Afgelopen 1 april opende in Museum van Bommel van Dam in Venlo de tentoonstelling It’s Not A Joke. De opening was geen grap, de tentoonstelling gaat wel over grappen. De datum is semi-toevallig, het kwam net zo uit, maar het past in ieder geval uitstekend bij het thema. In de groepstentoonstelling zijn verschillende (beeldend) kunstenaars samengebracht die elk in hun werk op hun eigen manier, met eigen medium én vanuit een eigen blik, humor gebruiken.
Een goede grap moet je niet willen uitleggen, maar bij binnenkomst word je met een klassieker al meteen op het goede spoor gezet. Op een beeldscherm is Monty Python’s The World’s Funniest Joke uit 1969 te zien. De sketch gaat over een grap die zo grappig is, dat iedereen die ’m hoort of leest zich letterlijk doodlacht. Het Britse leger besluit de grap in het Duits te vertalen en, zeer succesvol, in te zitten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het punt is duidelijk: een grap kan een krachtig wapen zijn.
Lachen is gezond
Curator Sjors Bindels, zelf geboren en getogen in Venlo, wilde al langer iets met humor doen: „Eerst dacht ik meer in de richting van gezondheid. Hier in de regio hebben we te maken met vergrijzing en een laag opleidingsniveau en de daarmee gepaard gaande gezondheidsproblemen. De aanvankelijke werktitel was ‘Lachen is gezond’. Maar door de kunstenaars die ik voor ogen had, die allen zeer geëngageerd zijn, ging het toch meer deze kant op: een tentoonstelling die laat zien wat de politieke kracht van kunst is.”
Zoals het computerspel Road to Schengen van de Marokkaanse kunstenaar Salim Bayri (1992). Hier speel je een migrant die een bestaan probeert op te bouwen in het Schengengebied. Al verblijfsdocumenten verzamelend loop je op een eindeloze weg – de frustrerende bureaucratie wordt voelbaar als je documenten wéér zijn verlopen en je niet snel genoeg nieuwe kunt verzamelen. Maar ook emotionele aspecten als heimwee, familieproblemen en eenzaamheid spelen een rol– je huilende moeder miste je, je moet je vader ‘thuis’ helpen met zijn bedrijf, of je documenten zijn verlopen. Als je geluk hebt, mag je blijven. Ben je ‘Game over’ dan kun je het, ondanks het aanmoedigende ‘try again!’ toch opgeven. Het spel krijgt extra zeggingskracht door het besef dat dit ‘spelletje’ voor veel migranten de dagelijkse realiteit is.
Liefdevolle kritiek
Ook staat er een werk van de Britse Sarah Lucas (1962) die al in de jaren negentig gebruik maakte van humor in haar geëngageerde werk. Met haar installatie Bitch (1995) geeft ze commentaar op de seksualisering van de vrouw. Een tafel met een T-shirt aan, bungelende meloenen aan de voorkant, een gerookte vis tussen ‘poten’ – het publiek ontkomt niet aan deze objectivering.
Maar er is meer, veel meer. Zoals de installatie De Barmhartige Bever van de Poolse Agata Siwek (1972) waarin ze knap en liefdevol kritiek levert op de katholieke kerk. Of de Marokkaanse Ghita Skali (1992) die het publiek confronteert met zijn eigen vooroordelen met haar installatie van gieters (of zijn het billenreinigers?). Animatie, fotografie, muurschildering, video, installatie, slippers van keramiek, het is een veelheid aan media en stijlen binnen de tentoonstelling. En dan met de perfectie van een goed getimede grap wordt je aandacht getrokken naar een bordje op de muur dat begint met de tekst: „Je zou het kleine muisje bijna missen.” En inderdaad op de grond, bij een plint ligt een klein, wit muisje rustig te slapen, onbewust van zijn kwetsbare positie. Het buikje gaat rustig op en neer. Dit moment van verstilling is een werk van de Engelse kunstenaar Ryan Gander (1976). Take confidence in your abilities heet het. En, timing is everything, hierna mag je het zelf proberen in ‘De Zelfspot’, een hoek van de zaal die is ingericht voor het publiek.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data130206622-fb9538.jpg|https://images.nrc.nl/i4b0B98reUM1JDX82Q_MX8Oy-sE=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data130206622-fb9538.jpg|https://images.nrc.nl/Jt6tksct5cAx-UD98q2BbPXnoRI=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data130206622-fb9538.jpg)
Zelfspot
In De Zelfspot kan het publiek zelf aan de slag, onder andere met gesprekskaarten, lachspiegels en projecten met een aantal kunstenaars uit de tentoonstelling, zoals Willem de Haan.
Bindels: „Als museum hebben we de ambitie om een brede doelgroep aan te spreken. We geloven in publieksparticipatie. Dus niet dat we uitleggen wat kunst is, maar dat je eerst contact maakt. Dat doen we met publiek, in de zaal. Maar we vinden binding met onze omgeving ook heel belangrijk, dus gebruiken we humor om in gesprek te gaan met mensen uit de wijk.”
In De Zelfspot hangt een groot scherm met ‘grappige’ filmpjes door de jaren heen. Van oudere televisiefragmenten tot memes en TikTok-filmpjes.
„We hopen dat jong en oud met elkaar in gesprek gaan”, zegt Bindels. „Humor verschilt gewoon per generatie. Jongeren lachen nu echt niet meer om Toon Hermans. Maar wel om wat ze zien op TikTok-filmpjes en memes. Daar zit een groot verschil in. Tegenwoordig hoor je bijna niemand meer moppen tappen.”
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data130206625-efe9ed.jpg|https://images.nrc.nl/q10CLVlbHvLoCiTsCoYdXemtr4w=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data130206625-efe9ed.jpg|https://images.nrc.nl/hyntlZ3ztuhOivtf9mcj_mNI010=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data130206625-efe9ed.jpg)
