Econogram 2023

Inflatie, verkiezingen, cryptofraude – al die onderwerpen vroegen dit jaar aandacht. Maar één ontwikkeling torent boven alles uit: de opkomst van kunstmatige intelligentie.

Ook deze puzzel ontkomt er niet aan. AI heeft sommige gedeeltes al in bezit genomen. Maar er blijft genoeg te puzzelen over.

Door

Het econogram kan ook online worden ingevuld op nrc.nl/econogram

Inflatie, bestaanszekerheid, verkiezingen, energietransitie, corona-naweeën, huizenmarkt, stagnatie in China, cryptofraude, EU-perikelen, het zijn allemaal onderwerpen die het afgelopen jaar onze aandacht verdienden en die ik graag met u in deze puzzel bespreek. Maar er is een ontwikkeling gaande die boven dit alles uittorent, een revolutie die de uitvinding van computer en internet in de schaduw stelt: de stormachtige opkomst van de kunstmatige intelligentie. Zij zal ons leven gaan bepalen op alle fronten. Sterker nog, nu al wordt ons doen en laten erdoor in belangrijke mate beïnvloed.

Ook deze puzzel ontkwam er niet aan, de AI heeft sommige gedeeltes op nietsontziende wijze in bezit genomen. Niet overal gelukkig, er blijft nog genoeg te puzzelen over. En misschien vinden sommigen van u het zelfs wel fijn dat er vooraf al denkwerk is verricht, want dat geeft ontegenzeggelijk de nodige aanknopingspunten voor de rest. Maar ja, lieve puzzelaars, als dit nog maar het begin is? Laten we hopen dat we de ontwikkelingen kunnen vertragen en we vooralsnog mens kunnen blijven. Lekker feilbaar en creatief, eigenschappen waarmee we al zo veel hebben bereikt. En niets is zo menselijk als puzzelen. Ik wens u daarmee veel genoegen.

Door J.J. Steenhuis

Online verzenden kan hier tot en met zondag 14 januari 2024. Inzenders van een volledig correct ingevuld Econogram maken kans op een boekenbon van 100, 75 of 50 euro.

Gedeeltelijke invullingen blijven automatisch bewaard op dit apparaat, zodat u later verder kunt gaan met invullen. Uitslag en oplossingen worden gepubliceerd in NRC Weekend op zaterdag 20 januari.

Let op:
– Invullen gaat het makkelijkst op een laptop- of desktop-pc met toetsenbord
– Klik eenmaal voor horizontale invulling, nogmaals voor verticale invulling
– Trema’s, umlauts en accenten mogen weggelaten worden
IJ telt als één letter, en dient ingevuld te worden als Y
– Ook cijfers doen mee!

© J.J. Steenhuis, Studio Steenhuis, steenhuispuzzels.nl
Illustratie: Getty Images