Een kleurrijke piramide van groene, rode, blauwe, gele en rode gebedsvlaggetjes staat naast een bescheiden podium. Op de vlaggetjes zijn korte boodschappen geschreven, voornamelijk in het Tibetaans. Onder een grijzige lucht en regen die met bakken uit de hemel komt vallen, springt deze kleurige constructie in het oog.
Volgens Tashi, een dertiger met een kaalgeschoren hoofd en een zwarte pet, zie je deze vlaggetjes normaal gesproken alleen „in de Himalaya”. Hij geeft liever niet zijn achternaam, uit angst dat zijn familie in Tibet anders misschien lastiggevallen wordt door de Chinese politie.
Tashi is één van de ongeveer honderd Tibetaanse Nederlanders die zich deze zondagmiddag op de Dam in Amsterdam hebben verzameld om de negentigste verjaardag van de dalai lama, hun spirituele leider, te vieren. Er zijn kraampjes waar informatiefolders worden uitgedeeld en er is een groot scherm waarop quotes van de dalai lama worden getoond. „My religion is very simple. My religion is kindness”. Er zijn toespraken, bezoekers kunnen een boodschap voor de dalai lama achterlaten, er zijn mensen, jong en oud, gekleed in lange traditionele Tibetaanse gewaden.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134623996-e4d265.jpg|https://images.nrc.nl/7FI4NOyhSijtY96x1Xnsz418iVw=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134623996-e4d265.jpg|https://images.nrc.nl/oodR2WqClwQkrtpdjC8w2lL7BlY=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134623996-e4d265.jpg)
Bijeenkomst op de Dam voor de viering van de 90ste verjaardag van de dalai lama. Foto Dingena Mol/ANP
Nieuwe reïncarnatie
Tenzin Gyatso, de veertiende dalai lama, maakte afgelopen woensdag bekend dat na zijn dood een nieuwe reïncarnatie te wachten staat, wat wil zeggen dat er dus een volgende hoogste spirituele leider van het Tibetaanse boeddhisme komt. „Ik ben zo blij!”, zegt voorzitter Tsering Jampa van de Tibet Support Groep, een stichting die zich inzet voor de regio Tibet en dit evenement mede organiseert. „Hij is nu negentig, een prachtige leeftijd. Hij voorspelt zelf dat hij 113 jaar wordt, maar het einde van dit leven komt dichterbij. En deze gemeenschap zonder een dalai lama, dat kan eigenlijk niet.”
De opvolgingskwestie ligt politiek gevoelig. In 1950 viel China Tibet binnen, na een mislukte opstand negen jaar later vluchtte Gyatso samen met een groepje volgelingen naar India. Sinsdien verblijft hij in India, samen met de Tibetaanse regering in ballingschap.
China is communistisch, dus ze vinden religie giftig. Zo’n land kan toch niet een keuze voor zo’n heilige maken?
Ondertussen eist China het recht op om zelf een opvolger aan te wijzen. China beschouwt de ‘autonome regio’ Tibet als een interne aangelegenheid, waar andere landen zich niet mee mogen bemoeien, en hoopt dat er na de dood van Gyatso een pro-Chinese geestelijke kan worden aangewezen. De kans is groot dat er dan straks twee dalai lama’s bestaan. Gyatso zei eerder tegen Time dat het logisch zou zijn dat een opvolger zou opduiken „in de vrije wereld”.
‘Politieke tool’
„Een Chinese dalai lama? Dat zou nergens op slaan”, zegt de 45-jarige Norbu Tsering. De Tibetaanse Nederlander houdt een foto van de dalai lama tegen zijn borst. Hij meent dat China de opvolger alleen als „politieke tool” zou gebruiken. „China is communistisch, dus ze vinden religie giftig. Zo’n land kan toch niet een keuze voor zo’n heilige maken? Alleen wij Tibetanen hebben het recht om de vijftiende dalai lama te kiezen.”
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134623952-4fa999.jpg|https://images.nrc.nl/1hruOZmY8YSeH414WQdOg1qVFgQ=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134623952-4fa999.jpg|https://images.nrc.nl/l_nwfvCzt38Wd6uGSI_mkSYRtDw=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134623952-4fa999.jpg)
Toespraken tijdens de viering van de 90ste verjaardag van de dalai lama op de Dam in Amsterdam. Foto Dingena Mol/ANP
Terwijl de regen is gestopt en op het podium een in het wit geklede groep de dalai lama een mooie verjaardag toezingt, vertelt Tsering dat hij zich zorgen maakt over de toekomst: „China is zo machtig, ik vrees dat ze alles uit de kast zullen halen. We hebben het eerder gezien, in 1995.”
In dat jaar verdween de nummer twee binnen de boeddhistische hiërarchie, de panchen lama. De zesjarige jongen bleek te zijn ontvoerd door de Chinese autoriteiten, kort nadat hij door de dalai lama was aangewezen als de tweede geestelijk leider. In datzelfde jaar kwam China met een eigen panchen lama op de proppen: de toen zestienjarige Gyaltsen Norbu. Die bracht vorige maand nog een bezoek aan de Chinese president Xi Jinping, waar hij zijn trouw betuigde aan het land. „Ik mag hopen dat de nieuwe dalai lama weet hoe hij of zij uit handen van de Chinezen kan blijven”, zegt Tsering.
Lees ook
De dalai lama kondigde aan dat niet China maar Tibetanen zijn reïncarnatie, hun 15de leider, zullen aanwijzen
