Een heerlijke nieuwe ‘Mr. & Mrs. Smith’

Een goede balans vinden tussen werk en privé is lastig als je niet alleen echtpaar, maar ook nog eens collega’s bent. Als je een spionnenstel bent, wordt het nog een tikje moeilijker, zo zien we in Mr. & Mrs. Smith, een uiterst vermakelijke serie van en met Donald Glover (Atlanta).

John (Glover) en Jane (Maya Erskine) zijn aan elkaar gekoppeld door een mysterieuze organisatie die de twee constant op schijnbaar onmogelijke missies stuurt. Soms begint het met het ophalen van een pakketje en eindigt het met vuurgevechten en explosies. Dat John en Jane op een gegeven moment op de bank bij een relatietherapeut zitten, is dan ook niet gek. „Het lijkt erop dat werk echt een twistpunt voor jullie is”, zegt ze met gevoel voor understatement. Helaas kan het koppel niet over hun echte werk praten, waardoor de twee hun frustraties niet helemaal kwijt kunnen. Bij de missies vallen namelijk geregeld dodelijke slachtoffers. In een van de eerste afleveringen moeten ze samen een lijk wegwerken. Daarvoor moeten ze de botten van het slachtoffer breken, wat resulteert in een duister-komische scène waarin John probeert niet over te geven. Maar tegen de therapeut moeten ze doen alsof ze in de techwereld (iets met software) werken.

Chemie

Mr. & Mrs. Smith is een nieuwe versie van de gelijknamige film uit 2005 waarin Brad Pitt en Angelina Jolie de hoofdrollen speelden. Tijdens het maken van die film kregen de twee supersterren een relatie, iets wat de film zelf nogal overschaduwde. Glover en Erskine hebben in het echt geen romantische relatie, maar hun chemie spat wel vanaf hun eerste gezamenlijk scène van het scherm. Ondanks de bizarre omstandigheden spelen ze op authentieke wijze een stel. Want het is geen verrassing dat de twee al snel voor elkaar vallen, ondanks een oorspronkelijke afspraak om geen seks te hebben. Hun nephuwelijk is al snel oprecht geworden. Dit uitgangspunt is een twist op het eerdere verhaal: in de film wist het stel niet van elkaars spionagewerk, in de serie werken ze juist vanaf het begin samen.

Beeld David Lee

De 40-jarige Glover, die naast acteur ook muziek maakt onder de naam Childish Gambino, ontwikkelde de serie met Francesca Sloane, iemand met wie hij ook werkte aan zijn veelgeprezen eerdere serie Atlanta. Oorspronkelijk zou de rol van Jane gespeeld worden door Phoebe Waller-Bridge (Fleabag), maar die haakte af vanwege meningsverschillen op creatief vlak met Glover (Waller-Bridge zou ook meeschrijven aan het verhaal). De productie liep mede daardoor flinke vertraging op, maar die haperende start is nergens zichtbaar in het eindproduct. De 36-jarige Erskine (Pen15) voelt gelukkig helemaal niet als een lastminute- invaller, want als je de serie bekijkt, kun je je eigenlijk geen betere tegenspeler voor Glover bedenken.

Allebei vullen ze hun rollen veel subtieler in dan een kijker op basis van het wilde uitgangspunt van de serie zou denken. Ze schreeuwen geen onliners naar elkaar terwijl ze tegenstanders neerschieten, ze krijgen alle ruimte om een authentieke relatie neer te zetten.

Als de spionage-gekkigheid eenmaal begint, werkt dat nog beter omdat de hoofdpersonages zo goed zijn uitgewerkt. De aanpak is ook relatief ouderwets. Elke aflevering krijgen John en Jane via chatssessies met een anonieme opdrachtgever, die ze ‘hihi’ (hoihoi) noemen, een nieuwe missie. Het seizoen heeft een rode draad, maar de meeste afleveringen staan op zichzelf. Ook hebben ze allemaal een eigen toon: soms staat de actie centraal, soms juist de relatie (zoals in de aflevering met de door Sarah Paulson gespeelde relatietherapeut).

Spectaculaire actie

De makers hadden duidelijk de beschikking over een groot budget. Vooral een spectaculaire aflevering die zich afspeelt rondom het Comomeer in Italië valt op dat vlak op. Het stel moet hier een rijke man begeleiden die op de dodenlijst van allerlei partijen lijkt te staan. Een auto-achtervolging en daaropvolgende schietpartijen in een Italiaanse dorpje zijn spectaculair in beeld gebracht en doen niet onder voor de actie in een filmreeks als Mission: Impossible.

Maar de actie overschaduwt het verhaal nergens. De serie is meer komisch relatiedrama met actie op de achtergrond. Het helpt dat iedere aflevering kan rekenen op uitstekende gastrollen van onder meer John Turturro, Wagner Moura, Michaela Coel en Parker Posey.

https://youtu.be/thkRgUHy0Dc?si=Mv_A1hAtujH0kCD-

Vooraf had Glover nog wel advies gevraagd bij Brad Pitt, vertelde hij in een interview met Entertainment Tonight. „Hij wurmde zich daar op een Brad Pitt-manier uit”, aldus Glover. Pitt had volgens hem geen tips, maar zei wel op charmante wijze: „Je zult het geweldig doen, jongen.”

Erskine voelde zich wel even ongemakkelijk tijdens de voorbereiding op haar rol, die fysiek uitdagend was. „Ik was het jaar ervoor bevallen, had niet gesport en zorgde niet echt voor mijn lichaam”, zei ze tegen The Guardian. „Angelina Jolie was een totale godin in die film. Ik moest accepteren dat ik een echte vrouw zou zijn, niet perfect. Nog steeds sexy, maar op een andere manier.”

Dat Brad en Angelina ter sprake komen is niet gek. Maar tijdens het kijken naar het eerste, geslaagde seizoen van Mr. & Mrs. Smith ben je die twee eigenlijk al heel snel vergeten.