Een boks van Mike Tyson, in zijn eigen coffeeshop

Reportage

Blowende bokslegende Oud-wereldkampioen boksen Mike Tyson was even in Amsterdam, om zijn eerste coffeeshop ‘ Tyson 2.0’ te openen, en vertelde over zijn leven buiten de ring.

Mike Tyson in zijn nieuwe en eerste coffeeshop, ‘Tyson 2.0’ in Amsterdam. De oud-bokser is tegenwoordig internationaal cannabis-ondernemer.
Mike Tyson in zijn nieuwe en eerste coffeeshop, ‘Tyson 2.0’ in Amsterdam. De oud-bokser is tegenwoordig internationaal cannabis-ondernemer. Nick den Engelsman

‘Doing great”, zegt Mike Tyson op de vraag hoe het met zijn kinderen gaat – hij heeft er zes, bij drie vrouwen. „De jongste, Morocco, is alweer twaalf.”

Op een bank in een hoek in zijn eigen coffeeshop in Amsterdam, waar hij met een joint journalisten ontvangt, maakt de 57-jarige Amerikaan een sprong naar de tijd dat hij zelf twaalf was. Als lid van een bende in Brooklyn, mét pistool, belandde hij in een jeugdgevangenis in de Bronx. Zijn leven veranderde toen wereldkampioen zwaargewicht Muhammad Ali daar op bezoek kwam. Het was alsof de twaalfjarige delinquent, voor zijn leeftijd uitzonderlijk stevig gebouwd, getuige was van een wonder. „Ik zag hem en zei dat ik net als hij wilde worden.” Dertien was Tyson toen hij ging boksen, zeven jaar later werd ook hij wereldkampioen zwaargewicht. Als jongste ooit. „Ik had in geen miljoen jaar gedacht dat ik bokser zou worden. Het boksen heeft mij gevonden. Ik wilde gewoon misdadiger worden.”

Vorige week woensdagmiddag stapte Tyson ter hoogte van Spuistraat 222 in Amsterdam uit een kolossale zwarte bestelbus, bestemd voor vipvervoer. Onder gejuich van fans stak hij beide armen met gebalde vuisten in de lucht. Terwijl securitymannen ruimte maakten, werd hij voor de deur van Tyson 2.0 verwelkomd en verdween hij in zijn eigen zaak – gevestigd tussen kraakpand Vrankrijk en een kapperszaak. Om fans, pers en vechtsporters zoals Rico Verhoeven te ontmoeten, en om te vertellen over zijn leven buiten de ring.

Met ’s avonds nog tijd voor zijn grote passie: duiven. In Friesland spendeerde hij uren in het hok bij een duivenhouder, ook een wereldkampioen, met zijn Birmingham Rollers.

In 2005, het jaar dat hij met boksen stopte, was Tyson nog in Amsterdam geweest, op stap met oud-bokser Regilio Tuur. En een maand na 9/11, in 2001, kwam hij met zijn entourage in de hoofdstad stoom afblazen na een gewonnen gevecht in Kopenhagen. In zijn autobiografie Undisputed Truth (2013) vertelt Tyson dat hij toen vette joints leerde rollen, aan één stuk door blowde en vrouwen in zijn hotelsuite had. Net als deze keer zag hij toen niet veel van Amsterdam. „Ik weet nog wel dat er toen een sterk anti-moslimsentiment in de stad was.”

Mike Tyson arriveert tussen fans bij de opening van zijncoffeeshop ‘Tyson 2.0’ in Amsterdam.
Nick den Engelsman.

Verandering in zijn leven

In 2014 zou Tyson weer naar Amsterdam komen. In Carré, als onderdeel van een Europese theatertournee, zou hij over zijn leven zou vertellen. Die onemanshow Undisputed Truth, geregisseerd door Spike Lee en geproduceerd door zijn derde vrouw Lakiha ‘Kiki’ Spicer, was eerder succesvol op Broadway. Maar de Europese tour ging op het laatst niet door.

Tyson was toen al niet meer het beest dat hij ook naar eigen zeggen was geweest. (Zo zat hij begin jaren 90 in de gevangenis voor verkrachting. En in 1997 beet hij tijdens een bokspartij een stukje af van het rechteroor van tegenstander Evander Hoyfield). Twee gebeurtenissen in 2009 veranderden zijn leven: de tragische dood van zijn vierjarige dochter Exodus, en zijn huwelijk met Kiki. De ‘baddest man on the planet’ werd een familieman. Als acteur speelde hij verdienstelijk in onder meer The Hangover, hij had tot voor kort een eigen animatieserie (Mike Tyson Mysteries), een tv-show op Animal Planet over duiven (Taking on Tyson), werd boksmanager, maakte in 2020 een comeback (onbeslist), heeft een podcast met onder meer Amerikaanse (oud-)sporters (Hotboxin’ with Mike) en stampte een cannabisbedrijf uit de grond. „Ik wist dat ik hier ooit mijn eigen coffeeshop zou hebben, in het mekka van de cannabis.” Tyson heeft het zichtbaar naar z’n zin, geeft tijdens het gesprek een boks.

Trotse vader

De tijd dat hij er honderden miljoenen doorheen joeg, ligt ver achter hem. Hij vertelt hoe hij, vaak met relatief kleine bedragen, „dan weer 20.000, dan weer 50.000”, zijn schulden terugbetaalde. Tot zijn leven een andere wending kreeg was het niet onwaarschijnlijk dat hij jong zou sterven of in de gevangenis zou eindigen. Maar Tyson is een succesvolle oud-sportman geworden, die ook graag over anderen praat, zoals de sportactiviteiten van zijn jongste kinderen. „Mijn dochter Milan is 14, up and coming in het tennis. Dat heeft ons leven veranderd. Ze is altijd aan het reizen. Binnenkort gaan we naar Egypte, voor haar eerste profpartij.” Onlangs zagen ze thuis de 19-jarige Coco Gauff de US Open winnen. „We hadden met z’n allen tranen in onze ogen.” Morocco van twaalf is net begonnen met golf. „Of hij het echt leuk vind weet ik niet, maar hij is wel goed!” Tyson als trotse vader, zo zie je hem niet vaak.

Cannabis-tips van Tyson

Tot slot, op de vraag wat hij de beginnende cannabisroker kan aanraden: „Wauw. Ik denk dat je met het beste zou moeten beginnen: Exodus.” Dat is schrikken, want zo heet zijn jong gestorven dochter. Een joint haar naam geven, was dat niet moeilijk? „Nee, het was juist erg makkelijk: de beste cannabis in de wereld vernoemd naar haar.”

Misschien eerst maar eens een cannabissnoepje, of -cakeje, met de naam Mike Bites, in de vorm van een oor waar een stukje van afgebeten is.