor) stopte met zijn transitie toen hij en Thorsten een kindje wilden. Ze wonen in Keulen. Foto Amy Opstal

Foto Amy Opstal

José, een ‘bewust alleenstaande moeder’, merkt dat anderen ervan uitgaan dat er een tweede ouder is.
Foto’s Amy Opstal

Irene en man Perijn hebben een ‘vrije’ relatie. Foto Amy Opstal

Foto Amy Opstal