De waarheid zal u bevrijden (Johannes 8: 31-32). Veel films gaan over de funeste gevolgen van het negeren, ontkennen of verdringen van een ongemakkelijke waarheid. De held zucht driekwart film in de kerker van het zwijgen voor hij het trauma of geheim onder ogen ziet. Doorgaans is dat een bevrijdende catharsis, want op je oude dag kan je alsnog overlijden aan verlate verdringing, suggereert het Italiaanse drama Confidenza. Al is het evenmin prettig een onwelkome waarheid zo luid van de daken te schreeuwen als Christine Angot in haar schrijnende egodocumentaire Une Famille.
Eerst Confidenza. Dat het met Pietro slecht afloopt, weten we al meteen: als oude man springt hij uit het raam. Een boze dame geeft hem het zetje, maar wie is zij? Een persoon, een fantoom of zijn geweten? We keren terug naar de tijd dat hij een docent aan de middelbare school was. Pietro krijgt een relatie met zijn pas geslaagde leerling Teresa: ethisch dubieus, maar legaal en het zijn de jaren zeventig tenslotte. Pietro stimuleert Teresa te gaan studeren, maar hun amoureuze idylle eindigt als Teresa hem op een avond uitdaagt zijn ergste geheim te delen. Hij fluistert het in haar oor. Ze kijkt geschokt. De volgende morgen is ze weg, zonder afscheidsbriefje.
Daarna volgen we Pietro; hij trouwt, krijgt een dochter, wordt invloedrijk pedagoog en hoogleraar. Maar altijd is hij benauwd dat Teresa zijn geheim verklapt; zij werd een vooraanstaand wetenschapper in de VS en duikt soms in zijn leven op. Zelden op geruststellende wijze: ze registreert zijn angst, flirt met onthulling.
Luchetti excelleert in films die een half leven omspannen: zie Anni Felici (2014) of Mio fratello è figlio unico (2007). Confidenza is in dat oeuvre een ongemakkelijke, redelijk geslaagde film over het verpletterende gewicht van een geheim dat – gezien Pietro’s vaak bloedige visioenen – vermoedelijk gewelddadig van aard is. Het doet er niet toe: dit gaat niet over zijn geweten, maar over zijn angst door de mand te vallen.
Aan Luchetti de uitdaging die angst te dramatiseren en spannend te houden. Hij doet dat met rake beeldtaal en sterke casting: Elio Germano geeft Pietro louche charisma, Federica Rosellini’s intelligente hardheid maakt Teresa tot potentiële engel der wrake.
Une Famille
Wat als je het schandalige geheim er dan maar gewoon uitslingert? Dat deed Christine Angot in haar autofictieve roman L’Inceste uit 1999, over het incestueuze misbruik door haar vader Pierre toen ze tussen haar 13de en 16de jaar zomervakanties bij hem in Straatsburg doorbracht – na een scheiding was Pierre een tweede gezin begonnen. In het boek onderzoekt ze hoe dat haar relatie met haar ex-man Claude, dochter en minnaars beïnvloedde.
In Une Famille zijn we er getuige van hoe Christine Angot zich met cameraman en enig geweld toegang verschaft tot de huiskamer van haar vaders weduwe Elizabeth. Zij negeerde haar telefoontjes, Angot eist trillend van woede erkenning van haar leed – een halfbroer noemde haar verhaal verzinsels. Met Elizabeths neerbuigende medelijden neemt Angot geen genoegen.
Je weerzin tegen de razende, schreeuwerige Christine Angot groeit dan. Is dit geen emotioneel exhibitionisme, wentelt ze niet in slachtofferschap? Moeten we die details weten over anale seks en het eten van schijfjes mandarijn van vaders penis? Was het een ‘tweede verkrachting’ toen ze op haar 26ste opnieuw met haar vader in bed belandde terwijl haar man Claude – zelf als kind misbruikt – zich afzijdig hield?
Na de wrevel over Angots optreden komen archiefbeelden over hoe ze indertijd in de media werd weggehoond des te harder binnen. In een literaire talkshow maken ze haar uit voor hoer, een tafelgast bijt haar toe „haar bek te houden”, want anders timmert hij hem dicht. Waarna een dame suikerzoet vraagt „waarom ze nog niet één keer heeft gelachen”. Een agressieve, ongevoelige vertoning die demonstreert hoeveel Angot met haar openhartigheid overhoop haalde in Frankrijk. Zij werd kennelijk geacht zich over de incest te schamen, zoals onlangs Gisèle Pelicot zich moest schamen voor de talloze verkrachtingen die ze verdoofd onderging.
In de finale is stiefmoeder Elizabeth even terug: zij klaagt Christine Angot aan wegens huisvredebreuk vanwege de eerdere video-invasie – Elizabeth eist haar recht op wegkijken op. Angots dochter is beduusd: haar opa was een enorme hufter, maar waarom liet haar moeder het opnieuw gebeuren op haar 26ste? Dat vraag Angot zichzelf vermoedelijk ook af: zelfhaat is een component in haar woede. Une Famille is een confronterende, louterende ervaring. Soms is een waarheid te pijnlijk voor zelfbevrijding.