Een concert als escaperoom in ‘Trap’, een fraai fiasco van M. Night Shyamalan

Vooropgesteld: als film is Trap mislukt. Maar M. Night Shyamalan op zijn unieke, ambitieuze wijze zien falen blijft spannend. Ooit brak hij door met spookfilm The Sixth Sense, sindsdien maakt hij high concept-thrillers, films met een hoog ‘wat als’-gehalte. De ecologie keert zich tegen de mensheid (The Happening). Op een magisch strand leef je in één etmaal je hele leven (Old).

Sinds The Sixth Sense verzint M. Night Shyamalan onderweg graag een bizarre wending die alles omver kukelt, vaak inclusief zijn eigen film. Zo ook in Trap, die vooraf niet aan de pers werd vertoond omdat men de bui al zag hangen. Want Trap gaat ruim een uur goed, prima zelfs, om dan jammerlijk te ontsporen. Een popconcert van Lady Raven – een soort Taylor Swift – blijkt een valstrik om seriemoordenaar The Butcher in de kraag te vatten: papa Cooper, die het concert met zijn twaalfjarige dochter Riley bezoekt. Alles is dan uit het oogpunt van de psychopaat gefilmd, want dat is Cooper: ogenschijnlijk een brave loebas, daaronder een ijskoude, sluwe manipulator. Een fraai dreigend optreden van gewezen matinee-idool Josh Hartnett.

Hier speelt Trap virtuoos met identificatie. Terwijl op het podium Lady Raven haar ‘flock’ pubermeisjes in vervoering brengt, zoekt Cooper, alias The Butcher, stijf van de adrenaline een uitweg. En hoewel je weet dat hij een sadist is die zijn slachtoffers in stukjes hakt, bewonder je zijn meedogenloze improvisaties en is Trap een juweeltje van nerveuze claustrofobie.

Een concertzaal als escaperoom is leuk, maar eenmaal buiten wordt vergezocht helaas gekunsteld en sneuvelt na twee spectaculaire wendingen de geloofwaardigheid. Het perspectief verschuift naar de eveneens handige Lady Raven – regisseursdochter Saleka Shyamalan – en de beschadigde psyche van Cooper, die zich ontpopt tot een onverwoestbare Houdini. Trap blijkt dan deel vier te zijn in M. Night Shyamalans cyclus over superhelden en -schurken als (on)gewone mensen, na Unbreakable, Split en Glass. Al dendert de film daar hopeloos uit de rails door ongerijmdheden en halfbakken freudianisme, het resulterende treinwrak mag er zijn. Binnen de lijntjes kleuren kunnen we allemaal.