Een gezonken migrantenboot, één onvindbaar zusje, een heel gezin getekend

ZAP Het zusje van filmmaker Batoul Karbijha zat op een migrantenboot die in 2014 verging. ‘My Maysoon’ is het verslag van de zoektocht die Batoul begint, maar ook een zoektocht naar herinneringen bij de rest van haar familie, die de tocht wel overleefde.

De boot waarop Maysoon Karbijha naar Europa vluchtte, zonk in de Middellandse Zee.
De boot waarop Maysoon Karbijha naar Europa vluchtte, zonk in de Middellandse Zee. Beeld EO

Dinsdag 13 juni 2023 zonk een migrantenboot voor de kust van Griekenland. 104 mensen werden gered, 78 lichamen werden geborgen. Op donderdag besloten de Grieken de zoektocht naar overlevenden te staken. Tussen de 200 tot 600 opvarenden zijn nog vermist en dat maakt deze ramp, las ik, tot de grootste met een migrantenboot in jaren.

In de nacht van zaterdag op zondag 24 augustus 2014 kapseisde een vissersboot met migranten voor de kust van Italië. 24 lichamen werden aan de Italiaanse kust geïdentificeerd. Later die maand spoelden 70 doden aan in Tunesië en aan de kust van Libië werden 54 lichamen geborgen. Hoeveel mensen er in en op de boot zaten voor die zonk, is onbekend. De schattingen lagen tussen de 200 tot 950 opvarenden, er werd destijds gesproken van het ‘grootste vluchtelingendrama in het Middellandse Zeegebied sinds WOII’.

Lees ook: Naar Griekenland willen migranten niet meer, wat hun tocht dodelijker maakt

Op die boot zat het zusje van filmmaker Batoul Karbijha. Zij, Batoul, was al eerder Syrië ontvlucht, zij stak per boot de zee over en kwam levend aan in Europa. Ze spoorde haar familie aan de overtocht ook te wagen. Haar zusje Maysoon, twintig jaar, ging met haar vader en broer Mohammed aan boord van die rode vissersboot. Midden op zee viel de motor stil. Vader sprong. Mohammed zou zijn zus een zetje geven en dan zelf ook de zee in springen. Maar toen sloeg de boot om. Mohammed weet niet hoe, maar hij kwam boven, Maysoon niet.

„Ik ga Maysoon zoeken”, zegt Batoul tegen haar vader, moeder, zus en broer. In de jaren na de schipbreuk hebben ze nooit gepraat over het vermiste zusje, niemand heeft zelfs maar een foto van haar aan de muren hangen van hun Nederlandse huizen. Batoul gaat haar zusje zoeken en daar een film over maken. My Maysoon is een film over die zoektocht. Een fysieke zoektocht in Italië, Libië en Tunesië. Zat ze soms tussen de aangespoelde lichamen, is ze door iemand begraven? De film is ook een psychische zoektocht. Waar zit, onder die stilte en het zwijgen, ieders herinnering aan Maysoon?

Te weinig reddingsvesten

Er zijn beelden van de vissersboot, gemaakt door de Italiaanse marine. Op het dek schreeuwen mensen, ze springen, ze watertrappelen, ze gaan kopje onder. Dan kapseist de boot met al die mensen erop. Er waren te weinig reddingsvesten, herinnert de Italiaanse marineman die erbij was. Er zaten ook mensen in de boot, zegt Batoul. De boot zonk, herhaalt ze. „Met mensen erin.” Het was een reddingsoperatie, zegt de marineman. Duiken naar een zinkend schip, is geen reddingsoperatie meer. Een gezonken schip bergen kost jaren tijd en heel veel geld, zegt hij. Zeker met al die lichamen aan boord.

Er zijn ook beelden van de mensen die aanspoelden in Tunesië, 9 vrouwen, 4 kinderen, 41 mannen. Sommigen, zegt de Tunesische reddingswerker, hadden nog heuptasjes om hun lichaam met daarin een paspoort of identiteitsbewijs. Zo werd duidelijk dat het om één Soedenees ging. De anderen waren Syriërs. Ze zijn allemaal begraven, in een massagraf. Nee, er zijn geen dna-monster genomen, nee. Dat wilde Human Rights Watch wel, en het Rode Kruis stuurde een forensisch expert. Maar al die mensen identificeren werd erg duur, zegt de Tunesiër. 1,5 miljoen dollar. Hij bekijkt met Batoul het filmmateriaal van eind augustus 2014. Dobberende lichamen. Een meisje, nog een meisje. „Jong”, denkt hij. Nog een lichaam. Een man? Vrouw? „Moeilijk te zien.”

Eén onvindbaar zusje, een heel gezin getekend. De zus die haar familie aanspoorde de gevaarlijke overtocht te maken. De vader die zelf als eerste sprong. De broer die haar moest helpen, maar niet kon. De moeder die denkt dat haar dochter misschien nog in leven is. De andere zus die spreekt van een leven vóór en ná het „ongeluk”. Met Maysoon verdwenen vele levens in de zee.