Een danschoreografie in en mét de geest van butohlegende Tatsumi Hijikata

Al bijna zijn halve leven is Choy Ka Fai (45) gefascineerd door de enigmatische kunstenaar Tatsumi Hijikata (1928-1986), in de jaren zestig een van de grondleggers van de Japanse butohdans of ankoku butoh, ‘dans van de duisternis’. Foto’s en bewegende beelden van de uiterst exacte, vaak pijnlijk intense en verkrampte bewegingen, de choquerende scènes met geweld en expliciete seksuele handelingen (tijdens een van zijn performances neukte en slachtte Hijikata bijvoorbeeld een kip) lieten een onuitwisbare indruk achter. En niet alleen bij hem.

„Er zijn zó veel kunstenaars die zeggen dat ze zijn geïnspireerd door Hijikata”, zegt de in Berlijn gevestigde Singaporese beeldend kunstenaar en choreograaf via de telefoon. Weinigen echter deden wat Choy deed, namelijk samenwerken met Hijikata. Preciezer gezegd: de geest van Hijikata. Dankzij technologieën als motion capture (waarbij markers op het lichaam worden overgebracht op digitale vormen, fysiek of abstract) verschijnt de butohlegende in digitale vorm, in verschillende levensfasen, ook op een leeftijd die hij nooit bereikte.

Unbearable Darkness.
Foto Katja Illner

„In Eternal summer storm onderzocht ik al hoe ik butohdans zou kunnen laten herleven. Kun je een dans leren door de bewegingen van het ene lichaam door middel van neurostimulatie te ‘downloaden’ in het andere? Dat was als het ware het prototype.”

Blinde sjamaan

In de daaropvolgende jaren experimenteerde Choy in verschillende projecten met de interactie tussen choreografie en technologie, het fysieke en het digitale lichaam, de avatar. Langzaam rijpte de wens om iemand écht als Hijikata te laten dansen (zelf is hij geen danser). „Iemand zei: ‘Dan moet je met Hijikata gaan praten’. Ik ben toen naar zijn geboortestreek Tohoku gegaan voor een sessie met een itako, een blinde sjamaan die met de geesten van de doden kan spreken.”

Een beetje sceptisch was hij vooraf wel. „Ik had vragen voorbereid, maar snapte niet meteen wat Hijikata zei, mijn Japans is niet goed. Het waren ook geen hele zinnen, meer een gedachtestroom.” Toen de sjamaan/Hijikata begon te praten over de schoonheid van het zieke en ouder wordende lichaam was hij om. Net als de geest van Hijikata, die instemde met een samenwerking.

Maar hoe dan? „Ja, hoe gaat dat tussen verschillende werelden, tussen het fysieke en het spirituele? Ik heb de sjamaan gevraagd om naar Tokio te komen voor repetities. Daar hebben we het concept voor de voorstelling ontwikkeld. Hijikata deed suggesties, zoals ‘bestudeer de bananenverkoper’. Op Japanse traditionele markten is dat iemand die op een heel theatrale manier zijn waar verkoopt. Deze rol zie je terug in de enige scène waarin de danser spreekt.”

Moderne avatar

Om zijn fascinatie met het publiek te delen, volgt Choy Hijikata’s carrière, diens radicale, rebelse opvatting over het lichaam in de dans. De bedoeling was beeldmateriaal uit het Hijikata-archief van de Universiteit van Tokio te gebruiken om de geest van de butohmeester uit te nodigen in de voorstelling. De erven Hijikata lagen echter dwars. „Maar wat als wij een hedendaagse Hijikata zouden maken? Als we een moderne avatar creëren, wie heeft dan het auteursrecht?”

In Unbearable Darkness is het publiek dus een virtuele Hijikata, via motion capture verbonden met een danser op de vloer. Choy trekt zo parallellen tussen historie, spiritualiteit, technologie en sjamanisme en speculeert, aldus een programma-toelichting ‘over een toekomst van de choreografie waarin de mens geen rol speelt en die uitstijgt boven de spirituele, paranormale en virtuele wereld’.

Choy grinnikt. „Altijd grappig om je eigen teksten na een paar jaar terug te horen. Anders gezegd: het laatste deel van de show verwijst naar de toekomst, met een dansende Hijikata als 90-jarige, de leeftijd die hij zou hebben toen wij het stuk maakten. Hoe zou een geest vandaag op het toneel dansen? Wat gaat AI daarin betekenen? Ik vind dat ra-zend interessant.”

Unbearable Darkness van Choy Ka Fai, 1/6 in Stadsschouwburg Utrecht. Info: springutrecht.nl