Een Amerikaans getinte NRC Filmdag met de Gouden Palm én de Gouden Leeuw

Een hele zondag film in de Verkadefabriek van Den Bosch op 3 november. Middenin het Oscarseizoen en aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen moest deze NRC Filmdag bijna wel een Amerikaans tintje krijgen – zelfs de Spaanse maestro Pedro Almodóvar filmde dit jaar in New York. Het is een indrukwekkend programma geworden, met drie voorpremières en twee films die dit jaar de hoogste prijs van Cannes en Venetië wonnen: de Gouden Palm en de Gouden Leeuw.

(Inleider: Sabeth Snijders)

Verrassend, maar volledig terecht sleepte regisseur Sean Baker dit jaar de hoofdprijs binnen op het filmfestival van Cannes met deze hilarische tragikomedie. Animeermeisje Ani (Mikey Madison) ziet een kans op een beter leven als de verwende, geile en kinderlijke Russische miljardairszoon Vanya haar tot zijn nieuwste speeltje bombardeert. Als ze tijdens een trip naar Vegas trouwen, lijkt Ani’s Assepoesterverhaal compleet. Dan komen Vanya’s ouders achter het huwelijk en sturen aandoenlijk klungelige handlangers om een annulering te regelen. Ani blijkt geenszins van plan haar sprookjeseinde af te laten pakken. Niet alleen voor de personages, ook voor de kijkers is het moeilijk om geen zwak te ontwikkelen voor de streetwise hoofdpersoon uit Bakers film, met heerlijk acteerwerk van Madison (de egoïstische oudste dochter uit de serie Better Things) als Ani en tegenspelers als Joera Borisov (bekend uit Hytti nro 6).

‘Conclave’.

(Inleider: Coen van Zwol)

De paus is dood, leve de paus. Aan Ralph Fiennes als deken Lawrence van het college van kardinalen de taak een conclaaf te organiseren wanneer de geliefde, verlichte paus overlijdt. Het college wordt opgesloten in de Sixtijnse Kapel, pas bij een tweederde meerderheid is er witte rook: habemus papam! De scheidslijnen zijn helder. Kardinaal Bellini is de liberale kandidaat, Tedesco de reactionaire. Adeyemi kan de eerste Afrikaanse paus worden, maar is hij niet wat radicaal over homoseksualiteit? Dus dan toch maar de pragmatische Tremblay? Maar rond hem hangt een zweem van corruptie.

De politieke thriller Conclave is een spannend duel van onderdrukt testosteron: Edward Berger, die onlangs vier Oscars won met All Quiet on the Western Front, realiseert met minimale middelen maximale tensie. Wat daarbij helpt is het samengebalde acteertalent. Veteraan Ralph Fiennes is een geheide Oscarkandidaat, en kan steunen op onder anderen Stanley Tucci, John Lithgow en Isabella Rossellini.

‘The Room Next Door’.

(Inleider: Joyce Roodnat)

De Gouden Leeuw van Venetië ging dit jaar naar regisseur Pedro Almodóvar, die veel te weinig grote prijzen won. Dit is zijn eerste Engelstalige film, gesitueerd in New York en het Catskillgebergte. Even hou je je hart vast als je Amerikaanse geliefden in een diner achter enorme milkshakes ziet converseren: gaat hij zich te buiten aan Amerikaanse exotica? Maar de film blijkt een onderkoeld melodrama zoals alleen Almodóvar ze maakt en een elegante meditatie over leven en dood.

Tilda Swinton is een oorlogsreporter met terminale kanker die een beroep doet op haar oude vriendin Julianne Moore voor stervensbegeleiding. Ze heeft de pil van Drion aangeschaft, een design-buitenhuis gehuurd en de zaken zo geregeld dat haar vriendin niet kan worden beticht van hulp bij zelfdoding. Als iemand melancholieke schoonheid in sterven kan vinden, is dat Almodóvar.

‘A Different Man’.

(Inleider: Tristan Theirlynck)

Woody Allen meets Charlie Kaufman. ‘Headscratcher’ A Different Man is een grotestads-sprookje dat veel overhoop haalt: identiteit en imago, zelfbeeld en projectie en de actuele kwestie of je een handicap wel mag acteren.

Edward lijdt aan neurofibromatose: zijn gezicht is begroeid met goedaardige tumoren. Hij is goedhartig, maar mist zelfvertrouwen en joie de vivre. Oswald is zijn tegenpool: hij paart neurofibromatose aan een uitbundig, sprankelend karakter. Zo overrompelend is Oswald, dat mensen zijn ziekte nauwelijks lijken te zien.

Hoe de heren elkaars pad kruisen, is nauwelijks na te vertellen: iets met de liefde, een mirakelkuur en een toneelstuk. Edward wordt vertolkt door acteur Sebastian Stan met een latexmasker, Oswald door de aan neurofibromatose lijdende Adam Pearson. En dan is er nog Guy, met z’n mooie snoetje.

NRC Filmdag, 3 november 2024. Kaartjes via verkadefabriek.nl/nrc. Houders van Cinevillepas 55 euro, NRC-abonnees 90 euro, niet-abonnees 100 euro, supporters Verkadefabriek 90 euro.