Een Braziliaanse golf in de dans, met dank aan president Lula

Ah, Braziliaanse dans! Opzwepend, ritmisch, soepel en sensueel, kortom heerlijk om te zien, zalig om te doen. In ons kille landje warmen dansliefhebbers en amateurdansers zich al jaren aan populaire Braziliaanse dansvormen als salsa, samba, zouk, lambada, axé, forro en capoeira. Over de theaterdans van Brazilië vernamen we echter lange tijd weinig tot niets in Nederland. Een enkele keer bezochten grotere gezelschappen van enige naam theaters in de grote steden en er kwamen ook Braziliaanse aspirant-choreografen naar de School voor Nieuwe Dansontwikkeling, van wie sommigen in Nederland bleven hangen. Maar hedendaagse dans úít Brazilië? Die leek bijna niet te bestaan.

Tot er ineens een hele nieuwe generatie dansmakers bleek opgestaan. Ze duiken op tijdens internationale festivals, nu dus het Holland Festival, met enerverende choreografieën die sterk zijn geworteld in de veelheid aan culturen waaruit de Braziliaanse maatschappij is samengesteld. Zo houden de nieuwe dansmakers hun samenleving een spiegel voor. Samen-leving is misschien een iets te mooi woord voor een land dat wordt doorsneden door duidelijke, soms bijna ondoordringbare scheidslijnen die alles te maken hebben met afkomst, huidskleur, geografie en sociaal-economische status.

Die verdeeldheid blijkt ironisch genoeg een vruchtbare voedingsbodem voor dansvoorstellingen die bol staan van maatschappelijk activisme, politiek pamflettisme, anti-racisme, dekolonisatie, erfgoedonderzoek, aangrijpende zelf-expressie of empowerment. Soms verbazingwekkend ongefilterd, maar ook gestileerd tot mystieke rituelen of surrealistische taferelen en vaak met een enorme fysieke energie die niet is ingesnoerd door een technisch systeem.

Miskramen

In het Holland Festival geeft danseres-choreografe-fotografe Flavia Pinheiro in de solo The Unborn op een emotioneel herkenbare en ontroerende manier vorm aan het verdriet van haar moeder, die haar leven lang rouwde om de kinderen die zij door miskramen verloor. Haar dochter Flavia voelde die maar al te aanwezige last van afwezigen al van jongs af. Pinheiro, die in Amsterdam woont en werkt, kruipt en kronkelt in The Unborn door een duistere tussenwereld vol mysterieuze geluiden en stemmen in een poging contact te leggen met de geesten van die nooit geboren kinderen, alle nooit geboren kinderen én die van de kinderen die ook nooit geboren zullen worden.

Spiritualiteit tekent ook de solo van de Braziliaans-Franse danseres en antropologe Ana Pi die haar lichaam in The Divine Cypher in bezit laat nemen door de geest van experimenteel cineaste Maya Deren. Net als Pi deed deze vrouw onderzoek naar Haïtiaanse danstradities. Met urban dance, voodoo en scifi creëert Pi beelden waarin ze heden, verleden en toekomst verweeft tot een fascinerend ritueel.

Animisme

De spiritualiteit die de Braziliaanse dans vaak kleurt – animisme en contact met de geestenwereld – is terug te voeren op de oorspronkelijke culturen van Zuid-Amerika en de cultuur die de tot slaaf gemaakte Afrikanen meebrachten. Lange tijd werden die als minderwaardig gezien door de Europees georiënteerde elite. Die waardeerde en steunde (mondjesmaat) vooral ballet, bij uitstek een ‘witte’ kunstvorm, of stijlen die geschoeid waren op de klassieke techniek, verweven met Braziliaanse traditionele vormen. Deze groepen, onder andere Companhia Deborah Colker, Grupo Corpo en Balé da Cidade de Sao Paolo, bezochten ook Nederland.

President Lula da Silva zorgde voor een herwaardering van inheemse kunstenaars

Pas rond de millenniumwisseling kreeg de hedendaagse dans momentum, niet in de laatste plaats dankzij de cultuurpolitiek van de socialistische president Lula da Silva. Hij zorgde voor een herwaardering van inheemse kunstenaars en stimuleerde cultuurparticipatie in de favela’s, ook als vreedzaam wapen tegen het bendegeweld daar. Daarmee legde hij de basis voor een nieuwe generatie makers die creëert vanuit een enorme urgentie. Zo ontstond een kleine Braziliaanse golf in de dans, uma onda Brasileira. Ook de rest van de wereld maakte zo kennis met onder anderen Marcelo Levi & Lucía Russo, Bruno Beltrão, Lia Rodrigues en Alice Ripoll en nog veel meer kleinere groepjes van hiphoppers en autodidacten. Sommigen van hen, Rodrigues en Ripoll bijvoorbeeld, zijn afkomstig uit de witte middenklasse maar kiezen welbewust voor de weerbarstige werkomgeving van de favela’s, waar een enorm reservoir aan danstalent staat te trappelen om armoede en geweld te ontvluchten via de dans.

Grupo Cena 11: Eu não sou só eu em mim (‘Ik ben niet alleen ik in mijzelf’).
Foto Karin Serafin

Anarcho-choreografie

Grupo Cena 11, maker van de grote dansvoorstelling in het Holland Festival, heeft een iets andere geschiedenis. Het gezelschap van Alejandro Ahmed ontstond al eerder, in 1995, maar deze ‘punkers van de Braziliaanse dans- en performancescene’, zoals hun bijnaam luidt, liet met radicale, experimentele benadering van dans zien dat verandering in de lucht zat. Ahmed creëert multidisciplinaire werken waarin technologie, AI, film, taal en tekst een belangrijke rol spelen. Zelf noemt de choreograaf zijn werk ‘anarcho-choreografie’. Verrassend genoeg heeft de groep nog maar weinig in Europa opgetreden (in Nederland alleen in het reizende festival Ervaar Daar Hier), terwijl het experimentele karakter prima aansluit bij de Europese dans.

De thematiek van Ahmeds Holland Festivalvoorstelling Eu não sou só eu em mim (‘Ik ben niet alleen ik in mijzelf’) is weliswaar universeel, maar Braziliaans van inspiratie: in O Povo Brasileiro (Het Braziliaanse volk) werpt antropoloog Darcy Ribeiro vragen op over identiteit en cultuur in een smeltkroesnatie als Brazilië. Met de ‘onzuiverheid’ van de vorm – Ahmed goochelt met minimal dance, Afrikaanse en Braziliaanse dans, pianomuziek, elektronische klanken, lichteffecten en tekst – demonstreert de choreografie de pluriforme Braziliaanse maatschappij waarin niemand een enkelvoudige identiteit heeft en al die identiteiten in relatie tot anderen voortdurend in verandering zijn. De dansers, die aanvankelijk als eilandjes opereren, komen langzaam bijeen.

Met de komst van Jair Bolsonaro leek het gedaan met de opkomst van de hedendaagse dans in Brazilië. Bolsonaro schafte zowel het cultuurministerie als de weinige subsidies die er waren af, waarna Covid-19 nog meer hindernissen opwierp. Na de verkiezingen van 2022 echter trad Lula da Silva opnieuw aan als president. De zon begon weer te schijnen voor de Braziliaanse dans, die ongetwijfeld weer zal opbloeien.