Een jaar na besmetting met Covid-19 heeft 1 op de 20 nog steeds klachten

Een grote Britse studie kreeg scherper dan ooit in het vizier hoeveel mensen langdurige klachten houden na Covid-19. Het overgrote deel van de volwassenen herstelt binnen twee weken van de ziekte, maar 1 op de 13 mensen (7,5 procent) rapporteert na twaalf weken nog klachten, en 1 op de 20 (5,2 procent) heeft die na een jaar nog steeds. Met een kwart miljoen deelnemers die sinds mei 2020 herhaaldelijk zijn bevraagd is het de grootste studie tot nu toe naar de langdurige gezondheidseffecten van Covid-19. De resultaten van de onderzoekers van het Imperial College London verschenen dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Hoe groot de groep mensen is die kampt met langdurige klachten (long covid, ofwel post-acute sequelae of Covid-19, PASC), is nog altijd onduidelijk. De gevonden percentages in eerdere studies lopen sterk uiteen, onder meer door een gebrek aan een goede definitie van long covid, kleine en slecht opgezette studiegroepen, en doordat vaak goede controlegroepen ontbraken, zoals groepen mensen die géén Covid-19 hebben gehad.


Lees ook
Hoeveel long covid-patiënten zijn er? Geen arts die het weet

Maaike Baazen uit Etten-Leur heeft long covid.

De eerste studie die wél goede controlegroepen had publiceerden Groningse onderzoekers vorig jaar. Zij constateerden dat 1 op de 8 mensen (12,7 procent) na drie maanden langdurige klachten hield na Covid-19.

Armoede is risicofactor

Het nu gevonden percentage is lager. Dat komt waarschijnlijk doordat de Britse onderzoekers over een langere tijdsperiode hebben gekeken, waarin alle virusvarianten zijn rondgegaan, van het oorspronkelijke virus uit Wuhan tot en met Omikron.

Uit de Britse studie komt naar voren dat het risico op long covid groter is bij mensen die geïnfecteerd zijn geraakt met het oorspronkelijke virus. Wie geïnfecteerd raakte toen Omikron rondging, liep 88 procent minder kans om na drie maanden nog klachten te hebben. Dat komt doordat mensen toen al veel meer afweer hadden dankzij eerdere besmettingen en vaccinaties, vermoeden de onderzoekers.

Het risico op long covid is ook hoger bij vrouwen, bij mensen die bij aanvang van de ziekte ernstige symptomen hadden of een onderliggende aandoening, en het risico neemt toe met toenemende armoede.

Opvallend is dat álle groepen deelnemers veel klachten rapporteren. Klachten als milde vermoeidheid, moeite met denken of concentreren en gewrichtspijn kwamen bij 55 tot 67 procent van de mensen met long covid voor, maar ook bij 15 tot 36 procent van de mensen die nooit Covid-19 hadden, en bij 21 tot 38 procent van de mensen die binnen vier weken hersteld waren – dat kan bijvoorbeeld komen door een andere griepachtige ziekte. Maar de specifieke klachten, reuk- of smaakverlies, benauwdheid, ernstige vermoeidheid en moeite met denken en concentreren, kwamen 9, 7, 6 en 5 keer vaker voor in de longcovidgroep dan in de andere groepen. Ook mentale klachten en uitputting na fysieke of mentale inspanning (post-exertional malaise, PEM) kwamen vaker voor bij mensen met long covid.

Bemoedigend vinden de auteurs dat een derde van de mensen die na drie maanden nog klachten heeft, binnen een jaar toch nog is hersteld.


Lees ook
Vier subgroepen van longcovidpatiënten vastgesteld met specifieke kenmerken



<p>In hoeverre de duur van de klachten verschilt per subgroep van <strong>long covid-patiënten</strong> is vooralsnog onbekend.</p>
<p> ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/10/een-jaar-na-besmetting-met-covid-19-heeft-1-op-de-20-nog-steeds-klachten-1.jpg”><br />
</a> </p>
<aside data-article-id=